ROLE MODELS

H Michelle Yeoh είναι 60 ετών. Αυτές οι 10 αναρτήσεις της σε πείθουν ότι δεν είναι

@2023 Rich Polk/NBC vía AP Images

H Michelle Yeoh είναι η σταρ της χρονιάς. Όχι μόνο πήρε Χρυσή Σφαίρα για την ταινία Everything Everywhere All at Once, αλλά αυτή η εμβληματική ηθοποιός που ξεπήδησε από τον ασιατικό κινηματογράφο και κατέκτησε τον κόσμο με την εμφάνισή της στην ταινία Crouching Tiger, The Hidden Dragon το 2000 και έγινε εκ νέου το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας 23 χρόνια μετά, ονομάστηκε από το περιοδικό Time, το Icon του 2022.

«Θα σταθώ εδώ και θα κάτσω να το απολαύσω. 40 χρόνια περίμενα, δεν το αφήνω από τα χέρια μου», είπε κρατώντας το βραβείο της στις Χρυσές Σφαίρες που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Εξήγησε από τη σκηνή των βραβείων πόσο δύσκολο υπήρξε για εκείνη να τα καταφέρει πραγματικά στο Hollywood.

Michelle Yeoh: Ένα διαχρονικό Icon

«Ήταν ένα εκπληκτικό ταξίδι και μια απίστευτη μάχη το να φτάσω μέχρι εδώ. Πιστεύω ότι άξιζε. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που ήρθα στο Hollywood, ένιωσα ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, μέχρι που μου είπαν “Είσαι μειονότητα”», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Όταν στο Hollywood διαπίστωσαν ότι μιλούσε αγγλικά τους είπε ότι «Η πτήση ήταν 13 ώρες. Τις πέρασα μαθαίνοντας τη γλώσσα». Έκανε το ντεμπούτο της στο Hollywood με την ταινία Tomorrow Never Dies, από το σύμπαν του James Bond κι ακολούθησαν συνεργασίες με τους μεγάλους σκηνοθέτες της βιομηχανίας, όπως τον Steven Spielberg και τον James Cameron. Και μετά μεγάλωσε κι όσο μεγάλωνε τόσο μειώνονταν οι ευκαιρίες για εκείνη. «Όλες εσείς οι γυναίκες το καταλαβαίνετε αυτό. Καθώς οι μέρες, τα χρόνια και οι αριθμοί μεγαλώνουν, φαίνεται ότι και οι ευκαιρίες αρχίζουν να μικραίνουν», σημείωσε η Michelle Yeoh χαρακτηριστικά.

Το Everything Everywhere All at Once ήρθε σαν δώρο στη ζωή της κι εκείνη μας υπενθύμισε πόσο μεγάλο «δώρο» είναι για όλες μας με την ανυποχώρητη στάση της απέναντι σε όσα θέλει να κατακτήσει, αλλά και στο πώς θέλει να τα βιώσει, όταν στις Χρυσές Σφαίρες οι διοργανωτές προσπάθησαν να διακόψουν τη μακρά ομιλία της. «Σκάστε, γιατί μπορώ να σας δείρω όλους. Και αυτό το λέω σοβαρά», είπε η Michelle Yeoh. «Θα καθίσω εδώ και θα ζήσω όλα τα συναισθήματα έως ότου συνειδητοποιήσω τι έγινε. Μιλάμε για 40 χρόνια δουλειάς», πρόσθεσε.

Μπορεί να διαβάζεις και να ξαναδιαβάζεις αυτό το 40 χρόνια δουλειάς και να σου κάνει εντύπωση, μπορεί να διάβασες τις γραμμές για τον ηλικιακό ρατσισμό του Hollywood τον οποίο έθιξε και να απορείς. Αλλά η Michelle Yeoh ξέρει για τι πράγμα μιλάει, έχει κλείσει τα 60 της χρόνια κι έχει ζήσει αυτό το επάγγελμα σε βάθος χρόνου.

Ετών 60. Come again?

Μη βλέπεις που κοιτάζοντάς τη δεν διαπιστώνεις αυτά τα 60 χρόνια. Η Michelle Yeoh βαδίζει επάξια στα χνάρια της Vera Wang και γίνεται η επόμενη γυναίκα που αναλαμβάνει να μας αποδείξει στην πράξη ότι η ηλικία δεν είναι παρά ένας σχετικός αριθμός. Η Michelle Yeoh είναι 60 ετών κι όμως δεν είναι, σύμφωνα με τις παρακάτω αναρτήσεις της.

Παρατηρώντας το καλλίγραμμο σώμα της, να σε ενημερώσω ότι τη δύναμή του την οφείλει στα αθλήματα που αγαπά και κυρίως στο χορευτικό της παρελθόν. Από το σχολείο ήδη ήταν άριστη στην κολύμβηση και το rugby, αλλά ήθελε να γίνει μπαλαρίνα. Ξεκίνησε το μπαλέτο στα 4 της χρόνια και κυνήγησε το όνειρό της σπουδάζοντας στο Λονδίνο και την Royal Academy of Dance.

Κοιτάζοντας το πρόσωπό της, θα σου θυμίσω ότι η Michelle Yeoh ήταν νικήτρια σε μία σειρά από διαγωνισμούς ομορφιάς τη δεκαετία του 1980. Υπήρξε η Miss Malaysia του 1983, ενώ είχε επίσης διακριθεί ως Miss Moomba και Queen of the Pacific σε καλλιστεία στην Αυστραλία την ίδια χρονιά.

Κι ενώ τη βλέπεις στην παρακάτω ανάρτηση έτοιμη να σου παρουσιάσει μία σειρά από κινήσεις πολεμικών τεχνών και αναρωτιέσαι παράλληλα «Μα για ποια 60 μου μιλάς;», να σου πω ότι η Michelle Yeoh που ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας στο πλευρό του Jackie Chan σε ένα διαφημιστικό, δεν έχει επίσημη εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες.

Είναι η ευλυγισία που είχε χάρη στον χορό που της επέτρεψε να κάνει Kung Fu μαθαίνοντας τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει στις ταινίες πολεμικών τεχνών στις οποίες πρωταγωνίστησε και να σε πείθει ότι είναι «επαγγελματίας».

Όσο για το «μυστικό» της υπέροχης παρουσίας της και της εικόνας της που σε πείθει ότι η ηλικία είναι κάτι πολύ σχετικό στην περίπτωσή της, αυτό δεν ξέρω ποιο είναι. Ίσως είναι το γεγονός ότι ακολουθεί τις επιταγές του Βουδισμού και παραμένει ζεν και δίνει βάρος στην πνευματικότητα περισσότερο και λιγότερο στην ύλη. Ίσως είναι η λατρεία της για την περιπέτεια που κρατά το πνεύμα της σε εγρήγορση. Η Michelle Yeoh λατρεύει να ταξιδεύει και το δικό της Instagram μέσα από τις παραπάνω αναρτήσεις της μάλλον σε ταξίδεψε για λίγο στη ζωή της. Μία ζωή που σε κάθε της πτυχή δείχνει ότι η ηθοποιός είναι σίγουρα το Icon όχι μόνο του 2022, αλλά και κάθε χρονιάς.