ROLE MODELS

Η Raven Saunders ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων για όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου

@2021 Francisco Seco/ AP Images

Η Raven Saunders είναι σίγουρα μία αθλήτρια που ξεχώρισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Όχι απλά για τις επιδόσεις της που της εξασφάλισαν το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία, αλλά για τα χρωματιστά της μαλλιά, τις υπέροχες μάσκες προστασίας απο τον κορονοϊό και φυσικά την κίνησή της όταν ανέβηκε στο βάθρο για την απονομή των μεταλλίων στο άθλημά της. Η Raven Saunders σταύρωσε τα χέρια της σε ένα Χ πάνω από το κεφάλι της. Για εκείνη αυτό το Χ εκπροσωπεί «τη διασταύρωση όπου όλοι οι καταπιεσμένοι συναντιούνται».

«Ήμουν νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη. Υπάρχουν πολλά στίγματα γύρω από αυτό και σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να βρω διέξοδο. Ο στίβος μού αποσπούσε την προσοχή, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούσαν. Μια μέρα ενώ οδηγούσα, πέρασε από το μυαλό μου. Νομίζω ότι ήμουν 15 λεπτά μακριά από την αυτοκτονία», είπε στη Συνέντευξη Τύπου μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στη σφαιροβολία, η Αμερικανίδα αθλήτριας Raven Saunders. Στα 25 της χρόνια όπως καταλαβαίνεις, η αθλήτρια της σφαιροβολίας δεν είχε απλά περάσει από αυτό το σταυροδρόμι, ήταν σε γενικές γραμμές η ίδια το σταυροδρόμι.

Η μαύρη, ανοιχτά ομοφυλόφιλη, αθλήτρια μίλησε με ειλικρίνια για τη μάχη της με την κατάθλιψη και τόνισε ότι το μόνο που θέλει είναι «να είμαι ο εαυτός μου, να μην απολογούμαι γι’ αυτό». Στόχος της ήταν να μιλήσει όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για όλους όσοι «μάχονται σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν την πλατφόρμα για να μιλήσουν για τον εαυτό τους». Ο πανηγυρισμός της, αυτό το Χ υψωμένο στον αέρα ήταν αφιερωμένο σε κάθε άνθρωπο που γίνεται ακόμα θύμα μίσους και διακρίσεων, είτε ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είτε έχει υποστεί φυλετικές διακρίσεις, είτε αντιμετωπίζει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Raven Saunders @2021 David J. Phillip/ AP Images

Η Raven Saunders ξέρει καλά την κάθε μία από τις παραπάνω ομάδες. «Είμαι μέλος σε πολλές κοινότητες», είπε η ίδια χαρακτηριστικά. Κατέκτησε την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, διαγνώστηκε με κατάθλιψη, άγχος και σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Κατάφερε να πάρει μέρος σε τρεις μόνο αγώνες μέχρι το 2021. Στον τρίτο από αυτούς, ήταν που κατέκτησε το αργυρό της μετάλιο. Και το γιόρτασε κάνοντας twerking μετά την τελευταία της βολή. Χωρίς απολογίες, απλά ως ο εαυτός της.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει χαλαρώσει πολλές από τις απαγορεύσεις της πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επιτρέποντας στους αθλητές να «εκφέρουν τις απόψεις τους» στις συνεντεύξεις Τύπου. Οι «πολιτικές εκφράσεις» ακόμα απαγορεύονται στο βάθρο των νικητών. Σύμφωνα με το BBC η χειρονομία της Saunders εξετάζεται και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υποστεί κυρώσεις γι’ αυτήν η αθλήτρια. Όπως λέει και η ίδια όμως, δεν τη νοιάζει.

Raven Saunders @2021 David J. Phillip/ AP Images

«Νομίζω ότι τη δική μου γενιά, απλά δεν τη νοιάζει. Στο τέλος της ημέρας πραγματικά δεν μας νοιάζουν (οι κυρώσεις). Ζήτω σε όλους τους μαύρους ανθρώπους μου. Ζήτω για όλη την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητά μου. Ζήτω για τους ανθρώπους μου που παλεύουν με την ψυχική υγεία. Τελικά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι μεγαλύτερο απο εμάς και τις ισχύουσες δυνάμεις. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που μας θαυμάζουν και περιμένουν να δουν αν θα πούμε κάτι ή αν θα τους υπερασπιστούμε», σημείωσε η Raven Saunders.

Η Saunders έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και δύο χρόνια μετά έφτασε στο σημείο να σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Η ταυτότητά της είχε απορροφηθεί τελείως από τη σφαιροβολία, σύμφωνα με όσα είπε, ενώ ένιωθε ανίκανη να αποδράσει από τις πιέσεις που περιβάλλουν το άθλημα. Ζήτησε βοήθεια από έναν παλιότερο ψυχοθεραπευτή της και κατάφερε σταδιακά να χτίσει μια πιο υγιή σχέση με το άθλημα στο οποίο σημείωνει τέτοια επιτυχία.

@2021 David J. Phillip/ AP Images

«Είναι εντάξει να είσαι δυνατή. Και είναι εντάξει να μην είσαι δυνατή στο 100% του χρόνου σου. Είναι εντάξει να έχεις ανάγκη άλλους ανθρώπους», σημείωσε για το πώς βίωσε αυτή την περίοδο. Και μία από τις μάσκες που χρησιμοποίησε, αυτή που θύμιζε τον Hulk έκρυβε το κλειδί της διαχείρισης της ψυχικής της υγείας. Ο Hulk είναι για την Saunders το alter ego της. Μία αντανάκλαση του πώς έμαθε να εξαπολύει τη δύναμή της με ελεγχόμενο τρόπο. Κι όπως η ίδια εμπνεόταν μικρή βλέποντας μαύρες αθλήτριες, όπως οι αδερφές Williams να διαπρέπουν, ελπίζει πως κι εκείνη θα αποτελέσει έμπνευση για τις νεότερες γενιές. Για μας αποτελεί έμπνευση ήδη.