FEMALE TALK

Η πολιτικός Licia Ronzulli έγινε το σύμβολο της εργαζόμενης μητέρας πριν 10 χρόνια. Τι έχει αλλάξει σήμερα;

H Ιταλίδα ευρωβουλευτής Licia Ronzulli με το μωρό της στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, 19 Οκτωβρίου 2010. ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Ήταν Σεπτέμβριος του 2010 όταν η Licia Ronzulli, η πολιτικός από την Ιταλία εμφανίστηκε στο Στρασβούργο με τη μικρή της κόρη, Vittoria. Οι φωτογραφίες που δείχνουν την ίδια να κρατά στην αγκαλιά της, μέσα σε έναν μάρσιπο, την 7 μηνών (τότε) κόρη της, την ώρα που συνεδρίαζε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, δεν άργησαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αποτέλεσαν την εικόνα του τι πραγματικά σημαίνει να είσαι εργαζόμενη μητέρα στη σύγχρονη εποχή.

Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, λοιπόν, η Licia Ronzulli έγινε το σύμβολο της σύγχρονης, εργαζόμενης γυναίκας. Της γυναίκας που δίνει μάχη ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα και να μην παρατήσει την τελευταία για χάρη της πρώτης. Έδωσε την αφορμή ώστε να ανοίξει – για ακόμα μία φορά – η συζήτηση γύρω από τη μητρότητα και τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, τόσο στην πολιτική όσο και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους.

FREDERICK FLORIN/AFP

«Ήθελα να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία»

«Είναι παράξενο. Κάναμε πολλή, πολλή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τον Τύπο. Μετά ήρθα με το μωρό μου και όλοι θέλουν να μου πάρουν συνέντευξη. Δεν ήταν πολιτική χειρονομία. Ήταν πρώτα απ ‘όλα μια μητρική χειρονομία – ότι ήθελα να μείνω με την κόρη μου όσο το δυνατόν περισσότερο και να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία (να φέρουν τα παιδιά τους στο δουλειά), ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Να μιλήσουμε γι’ αυτό», είχε αναφέρει τότε σε δηλώσεις της η Licia Ronzulli.

Licia Ronzulli FREDERICK FLORIN/AFP

Licia Ronzulli FREDERICK FLORIN/AFP

Όσο για το πότε το αν και το πώς μία γυναίκα θα επιστρέψει στη δουλεία της από τη στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το παιδί της, η Licia Ronzulli τόνισε πως όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών. «Είναι μια πολύ προσωπική επιλογή. Μια γυναίκα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέξει να επιστρέψει ακόμα και μετά από 48 ώρες. Αλλά αν θέλει να μείνει στο σπίτι για 6 μήνες ή έναν χρόνο, θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει εφικτό. Επέστρεψα στη δουλειά μετά από έναν μήνα. Δεν είμαι όμως παράδειγμα προς μίμηση. Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Licia Ronzulli PATRICK HERTZOG/AFP

Η LIcia Ronzulli θυμάται τα παλιά και μάς υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενες μητέρες ακόμα παλεύουν για τα αυτονόητα

Και μπορεί πλέον, η κόρη της να έχει μεγαλώσει αρκετά από τότε και η ίδια να μην είναι ευρωβουλευτής, όμως η πολιτικός και νυν μέλος της ιταλικής Γερουσίας, σίγουρα άφησε το στίγμα της και έριξε φως στα εμπόδια των εργαζόμενων μαμάδων με τον πιο συμβολικό τρόπο.

Μία 10ετία αργότερα, λοιπόν, η Licia Ronzulli επανέφερε στο προσκήνιο τη viral φωτογραφία της ίδιας και της κόρης, για να μας υπενθυμίσει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες υπάρχουν ακόμα.

«Δέκα χρόνια έχουν περάσει από αυτήν τη φωτογραφία που έκανε τον γύρω του κόσμου. Ωστόσο, μετά από τόσα χρόνια, η εξισορρόπηση οικογενειακών υποχρεώσεων και επαγγελματικής ανέλιξης εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για πολλές, πάρα πολλές γυναίκες, που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την καριέρα τους ακόμη και αναλάβουν αποκλειστικά τον ρόλο της μητέρας. Καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτών των 2 ρόλων.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά τη θέσπιση του ενιαίου επιδόματος, έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά από οικογένειες. Η μάχη είναι ακόμη σκληρή, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια πραγματική επανάσταση‼️», ανέφερε χαρακτηριστικά η Licia Ronzulli.

 

Η άλλοτε μικρή Vittoria στο πλευρό της μαμάς της, μακριά και πέρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο