ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Βρετανίδα βουλευτής πήγε με το μωρό της στο Κοινοβούλιο και δέχτηκε σύσταση. Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τον κανονισμό

Η Stella Creasy με τον 3 μηνών γιο της στο βρετανικό Κοινοβούλιο House of Commons/PA Images via Getty Images/Ideal Images

Η Stella Creasy, βουλευτής των Εργατικών, δέχτηκε σύσταση επειδή εμφανίστηκε στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, κρατώντας στην αγκαλιά της τον τριών μηνών γιο της.

Η Stella Creasy ενημερώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής, Eleanor Laing, πως οι «κανόνες λειτουργίας και ευγένειας» του Κοινοβουλίου έχουν αλλάξει και τα παιδιά δεν επιτρέπονται.

Προς έκπληξή της, η βουλευτής διάβασε το email-σύσταση και ανέφερε στο BBC ότι αυτό δεν το γνώριζε, καθώς στο παρελθόν είχε βρεθεί αρκετές φορές στο κοινοβούλιο με την κόρη της και δεν της είχε γίνει κάποια παρατήρηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Stella Creasy πηγαίνει με το παιδί της στο Κοινοβούλιο

Stella Creasy H Stella Creasy στο Κοινοβούλιο μαζί με την κόρη της κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία / House of Commons/PA Images via Getty Images/Ideal Images
H Stella Creasy στο Κοινοβούλιο μαζί με την κόρη της κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία

Το περιστατικό στάθηκε αφορμή να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον κανονισμό και τα δικαιώματα των βουλευτών που γίνονται γονείς.

Η Stella Creasy δεν αρκέστηκε στην απόφαση εκ νέου συζήτησης και με άρθρο της στον Guardian τοποθετείται για τα δικαιώματα όλων των γυναικών και όσα τις εμποδίζουν να παίξουν ολοκληρωμένα τον ρόλο τους στην πολιτική.

Όσα έγραψε στον Guardian

«Κάθε γονέας νεογέννητου ξέρει ότι είναι δύσκολο να μένεις ξύπνιος, πόσο μάλλον να συγκεντρωθείς σε κάτι άλλο. Η άδεια μητρότητας είναι σημαντική – κάνει καλό στην υγεία μας, τα παιδιά μας και την οικονομία μας.

Μία από τις παραξενιές της νομοθεσίας μας είναι ότι ως βουλευτής δεν έχω δικαίωμα στην εργασία – μπορεί να φτιάχνουμε νόμους, αλλά δεν εφαρμόζουμε τον συγκεκριμένο στον εαυτό μας.

Συνεπώς, βρέθηκα να μιλώ στους Υπουργούς για το Αφγανιστάν, υπό την επήρεια μορφίνης, έχοντας μόλις γεννήσει το δεύτερο παιδί μου, για να βεβαιωθώ ότι θα ακουστούν οι ανησυχίες των ψηφοφόρων μου.

Με ελάχιστη υποστήριξη, εργάστηκα όσο καλύτερα μπορούσα, ενώ παράλληλα κάλυπτα τις ανάγκες του 13 μηνών γιου μου. Αυτός είναι και ο λόγος που παραξενεύτηκα, όταν μου είπαν ότι δεν μπορούσα να τον πάρω στη Βουλή μαζί μου.

Ενώ ο γιος μου κοιμόταν γαλήνια, με όση ηρεμία μπορεί να δημιουργήσει η συζήτηση περί οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η παρουσία του σε ένα debate ξεκάθαρα πείραξε κάποιους σ’ έναν οργανισμό που παλαιότερα έμοιαζε λιγότερο αυστηρός σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Τώρα φαίνεται ότι ο αναθεωρημένος κανονισμός, ξεκαθαρίζει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εισέρχονται στην αίθουσα – η Βουλή έχει περάσει, συνεπώς, περισσότερο χρόνο γράφοντας κανόνες για αυτό, αντί για δεύτερες θέσεις εργασίας».

Ενώ οι βουλευτές δικαιούνται άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών για έξι μήνες και ψήφο με πληρεξούσιο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τον κατάλληλο αντικαταστάτη.

Η Stella Creasy ενθαρρύνει τις μητέρες να ασχοληθούν με την πολιτική

Επιπλέον, υποχρεούνται να είναι παρόντες στο Westminster, προκειμένου να εκπροσωπούν, για παράδειγμα, τις θέσεις των εκλογέων τους στη Βουλή.

Η Stella Creasy, η οποία ενθαρρύνει τις μητέρες να ασχοληθούν με την πολιτική μέσω μιας εκστρατείας που αποκαλείται «Αυτή η Μαμά Ψηφίζει», ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter το email με την παρατήρηση που έλαβε και σχολίασε: «Οι μητέρες, στη μητέρα όλων των κοινοβουλίων δεν είναι ορατές, ούτε τις ακούνε φαίνεται».

«Oι πολιτικοί πρέπει να φέρουμε το επάγγελμά μας στον μοντέρνο κόσμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, σχολίασε την απαγόρευση τονίζοντας πως «οι πολιτικοί πρέπει να φέρουμε το επάγγελμά μας στον μοντέρνο κόσμο», ωστόσο, τους κανόνες τους αποφάσισε η Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο μπορεί η χρήση μάσκας για την προστασία από τον Covid-19 να μην είναι υποχρεωτική, ωστόσο, αν έρθει κάποιος/κάποια βουλευτής με το παιδί του/της θα λάβει σύσταση για παράβαση των κανονισμών ευγένειας και λειτουργίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει μέχρι σήμερα 10 εκατομμύρια κρούσματα και 145 χιλιάδες θανάτους. Επαναλαμβάνω, η χρήση μάσκας στο Κοινοβούλιο δεν είναι υποχρεωτική.