ΚΑΡΙΕΡΑ

Η πιο παραγωγική ώρα (και μέρα), σύμφωνα με νέα έρευνα

Unsplash

Αν βάλεις τις λέξεις παραγωγικότητα και Αύγουστος στην ίδια πρόταση, δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να καταλήξεις κάπου.

Μία αμερικάνικη έρευνα που πραγματοποιήθηκε όμως μάς ενημερώνει ότι υπάρχει μία στιγμή της εβδομάδας, όπου η πλειοψηφία φτάνει στο peak της παραγωγικότητας. Είτε δουλεύεις από το σπίτι, είτε πηγαίνεις κανονικά στο γραφείο, το πιθανότερο είναι ότι τότε είσαι φουλ παραγωγική.

Η πιο παραγωγική ώρα και άλλα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα ανέλυσε τη συμπεριφορά 2.000 Αμερικανών και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που δεν θα σε εκπλήξει. Τα πρωινά της Δευτέρας, μεταξύ 10 και 11 π.μ. είναι η ώρα που είσαι πιο παραγωγική και έχεις την περισσότερη ενέργεια για διεκπεραίωση. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης και αναζωογόνησης, είναι απολύτως λογικό. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Το άλλο εύρημα που προέκυψε είναι ότι το 11% των συμμετεχόντων χρειάζεται τουλάχιστον 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα προκειμένου να αποδώσει. Μήπως ταυτίζεσαι;

Η ρουτίνα είναι απαραίτητη για την παραγωγικότητα

Όπως είναι προφανές, δεν γίνεται να είμαστε όλοι εξίσου αποδοτικοί τα πρωινά της Δευτέρας. Εξαρτάται και από τη φύση του επαγγέλματος που κάνουμε, τα ωράρια και το κατά πόσο υπάρχει πρόγραμμα. Όσο και αν βαριέσαι τη ρουτίνα, αυτή είναι που εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σου να ξέρει πότε πρέπει να δίνει λίγο γκάζι και πότε να χαλαρώνει μέσα στην ημέρα. Μην ξεχνάς ότι παίζει ρόλο και το αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος. Τίποτα δεν είναι απόλυτο.

Πώς να γίνεις πιο παραγωγική όταν (κυριολεκτικά) σέρνεσαι

Το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται για σκληρή και παραγωγική δουλειά, αλλά λύσεις υπάρχουν. Όταν δουλεύεις και νιώθεις να σου τελειώνει η ενέργεια, εντόπισε σε τι φάση είσαι και κάνε αυτό που σε βοηθά να την ξαναβρείς. Πάρε έναν power nap (δεν διαρκεί εξάλλου), κάνε μία βόλτα, φάε ένα σνακ που σου δίνει ενέργεια.

Το δεύτερο βήμα είναι να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και να μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Ναι, υπάρχουν μέρες που το μόνο που θες να κάνεις είναι να είσαι ξάπλα και να λιώνεις στο Netflix. Φρόντισε να κάνεις τα απαραίτητα και μην φορτώνεις το πρόγραμμά σου, όταν η ενέργειά σου βρίσκεται στο μηδέν. Κι αύριο μέρα είναι.