BUSINESS

Το είδος της μουσικής που σε κάνει πιο παραγωγική στη δουλειά (και εκείνο που σε αποδιοργανώνει)

Unsplash

Όταν ήμουν μαθήτρια (και αργότερα φοιτήτρια), δεν μπορούσα να καταλάβω πώς υπήρχαν άνθρωποι που μπορούσαν να συγκεντρωθούν ακούγοντας μουσική. Μου φαινόταν αδιανόητο. Μέχρι που ήρθε η καραντίνα και κατάλαβα ότι μπορεί να γίνει η πιο ευχάριστη παρέα στη δουλειά.

«Το αν σε βοηθά και σε κάνει πιο παραγωγική στη δουλειά σου, είναι εντελώς υποκειμενικό. Αν βρεις τη σωστή συχνότητα με την οποία μπορείς να ταυτιστείς και νιώθεις ότι σε βοηθά, αυτό εξαρτάται από εσένα και μόνο. Η μουσική φέρνει ανακούφιση και λειτουργεί σαν φάρμακο της ψυχής», υπογραμμίζει η career coach, Erin Hatzikostas.

Γίνεσαι πιο παραγωγική με τη μουσική;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι, θα μπορούσες. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται καλύτερα το multitasking με τη συνοδεία μουσικής. Κάποιοι είναι πιο αποτελεσματικοί όταν ακούνε 10-15 λεπτά πριν και μετά τη δουλειά. Ανεβάζει τη διάθεση αρκετών που κάνουν μία μονότονη δουλειά και σε κάνει πιο παραγωγική σε αυτήν την περίπτωση. Και φυσικά εξαρτάται από τα επίπεδα βαρεμάρας του καθένα από εμάς.

Το “Mozart effect”

Η κλασική μουσική είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα γιατί έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, υψηλότερη νοημοσύνη και μάθηση. Είναι καλό να ακούς κλασική μουσική όταν αναπτύσσεις μία νέα δεξιότητα.

Το ιδανικό είδος μουσικής για να είσαι παραγωγική στη δουλειά

Αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η ανεβαστική μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου ενώ ταυτόχρονα σε κάνει πιο παραγωγική. Εκτός από την κλασική μουσική, η χαλαρή ατμοσφαιρική, η house γενικά οτιδήποτε δεν είναι πολύπλοκο. Η μουσική που λειτουργεί σαν ένα ωραίο συνοδευτικό στη δουλειά σου. Έρευνα του 2015 έδειξε οι ήχοι της φύσης ανεβάζουν τη διάθεση και σε κάνουν πιο παραγωγική στη δουλειά σου. Μήπως έχεις υποτιμήσει τα ρυάκια, τη βροχή και τα βατραχάκια;

Ποιο είδος μουσικής να αποφύγεις

Η γενική συμβουλή είναι να αποφεύγεις τη μουσική που αποτελεί πρόκληση για τον εγκέφαλό σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να βάλεις σκέτη μουσική, χωρίς στίχους. Έχουν την τάση να σε αποπροσανατολίζουν και δεν σου επιτρέπουν να συγκεντρωθείς. Ακόμα και να ακούς χαμηλά στο background, δεν σου επιτρέπουν να είσαι στο maximum της παραγωγικότητάς σου.