ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Η Patrizia Cadau «δεν πήγαινε γυρεύοντας». Η φωτογραφία που μας δείχνει τι ακριβώς σημαίνει κακοποίηση

Facebook.com/Patrizia Cadau

Νομίζεις ότι μόνο εμείς μετράμε θύματα γυναικοκτονιών τον τελευταίο καιρό ασταμάτητα στη χώρα μας; Λάθος νομίζεις. Οι γυναικοκτονίες δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο, ούτε μόνο σύγχρονο. Είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα δεμένο με το σύστημα μέσα στο οποίο έχει μεγαλώσει ο κόσμος μας, έχει «ανδρωθεί» που θα έλεγε κανείς μη συνειδητοποιώντας ότι ακόμα και οι λέξεις μας δίνουν το σήμα της πραγματικότητας που ζούμε. Στην Ιταλία μετράνε 7 γυναικοκτονίες το τελευταίο διάστημα. Και αυτές ανοίγουν δημόσιες συζητήσεις στο πλαίσιο των οποίων ακούγονται κι εκεί, καμιά φορά, τα πιο λάθος πράγματα. Σε ένα από αυτά απάντησε η Patrizia Cadau.

Σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης η δημοσιογράφος Barbara Palombelli, μίλησε για τις γυναικοκτονίες και είπε κάτι εξωφρενικό. «Υπάρχουν φορές που κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί αν αυτοί οι άντρες ήταν εντελώς εκτός εαυτού ή υπήρξε μια επιθετική συμπεριφορά και από την άλλη μεριά. Είναι μια ερώτηση, που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, γιατί σε ένα δικαστήριο πρέπει να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις», σημείωσε. Στο είπα, ήταν εξωφρενικό και γι’ αυτό οι αντιδράσεις ήταν μαζικές. Ζούμε, το έχω γράψει πολλές φορές, σε μία εποχή όπου η δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Τα βρίσκει καλά ανοιγμένα για να αντιμετωπίζουν το σφάλμα και στη συνέχεια αυτό που ανοίγει είναι το στόμα και η καρδιά προς υπεράσπιση των θυμάτων.

Η Barbara Palombelli στις μέρες που ακολούθησαν απολογήθηκε, χωρίς ουσιαστική απολογία. Το γνωστό «συγγνώμη αν με παρεξηγήσατε», ειπώθηκε, που αφήνει πολλά περιθώρια για νέες παρερμηνείες. «Δεν εξήγησα τι εννοούσα καλά, ακόμα κι αν κάποιοι είδαν όλο το απόσπασμα κατάλαβαν γιατί εξετάζαμε το θέμα του γυναικείου θυμού με ψυχολόγο στο στούντιο και με οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Δεν εξήγησα καλά τι εννοούσα και γι’ αυτό απολογούμαι στο κοινό και το κανάλι. Αν κάποιος κάνει ένα λάθος όσο μιλάει, είναι λάθος», πρόσθεσε.

Η δημοσιογράφος, υποστήριξε ότι ταυτόχρονα με όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή της εκείνη έδειξε στήριξη και αλληλεγγύη στα θύματα και τόνισε ξανά ότι «το σημαντικό είναι να δούμε τι συμβαίνει πριν τη γυναικοκτονία, με ποιους μηχανισμούς η βιαιότητα και από τις δύο πλευρές μπορεί να σταματήσει και να αναχαιτιστεί πριν από αυτό το φρικτό, θανατηφόρο αποτέλεσμα. Είναι θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος για μένα, γιατί αλλιώς δεν θα είμαστε όλη μας τη ζωή εδώ να μετράμε τα θύματα». Η βία και από τις δύο πλευρές, είπε. Σαν να ρίχνουμε πάλι ευθύνες στα θύματα. Σαν να λέμε ότι εκείνα οπλίζουν τα χέρια των δραστών.

Η Patrizia Cadau απαντά με την ωμή αλήθεια της κακοποίησης

Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη, η πιο φρικτή ή απλά η απαιτούμενη απάντηση στη Barbara Palombelli αυτή που ήρθε από την Patrizia Cadau. Πάντως ήρθε και δεν αφήνει περιθώρια για καμία παρανόηση, καμία παρεξήγηση. Η Patrizia Cadau, βλέπεις, υπέφερε επί 5 χρόνια, από το 2012 ως το 2017 από τον κακοποιητικό σύζυγό της. Ο σύζυγός της κακοποιούσε την ίδια και τα παιδιά της.

Η Patrizia Cadau μοιράστηκε μία φωτογραφία του προσώπου της, μετά από ένα περιστατικό κακοποίησης, κατά το οποίο είχε ξυλοπηθεί από τον σύζυγό της, και απευθύνθηκε στη δημοσιογράφο για να τις απαντήσει σε όσα είπε.

«Αγαπητή κα Palombelli, αυτή στη φωτογραφία είμαι εγώ και θέλω αμέσως να διευκρινίσω ότι, όχι, δεν πήγαινα γυρεύοντας, δεν υπήρξα ποτέ “επιθετική” γυναίκα. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό και για μένα, αλλά και εκ μέρους όλων των γυναικών που υπήρξαν θύματα έμφυλης βίας. Αυτό που κάνει αυτά τα περιστατικά ακόμα χειρότερα είναι ότι οι βίαιοι θύτες εκμεταλλεύονται τις γυναίκες που είναι ήδη μισοπεθαμένες, ύστερα από χρόνια κακοποίησης, κόπωσης και εκφοβισμών, γιατί είναι απλά παράσιτα που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις», εξήγησε.

«Οπότε, όχι. Δεν είχα κάνει τίποτα, ούτε εκείνη τη φορά ούτε τις υπόλοιπες: ωστόσο, αυτό δεν με γλίτωσε από το νιώθω φυλακισμένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι -να τρώω και να κοιμάμαι κρυφά μαζί με τα παιδιά μου, κλειδωμένοι στο δωμάτιο», πρόσθεσε η Patrizia Cadau. Όπως είπε η ίδια και τα παιδιά της έτρωγαν κρυφά γιατί σύμφωνα με τον κακοποιητή της, δεν υπήρχαν λεφτά για να φάνε όλοι.

«Δεν έκανα τίποτα. Μέχρι και την ακίνητη περιουσία μου του παραχώρησα και όλα μου τα λεφτά, ώστε να επιβιώσω. Και για να είμαι ξεκάθαρη, το έκανα με το πιστόλι στον κρόταφο, με την απειλή ότι, αν δεν το έκανα, θα σκότωνε εμένα και τα παιδιά -που είναι και των δυο μας, οπότε και δικά του», συνέχισε. Δεν έκανε τίποτα αλλά αυτό δεν σταμάτησε την κακοποίηση. «Έχετε νιώσει ποτέ την κάνη ενός όπλου στο κεφάλι ή το στόμα σας;» αναρωτήθηκε και στη συνέχεια της ζήτησε να παραλείψει τα μαθήματα ηθικής.

«Σας θεωρώ μέρος του προβλήματος. Η κουλτούρα σας είναι αιτία για όσα μου συνέβησαν και όσα συνεχίζουν να μου συμβαίνουν, τη θεωρώ υπεύθυνη για τη σιωπή και την omertà, με τις οποίες είμαστε αναγκασμένες να ζήσουμε, τα λόγια σας συμβάλλουν στην ανυπόφορη βία», τόνισε η Patrizia Cadau, που έκλεισε την ανάρτησή της ζητώντας την ειλικρινή συγγνώμη της δημοσιογράφου «Σε όλες αυτές που σηκώνονται το πρωί και δεν ξέρουν αν το βράδυ θα είναι ζωντανές, για να διηγηθούν όσα σας διηγούμαι εγώ αυτή τη στιγμή».