ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η Παλαιστίνια που θρηνεί την ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς για το World Press Photo

Paul White/AP Images

Μία εικόνα που αποτυπώνει όλη τη φρίκη του πολέμου Ισραήλ- Παλαιστίνης κι όλη την τραγωδία στη Γάζα, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό World Press Photo of the Year, την Τρίτη 16 Απριλίου. Η φωτογραφία αποτυπώνει τη στιγμή που μία γυναίκα από την Παλαιστίνη, η Inas Abu Maamar θρηνεί κρατώντας στα χέρια της το σώμα της 5χρονης ανιψιάς της.

Η εικόνα σε στοιχειώνει καθώς καταγράφει τη στιγμή του θρήνου της Inas Abu Maamar, που στο κορμί της ανιψιάς της, έκλαιγε επίσης και τη μητέρα του 5χρονου κοριτσιού που είχε χάσει τη ζωή της μαζί της, και την αδερφή της. Ένας πύραυλος έπεσε στο σπίτι τους, στο Khan Younis τον περασμένο Οκτώβριο.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Mohammed Salem για το πρακτορείο Reuters. Ήταν στο νοσοκομείο στις 17 Οκτωβρίου 2023, όταν είδε την 36χρονη Inas Abu Maamar να κλαίει και να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το τυλιγμένο σε σεντόνι κορμί του παιδιού στο νεκροτομείο. Είχαν περάσει μόνο 10 ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

Παλαιστίνια World Press Photo Mohammed Salem/Reuters/World Press Photo via AP Images

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και ένιωσα ότι η φωτογραφία συνόψιζε το τι συνέβαινε στη λωρίδα της Γάζας με μία ευρύτερη έννοια», είπε ο φωτογράφος στο World Press Photo. Ο ίδιος εξήγησε ότι λίγες ημέρες πριν η δική του σύζυγος είχε φέρει στον κόσμο το παιδί τους. «Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε», πρόσθεσε ο 39χρονος, Παλαιστίνιος φωτογράφος που, που εργάζεται για το Reuters από το 2003.

Αυτό είναι το 2o βραβείο του Salem από τον διαγωνισμό. Είχε επίσης κερδίσει το 2009 με μία φωτογραφία που έδειχνε βόμβες λευκού φωσφόρου να σκάνε πάνω από την πόλη, καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε επίθεση κατά της Χαμάς. Η χρήση τους απαγορεύεται σε οικιστικές περιοχές σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες.

«Είναι μία φωτογραφία που σε επηρεάζει βαθιά», είπε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των World Press Photo of the Year, Fiona Shields, για τη φωτογραφία του που κέρδισε το 2024. «Μόλις την βλέπεις αποτυπώνεται στο μυαλό σου με έναν τρόπο. Λειτουργεί ως κυριολεκτικό και μεταφορικό μήνυμα για τον τρόμο και τη ματαιότητα των πολεμικών συγκρούσεων. Είναι ένα απίστευτα δυνατό επιχείρημα για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Το βραβείο Story of the Year κέρδισε η φωτογράφος Lee An Oswald από την Νότιο Αφρική για μία φωτογραφία που τράβηξε στη Μαδαγασκάρη και δείχνει έναν άντρα με άνοια να ετοιμάζεται μαζί με την εγγονή του για την εκκλησία. Στη Νότιο Αφρική θέματα όπως η απώλεια μνήμης παραμένουν στιγματισμένα, όπως ανέφερε το World Press Photo.

Το βραβείο Long-Term Project κέρδισε ο Alejandro Cegarra για την κάλυψη θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου στο βόρειο σύνορο του Μεξικό. Το βραβείο Open Format prize δόθηκε στην Ουκρανή φωτογράφο, Julia Kochetova για project της που αφορούσε τον πόλεμο της Ρωσίας στην χώρα της.

Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν για το 2024 επιλέχθηκαν από 61062 συμμετοχές από 3851 φωτογράφους και 130 χώρες. Θα εκτίθενται στο Nieuwe Kerk του Άμστερνταμ μέχρι τις 14 Ιουλίου.