ROLE MODELS

Η Millie Bobby Brown μίλησε για το bullying και η νέα γενιά μάς γεμίζει ελπίδα για το μέλλον

Invision/AP) Jordan Strauss

Η 15χρονη Millie Bobby Brown μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη για το καυτό θέμα του bullying και τις εμπειρίες που έχει βιώσει και η ίδια.

H Millie Bobby Brown είναι αυτό το κορίτσι θαύμα που μετρά μόλις 15 χρόνια ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Μας έχει καθηλώσει με το ταλέντο της και είχαμε ήδη καταλάβει το πόσο ώριμη είναι παρά την ηλικία της.

Από ό,τι φαίνεται, οι έφηβοι σήμερα μιλούν ανοιχτά για όλα όσα τους αφορούν και δε φοβούνται να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να μιλήσουν δημόσια για θέματα που κάποτε ήταν ταμπού. Το bullying δεν περιορίζεται πλέον στους τοίχους του σχολείου και τα social media έχουν μεγιστοποιήσει ένα πρόβλημα που υπάρχει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι. Και για αυτό ακριβώς μίλησε η ηθοποιός Millie Bobby Brown σε ομιλία της στο κεντρικό κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προσωπικές της εμπειρίες

Ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, η Millie έφερε μπροστά τον αντίκτυπο του bullying, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, ανέφερε ότι έχει δεχτεί bullying ως μαθήτρια αλλά και στα social media. Αν και αναγνωρίζει τα προνόμια που έχει πλέον στη ζωή της, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πληγώνεται και δε νιώθει τρομερά ευάλωτη κάθε φορά που υφίσταται κάποια μορφή εκφοβισμού.

«Στο σχολείο, μία ομάδα μαθητών μου έκανε bullying. Θυμάμαι ότι ένιωθα αβοήθητη. Το σχολείο ήταν ένα ασφαλές περιβάλλον αλλά πλέον φοβόμουν να πάω. Δεν ήξερα ούτε ποιόν να εμπιστευτώ αλλά και πού έπρεπε να στραφώ. Όπως τόσα και τόσα εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο, έχω παρενοχληθεί και online. Είναι τρομακτικό να ανοίγεις το τηλέφωνό σου και να βλέπεις μηνύματα γεμάτα θυμό, μίσος και απειλές. Και στα στέλνουν άγνωστοι ή ανώνυμα trolls του Internet. Όλοι οι bullies αποκτούν τη δύναμή τους, με το να παίρνουν τη δύναμη των άλλων και με το να τους κάνουν να νιώθουν αβοήθητοι ή τρομοκρατημένοι, όπως εγώ», είπε στο χειμαρρώδη της λόγο η Millie.

Τα στατιστικά στοιχεία για το bullying

Τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το stopbullying.gov, περίπου το 20% των νέων ανθρώπων έχει βιώσει bullying. Από αυτούς, το 15% δηλώνει ότι έγινε μέσω του Internet, ενώ η πλειοψηφία το έχει ζήσει στο σχολείο. Η Millie Bobby Brown έχει μιλήσει ξανά ανοιχτά για τη δική της εμπειρία, με μία δημόσια δήλωση στα βραβεία MTV 2018, λίγες μέρες αφότου απενεργοποίησε το λογαριασμό της στο Twitter εξαιτίας των παρενοχλήσεων.

Η Millie τόνισε ότι αυτό που την έχει βοηθήσει είναι το δίκτυο υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους της αλλά αναγνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι την ίδια «πολυτέλεια». «Κάποιος κάπου αυτήν τη στιγμή κάνει bullying σε μία έφηβη. Η κοπέλα αυτή φοβάται. Είναι ευάλωτη και νιώθει μόνη. Το μήνυμά μου προς αυτήν την κοπέλα είναι το εξής: Δεν είσαι μόνη. Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και θα σε ακούσουν. Έχεις δικαιώματα». Ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας τη σημασία της αλλαγής των social media. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι μέρος που δημιουργεί φόβο και παρενόχληση.