ROLE MODELS

Greta Thunberg: Η έφηβη ακτιβίστρια κάνει ευθεία επίθεση στους ηγέτες για την κλιματική κρίση. Υπάρχει ελπίδα για τις επόμενες γενιές

AP Photo/Jason DeCrow

H Greta Thunberg είναι η έφηβη από τη Σουηδία, για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο. Είναι το κορίτσι που σε ηλικία 15 ετών διαδήλωσε έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για να ζητήσει μεγαλύτερη δράση για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του πλανήτη. Κινητοποιήθηκαν και άλλοι μαθητές δημιουργώντας ένα σχολικό κίνημα για το κλίμα, το “Fridays for Future” με εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο από εκατομμύρια μαθητές.

Τους τελευταίους μήνες έχει απασχολήσει τα Μέσα και έφτασε μέχρι το εξώφυλλο του περιοδικού Time, ως leader της επόμενης γενιάς ενώ έχει δημιουργηθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο “Make the World Greta Again”. Η Greta όμως δεν έχει μείνει εκεί. Έχει υιοθετήσει ένα lifestyle που ανταποκρίνεται στα πιστεύω της και έχει μυήσει τους γονείς της στη vegan διατροφή, στη μείωση χρήσης πετρελαίου και έχει σταματήσει να ταξιδεύει με αεροπλάνο. Αν και έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger, OCD και επιλεκτική αλαλία, τίποτα από αυτά δεν έχει σταθεί εμπόδιο στο να μιλά με πάθος για την κλιματική αλλαγή και τους ηγέτες που δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του Διαδικτύου γιατί μίλησε, με τον κλασικά παθιασμένο τρόπο της, στην ετήσια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, για να δουν τι θα κάνουν με την αυξημένη εκπομπή άνθρακα. Και 4 λεπτά αρκούσαν για να πει πολλά.

«Κλέψατε τα όνειρα και την παιδική μου ηλικία με τα άδεια σας λόγια. Πώς τολμάτε; Όλα τα μάτια των μελλοντικών γενεών είναι στραμμένα πάνω σας. Και αν επιλέξετε να μας απογοητεύσετε, δε θα σας συγχωρήσουμε ποτέ. Δε θα σας αφήσουμε να ξεφύγετε έτσι. Τα οικοσυστήματα καταρρέουν και είναι η αρχή μίας μαζικής εξαφάνισης κι εσείς μιλάτε για λεφτά μίας αιώνιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι επιστήμονες τα λένε εδώ και 30 χρόνια, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε πόσο επείγον είναι να βρεθούν λύσεις». Και συνέχισε δίνοντας επιστημονικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως το προέβλεψε, ακολούθησαν 60 ομιλίες από εκπροσώπους χωρών, αλλά κανείς δε μίλησε συγκεκριμένα για το τι πρόκειται να αλλάξει. Η Angela Merkel αποφάσισε τη διακοπή εξόρυξης άνθρακα στη Γερμανία, αλλά όχι πριν το 2038. Η Κίνα αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή ενώ ο Donald Trump έκανε απλώς ένα σύντομο πέρασμα πριν παρακολουθήσει μία συνάντηση για τη θρησκευτική ελευθερία.

Το video που κατέγραψε το βλέμμα της Greta όταν ο Trump πέρασε από μπροστά της είναι μνημειώδες και τα λέει όλα. Εξάλλου είχε δηλώσει προηγουμένως για τον Trump: «Προφανώς δεν ακούει την επιστήμη. Αν κανένας δεν τον έχει πείσει μέχρι σήμερα για την κλιματική κρίση και το επείγον της κατάστασης, εμένα θα ακούσει»;

Εννοείται ότι της απάντησε με το γενναίο τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Μέσω Twitter και μέσω ειρωνείας, αναφερόμενος σε κάτι άσχετο. «Φαίνεται να είναι ένα πολύ χαρούμενο νέο κορίτσι που ανυπομονεί για ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον. Τι ωραία να την βλέπεις»! Εκτός θέματος, έδωσε μία γυμνασιακή απάντηση, αλλά όχι στο ίδιο μορφωτικό επίπεδο με την Greta.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Jason DeCrow