FEMALE TALK

Η Keira Knightley με κάθε ατάκα της ρίχνει μια κλωτσιά στα αχαμνά της πατριαρχίας

ⓒ2021 Evan Agostini/ Associated Press Evan Agostini

Η Keira Knightley έχει πάρει μια απόφαση στη ζωή της. Μια απόφαση στην οποία εμμένει πιστά και της βγάζουμε το καπέλο γι’ αυτό. Η Βρετανίδα ηθοποιός έχει αποφασίσει να μην ωραιοποιεί την αλήθεια λόγω των προνομίων που της δίνει το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του πλανήτη. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τη διασημότητά της για να μιλά για τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες όσο η ισότητα μεταξύ των φύλων δεν επιτυγχάνεται παρά θεωρητικά.

Αυτή τη φορά η Keira Knightley παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Harper’s Bazaar και μίλησε μεταξύ άλλων για τη σεξουαλική παρενόχληση. Η Keira θα μπορούσε να μιλήσει για το #MeToo, το #TimesUp, την κατάσταση στο Hollywood μετά από αυτό και τα λόγια της θα μπορούσαν να είναι όλα πολύ θεωρητικά και πολύ αποστασιοποιημένα αλλά προτίμησε να πει την ωμή αλήθεια. Κι αυτή είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση έχει συμβεί σε όλες μας κάποια στιγμή της ζωής μας. Τουλάχιστον σε όλες τις γυναίκες που έχει γνωρίσει ποτέ η Keira Knightley.

Η Keira Knightley λέει την αλήθεια όλων μας για τη σεξουαλική παρενόχληση

«Έχω βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, όλες την έχουν βιώσει. Ειλικρινά, δεν ξέρω καμία που δεν έχει πέσει θύμα με κάποιον τρόπο, είτε της έχουν δείξει το μόριο τους, είτε την έχουν χουφτώσει, είτε κάποιος άνδρας τις έχει απειλήσει ότι θα τους κόψει το λαιμό ή τις έχει χτυπήσει, ή οποιαδήποτε ήταν η εμπειρία τους», σημείωσε η Keira Knightley.

«Ήταν όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν να καταγράφουν όλες τις προφυλάξεις που παίρνουν όταν γυρνούν στο σπίτι τους μόνες, για να βεβαιώνονται ότι είναι ασφαλείς που σκέφτηκα “Τα κάνω όλα αυτά και δεν το συνειδητοποιώ καν», πρόσθεσε η Keira Knightley. Όλα αυτά που κι εσύ κι εγώ κάνουμε και τα κάνουμε γιατί μια κοινωνία που επιμένει να είναι άνιση μας έχει βάλει στη θέση του καταπιεσμένου. Στη θέση εκείνου που θα απολογηθεί ό,τι κι αν γίνει. Στη θέση εκείνου που πρέπει να μαντεύει πιθανότητες, να καταστρώνει σχέδια διαφυγής και να τσεκάρει κουτάκια με προφυλάξεις κάθε φορά που περπατάει μόνος.

Όπως το έθεσε και η Keira Kinghtley, η κατάσταση είναι «γ@@@@@@@ στενάχωρη». Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα λεγόμενά της έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα περί ανισότητας ανδρών και γυναικών. Η Keira Knightley στο είπα και νωρίτερα, έχει βαλθεί να λέει τα πράγματα με το όνομά τους μέχρι να αλλάξουν.

Όταν μίλησε για την ανδρική ματιά στο να είσαι γυναίκα

Ως ηθοποιός έχει μιλήσει για την αμηχανία που νιώθει όταν χρειάζεται να γυρίσει ερωτικές σκηνές με άνδρα σκηνοθέτη. Είναι τόση, που αποφάσισε να σταματήσει να τις γυρίζει εκτός κι αν τη σκηνοθετεί γυναίκα, όπως είχε πει σε συνέντευξή της τον περασμένο Ιανουάριο. «Δεν έχω κάποια απόλυτη απαγόρευση, αλλά ταυτόχρονα έχω με τους άνδρες», σημείωνε.

Η Keira Knightley κατέληξε σε αυτή την απόφαση γιατί αρνείται πλέον να συμμετέχει στη διαιώνιση της ανδρικής ματιάς για τον γυναικείο ερωτισμό. Αυτή η ανδρική ματιά, είναι η κυρίαρχη στην pop κουλτούρα από την αρχή της κι είτε ηθελημένα είτε άθελά της, συνεχίζει να συντηρεί στερεότυπα.

Keira Knightley © 2021 Joel C Ryan/Invision/Associated Press, File

«Μου λένε πως είναι να είσαι γυναίκα. Να είσαι ευγενική, να είσαι υποστηρικτική, να είσαι όμορφη αλλά όχι τόσο όμορφη, να είσαι αδύνατη αλλά όχι τόσο αδύνατη, να είσαι sexy αλλά όχι υπερβολικά sexy, να είσαι επιτυχημένη αλλά όχι υπέρμετρα επιτυχημένη. Αλλά δεν θέλω να φλερτάρω και να κάνω τη μαμά τους, και να φλερτάρω και να κάνω τη μαμά τους και να φλερτάρω και να κάνω τη μαμά τους. Δεν θέλω να σε φλερτάρω γιατί δεν θέλω να σε πηδήξω και δεν θέλω να κάνω τη μαμά σου επειδή δεν είμαι η μητέρα σου. Θέλω απλά να δουλέψω φίλε, είναι εντάξει αυτό;», αναρωτιόταν κάποτε σε άρθρο της η Keira Knightley σε περίπτωση που αναρωτιόσουν για ποια στερεότυπα που διαιωνίζονται.

Η «τέλεια» λεχώνα Kate Middleton και τα σ@@@@ που θυμόταν η Keira Knightley

Η Keira Knightley έχει ρίξει άλλη μία κλωτσιά στ’ αχαμνά της πατριαρχίας όταν μίλησε για την «τέλεια» εικόνα της Kate Middleton μετά από κάθε γέννα της. Αυτή η επίπλαστη τελειότητα είναι ο τρόπος που η πατριαρχική ματιά θέλει να βλέπει την υπέροχη, αγία μητέρα. «Κρύψου. Κρύψε τον πόνο μας, τα σώματα μας που άνοιξαν, τα στήθη μας που στάζουν γάλα, τις ορμόνες μας που κάνουν πάρτι. Δείξε όμορφη, δείξε στιλάτι, μην δείχνεις το πεδίο της μάχης σου Kate», είχε γράψει τότε σε ανοιχτή επιστολή της η Keira Kinghtley. «Μην το δείξεις. Μην το πεις. Απλά να σταθείς εκεί με την κόρη σου και να φωτογραφηθείς από μία αγέλη ανδρών φωτογράφων», πρόσθετε.

«Η μήτρα μου άνοιξε. Βγήκες με τα μάτια σου ανοιχτά. Τα χέρια τεντωμένα στον αέρα. Φώναζες. Σε έβαλαν πάνω μου, γεμάτη με αίμα και βλέννες, και με το κεφάλι σου να έχει ταλαιπωρηθεί από τον τοκετό. Έτρεμες, έψαχνες για αέρα, ούρλιαζες. Άρπαξες το στήθος μου αμέσως, πεινασμένα, θυμάμαι τον πόνο. Το στόμα σου που έσφιγγε τη ρόγα μου, το ελαφρύ ρούφηγμα» ανέφερε η ίδια περιγράφοντας ωμά τη δική της εμπειριά με τον τοκετό της κόρης της,Edie. «Θυμάμαι τα σ@@@@, τον εμετό, το αίμα, τα ράμματα. Θυμάμαι τη μάχη μου. Τη μάχη σου και τη ζωή να πάλλεται. Το πώς επιζήσαμε. Κι εγώ είμαι το αδύναμό φύλο; Εσύ είσαι;», πρόσθετε.

Και προς όσους πήγαν να την κατηγορήσουν ότι «επιτέθηκε» στην Kate Middleton η Keira Knightley τους προκάλεσε να ξαναδιαβάσουν την επιστολή της. Η Keira Knightley δεν θέλησε να κατηγορήσει κανέναν παρά έναν πατριαρχικό κόσμο που δεν αφήνει τις γυναίκες να μιλήσουν ούτε για την περίοδό τους ελεύθερα. Πόσο μάλλον για την πραγματική εμπειρία του τοκετού, αλλά και γενικότερα για το πώς είναι να είσαι γυναίκα.

Οι φορές που δεν άφησε την κόρη της να περιμένει κανέναν πρίγκιπα να τη σώσει

© 2021 Joel C Ryan/Invision/Associated Press

H Keira Knightley σε άλλη συνέντευξή της είχε μιλήσει για τα στρεβλά πρότυπα που καλλιεργούνται στα κορίτσια από κλασικές παιδικές ταινίες, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν αφήνει την κόρη της να τις βλέπει. «”Η Σταχτοπούτα” είναι απαγορευμένη. Επειδή ξέρεις, περιμένει έναν πλούσιο άνδρα να τη σώσει. Μην το κάνεις. Σώσε τον εαυτό σου, προφανώς. Αυτή με την οποία ενοχλήθηκα να της απαγορεύσω γιατί μου αρέσει η ταινία είναι “Η μικρή γοργόνα”. Τα τραγούδια είναι τέλεια, αλλά μην θυσιάσεις τη φωνή σου για έναν άνδρα», είχε αποκαλύψει η ηθοποιός.

Η απάντηση στον σεξισμό live στην τηλεόραση

Και φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει την επική της απάντηση όταν στο κόκκινο χαλί μία δημοσιογράφος τη ρώτησε πώς ισορροπεί την προσωπική της ζωή με την καριέρα της. «Θα το ρωτήσετε σε όλους τους άνδρες που θα περάσουν από δω αυτό;», αναρωτήθηκε. Οταν άκουσε ως απάντηση το «ναι», απάντησε «Ωραία». H Keira Knightley έχει πάρει μια συνειδητή απόφαση να λέει την αλήθεια, να εκθέτει τον σεξισμό όπου τον συναντάει, να παλεύει με τη δική της φωνή που ίσως φτάνει πιο μακριά για την ισότητα. Βλέπεις, είναι φεμινίστρια.

«Οι άνθρωποι με ρωτούσαν κατά καιρούς κάνοντας πλάκα “δηλαδή εννοείς ότι είσαι φεμινίστρια;” λες και ο φεμινισμός είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις μόνο όταν τον αντιμετωπίζεις σαν αστείο», ειχε πει κάποτε. Η ίδια βλέπει τα πράγματα όσο σοβαρά τους πρέπει. Και τα βάζει στη θέση τους κάθε φορά που μπορεί.