ROLE MODELS

Η Κάτια Δανδουλάκη μιλά για την κατάθλιψη και την ευλογία της αγάπης

24 Media/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το μεσημέρι της Κυριακής 2 Ιανουαρίου η Κάτια Δανδουλάκη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται. Η ηθοποιός και θιασάρχισσα μίλησε με την παρουσιάστρια Ναταλία Γερμανού και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη για όλα, με αφορμή τον μονόλογο «Το καινούργιο παιδί» που παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο που φέρει το όνομά της. Μαζί, μάς έδωσε κι ένα μάθημα ζωής.

Η Κάτια Δανδουλάκη εκτός από αγαπημένη ηθοποιός και θιασάρχης που με τη στάση της στο ελληνικό #MeToo έδωσε το παράδειγμα σε όλους, είναι επιπλέον ένας άνθρωπος που δεν ξεχνά να βλέπει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Ακόμα και στα δύσκολα, ακόμα και στα σκοτεινά πορεύεται με φακό και πυξίδα την αγάπη και την αισιοδοξία.

Στη συνέντευξή της, μίλησε μεταξύ άλλων, για τις αποτυχίες που έχει βιώσει, την κατάθλιψη που έχει περάσει, αλλά και αυτή τη μεγάλη ευλογία της αγάπης που έχει πάρει κι έχει δώσει στη ζωή της, στην οποία καταφεύγει για να αντλεί δύναμη στα δύσκολα.

Η Κάτια Δανδουλάκη μετρά πολλές δεκαετίες καριέρας στο θέατρο. «Μια βουλιμία την είχα στη δουλειά και την πλήρωσα και λίγο ακριβά. Λιγάκι ταλαιπώρησα τον εαυτό μου, αλλά δεν το μετανιώνω. Χάρηκα πολλά πράγματα και έζησα πολλά. Είμαι ευγνώμων στη ζωή μου κι είμαι και πολύ αισιόδοξη. Είναι η κινητήρια δύναμη, αλλιώς δεν γίνεται. Με φόβο δεν γίνεται τίποτα, θέλει ενέργεια», είπε η ηθοποιός. Αισιοδοξία, ευγνωμοσύνη κι αγάπη. Αυτά είναι τα τρία «κλειδιά» της ζωής της και απλόχερα τα μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό.

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές της επιτυχίες, σημείωσε ότι χάρη στο ένστικτό της έχει αποφύγει τις αποτυχίες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις έχει βιώσει στη ζωή της. Αλλά η ευλογία της αγάπης που έχει πάρει είναι ανεξάντλητη πηγή δύναμης για εκείνη.

Η Κάτια Δανδουλάκη και η αγάπη που ακόμα βρίσκει χώρο στη ζωή της

«Έχω αγαπηθεί πάρα πολύ. Πάρα πολύ κι είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Έχω πάρει τόνους αγάπης κι από τη μαμά μου κι από τον μπαμπά μου και από τον Μάριο (σ.σ. τον σύζυγό της Μάριο Πλωρίτη που έχει φύγει από τη ζωή) αργότερα με τον οποίο ήμασταν μαζί 32 χρόνια. Κι αγάπησα κι εγώ πάρα πολύ. Και μόλο που έχουν φύγει οι πολύ αγαπημένοι μου, έχω τις αγάπες των φίλων μου κι έχω και τις αγάπες των πολύ νεαρών παιδιών. Μου αρέσει να είμαι ικανή να τα κατευθύνω όπου θέλει η ψυχή τους, όχι η δική μου. Και ξέρω να το κάνω αυτό, με σιγουριά», εξομολογήθηκε η Κάτια Δανδουλάκη μεταξύ άλλων.

Στην επισήμανση της Ναταλίας Αργυράκη ότι ποτέ δεν υπήρξε ντίβα παρόλο που έμαθε να δουλεύει σε άλλες τηλεοπτικές συνθήκες από τις σημερινές, η Κάτια Δανδουλάκη απάντησε και πάλι με γνώμονα την ευγνωμοσύνη. «Όχι, κατανοώ ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές και το σέβομαι. Σέβομαι και την τσέπη του παραγωγού, καταλαβαίνω τι σημαίνει. Όταν ο παραγωγός σου δίνει την ευχέρεια να κάνεις αυτή τη δουλειά, δεν κάθομαι να ψειρίζω τις συνθήκες», σημείωσε η ηθοποιός.

Η κατάθλιψη και η πηγή της δύναμης

Μιλώντας για την παράσταση «Το καινούργιο παιδί», η Κάτια Δανδουλάκη εξήγησε ότι είναι «η πιο βαθιά εξομολόγηση κι η πιο αγαπησιάρικη, νοσταλγική, ακραία συναισθηματική, πολύ αστεία παράσταση. Είναι σαν να έχω καλέσει τον κόσμο να πιούμε καφέ και του λέω “έλα να πούμε τα γλυκά μας και τα πικρά μας και το καλύτερο, να αισιοδοξούμε γιατί υπάρχει φως μπροστά μας».

Αναφερόμενη στα δικά της «πικρά» της ζωής, η ηθοποιός μίλησε πάλι για την αγάπη. «Επειδή έχω περάσει από πολύ μεγάλες αποτυχίες, μεγάλα σοκ και μεγάλη λύπη, αυτό που με κινητοποιεί είναι η ευλογία που έχω πάρει από την πολλή αγάπη», εξήγησε η Κάτια Δανδουλάκη.

«Μόνο μία φορά χρειάστηκα τη βοήθεια γιατρού, είχα πάθει κατάθλιψη και είπα “δεν θα το βγάλω μόνη μου αυτό”, οπότε έκανα και δουλειά μόνη μου με αυτογνωσία ό,τι μπορούσα αλλά και με φάρμακα», σημείωσε στη συνέχεια.

«Θεωρώ ότι όταν μεγαλώσει κάποιος και του έχουν δώσει αγάπη και αγκαλιά, σπάνια θα γίνει αυτοκαταστροφικός. Γιατί αντλεί από αυτή την ευλογία. Η αγάπη συντονίζει την ψυχή σου. Μόλις συντονιστώ με την ψυχή μου, ό,τι μου λέει το κάνω. Όταν φοβάμαι, νιώθω ασυντόνιστη. Δεν πρέπει να φοβηθούμε το μέλλον. Ο φόβος είναι το αντίθετο από τη δημιουργία», επεσήμανε η Κάτια Δανδουλάκη.

Το αγαθό της καθημερινότητας

«Μέσα απ’ όλες τις ταλαιπωρίες μας, όταν αναλογιστούμε ότι η καθημερινότητα είναι το υψηλότερο αγαθό που μας έδωσε ο Θεός, η ποίηση της καθημερινότητας, το να ξυπνάμε γεροί, να περνάμε καλά, να δούμε μία ωραία ταινία, να γελάμε μεταξύ μας η παρέα, αυτό δεν είναι η ζωή; Είναι τίποτα σπουδαιότερο από αυτό; Μας λείπει τίποτα όταν βρισκόμαστε μέσα σε αγκαλίτσες και περνάμε ωραία;», σημείωσε μεταξύ άλλων η ηθοποιός.

Κι ίσως αυτά τα λόγια να είναι εκείνα στα οποία πρέπει να επανερχόμαστε κάθε μέρα το 2022. Και να αναγνωρίζουμε ότι αγαπηθήκαμε και να επιστρέφουμε την αγάπη αυτή. «Η αγάπη είναι το φάρμακο», είπε ακούγοντάς τη η Ναταλία Γερμανού. Ας το πάρουμε, λοιπόν.