ROLE MODELS

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου βραβεύτηκε από το ΑΠΘ: «Η δύναμη σίγουρα προήλθε από τον χαρακτήρα μου»

Instagram.com/paliospirou.joanna/

Η έμπνευση που δίνει και ο καθηλωτικός δυναμισμός που εκπέμπει η Ιωάννα Παλιοσπύρου κάθε φορά που παίρνει τον λόγο και μιλάει για τις αλλαγές που έχουν έρθει στη ζωή της μετά την επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι, είναι δεδομένα αδιαμφισβήτητα. Και μας το απέδειξε για ακόμα μία φορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, από το οποίο και βραβεύτηκε.

«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά, που βρίσκομαι εδώ σήμερα, αλλά και μία αναγνώριση. Και ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση που μου απηύθυναν, να παρακολουθήσω και να συμμετέχω στην εκδήλωση για την ψυχική υγεία, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – και νομίζω μας ακουμπάω όλους», ανέφερε στην αρχή η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Η βράβευσή της έλαβε χώρα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία».

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Εγώ, ό,τι έκανα, το έκανα προσπαθώντας να επιβιώσω και να ξανασταθώ στα πόδια μου»

«Η δύναμη σίγουρα προήλθε από τον χαρακτήρα μου. Από την ψυχή μου πιστεύω, αλλά πήρα δύναμη και από την οικογένεια μου και από τους γιατρούς πάρα πολύ. Έχω λάβει απίστευτη υποστήριξη κυρίως από τον κόσμο. Οπότε πάντα στις δύσκολες στιγμές σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω και να απογοητεύσω όλον αυτόν κόσμο που με έχει στηρίξει. Οπότε πρέπει να φανώ δυνατή. Πρέπει να προσπαθήσω και όλο αυτό είναι ένα κίνητρο για μένα», ανέφερε στη συνέχεια η Ιωάννα Παλιοσπύρου, επισημαίνοντας πως ο δυναμισμός του χαρακτήρα της, αλλά και η στήριξη του κόσμου έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι που διανύει και την ψυχολογία της.

«Εγώ, ό,τι έκανα, το έκανα προσπαθώντας να επιβιώσω και να ξανασταθώ στα πόδια μου. Αλλά για μένα είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Για το ότι μέσα από όλο αυτό το πολύ άσχημο, έχει βγει κάτι όμορφο για πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε η ίδια σημειώνοντας πως δεν περίμενε ποτέ να τη συζητάει όλη η Ελλάδα, να λάβει αυτό το μεγάλο κύμα αγάπης και τελικά να γίνει πρότυπο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες ομιλίες για τη δύναμη ψυχής που απαιτείται στον τομέα της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της θρησκείας, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία θεατρική παράσταση. Παράλληλα, απονεμήθηκαν και άλλα 2 βραβεία για τη δύναμη ψυχής.

Οι 2 μαθήτριες που επίσης βραβεύτηκαν για την ψυχική τους δύναμη

Συγκεκριμένα, εκτός από την Ιωάννα Παλιοσπύρου, βραβεύτηκαν άλλες 2 μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ακαδημία της Φύσης 2021-2022». Η διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος και αναπληρώτρια καθηγήτρια, Εύχαρις Παναγοπούλου, αναφέρθηκε στους βραβευθέντες ως παραδείγματα δύναμης ψυχής και πρότυπα προς μίμηση.

Υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης: «Στο πρόσωπο της Ιωάννας και όχι μόνο, επιβραβεύουμε, κλίνουμε το κεφάλι μας ευλαβικά»

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. «Στο πρόσωπο της Ιωάννας και όχι μόνο, επιβραβεύουμε, κλίνουμε το κεφάλι μας ευλαβικά. Λέμε ένα μεγάλο μπράβο και ενθαρρύνουμε όλο τον κόσμο, να μπορέσει να ακολουθήσει αυτά τα βήματα ψυχής, γενναιότητας και θάρρους. Όλοι ζήσαμε τη μεγάλη μαρτυρική ιστορία της Ιωάννας, αλλά και το θάρρος της, και να συγχωρέσει, και να βγει μπροστά. Να ανοίξει νέους δρόμους σε μία κοινωνία που πραγματικά τους έχει ανάγκη», επισήμανε ο ίδιος.

Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, η συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη, ο εκπαιδευτικός Ηλίας Θερμίδης και η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, πλαισιώσαν τη λίστα των ομιλητών.