ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Η Helen Mirren μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στα 13. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά

ⓒ 2021 SAG Awards via AP/Associated Press

Σε ηλικία 75 ετών, η Helen Mirren αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν ήταν μόλις 13 χρονών. Και δεν αμφιβάλλω πως η περιττή ερώτηση «Γιατί τώρα;» έχει ήδη εμφανιστεί στα σχόλια σχετικών άρθρων. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Γιατί η κοινωνία είναι πιο έτοιμη τώρα να δεχτεί και να ακούσει με ενσυναίσθηση την ιστορία των θυμάτων. Γιατί η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να καταδικάσει τους θύτες, παρά να τους συγκαλύψει. Και στο κάτω κάτω γιατί, έτσι.

Πλέον, λοιπόν, έχουμε ακόμα έναν λόγο να θαυμάζουμε τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό και Dame, Helen Mirren. Και αυτός ο λόγος δεν σχετίζεται με το ταλέντο της, τον υπέρμετρο δυναμισμό της, την αυτοπεποίθησή της, την ευθύτητά της. Αυτά τα έχουμε επαινέσει και με το παραπάνω. Σχετίζεται με κάτι που απαιτεί την ύψιστη ψυχική δύναμη, το γνωστό σε όλους μας, θάρρος με «θ» κεφαλαίο. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η ηθοποιός εξομολογήθηκε την τραυματική εμπειρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα νεανικά της χρόνια.

Η Helen Mirren μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική της παρενόχληση και να πέσει χειροκρότημα

Με αφορμή την καμπάνια της L’Οreal Paris “Women of Worth”, η Helen Mirren, ως ένθερμη υποστηρίκτρια του κινήματος #MeToo και ως βασικό πρόσωπο της καμπάνιας που σκοπό έχει την κινητοποίηση και την ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και την πάταξη της «παρενόχλησης του δρόμου», μίλησε δημόσια για το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκε σε ηλικία 13 ετών. Αναφέροντας, αρχικά, με θλίψη και απογοήτευση πως εκείνη την εποχή η παρενόχληση ήταν μέρος της καθημερινότητας πολλών νεαρών κοριτσιών, η ίδια εξομολογήθηκε πως βίωσε αρκετές φορές τέτοια περιστατικά, εμμένοντας σε ένα συγκεκριμένο.

«Ήταν φρικτό. Και (οι άνδρες) το κάνουν επειδή τα νεαρά κορίτσια είναι ευάλωτα. Πρόκειται για επίδειξη δύναμης» είπε χαρακτηριστικά η Helen Mirren, αναφερόμενη σε επιδειξία που της επιτέθηκε σε βαγόνι τρένου και ενώ ήταν μόνη της.

«Παρόμοια περιστατικά εκτυλίσσονταν σε καθημερινή βάση. Το να σε ακολουθούν, να σου ρίχνουν έντονα βλέμματα και να σου φέρονται λες και είσαι αντικείμενο, είναι το ίδιο πράγμα. Το να εκτίθενται οι άντρες είναι ακόμα πιο ακραίο σαν περίπτωση. Και μιλάω για περιστατικό που θα μου συνέβαινε μια φορά τον μήνα τουλάχιστον. Μερικές φορές και περισσότερο» πρόσθεσε η ηθοποιός, για την οποία η σεξουαλική παρενόχληση εύλογα δεν περιορίζεται στη σωματική επαφή, αλλά πρόκειται για μία έννοια ευρύτερη. Έννοια που περικλείει ακόμα και ένα απειλητικό βλέμμα ή μια προκλητική κίνηση.Ο κίνδυνος δεν πρέπει να μπαίνει στο ζύγι.

«Όταν μιλόυσα σε άλλες γυναίκες για το περιστατικό μου, όλες μου έλεγαν “Α, έχει συμβεί και σε ‘μένα”. Κάθε γυναίκα που γνωρίζω έχει βιώσει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανδρών εκεί έξω που δρουν ανενόχλητοι. Πάντα με εξέπληττε το γεγονός πως κανείς δεν μιλούσε ποτέ γι’ αυτό».

Οι παλαιότερες δηλώσεις της ηθοποιού

Σε παλαιότερη δήλωσή της και ύστερα από την ανάδυση του κινήματος #MeToo (με αφορμή την υπόθεση του Harvey Weinstein), η Helen Mirren είχε μιλήσει για τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν από τη βιομηχανία του κινηματογράφου. «Στα 20 μου υπήρχαν στιγμές που προτιμούσα να κάτσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να διαβάσω ένα βιβλίο, παρά να βγω έξω και να περάσω καλά για να αποφύγω τέτοιες συμπεριφορές» είχε αναφέρει στο περιοδικό Stylist σχετικά με όσους της συμπεριφέρονταν σαν ένα κομμάτι κρέας. «Είσαι νέα και ενθουσιασμένη για τη ζωή και στη συνέχεια ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι καθόλου ασφαλής εκεί έξω» πρόσθεσε.

Η ηθοποιός στοχεύει ψηλά

Μέσω της καμπάνιας, η Helen Mirren δεν στοχεύει μόνο στην ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά στην πάταξη της «παρενόχλησης του δρόμου» μέσω της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά σε οποιοδήποτε περιστατικό παρενόχλησης. Κι αυτό, γιατί οποιοσδήποτε βρίσκεται μπροστά σε περιστατικό παρενόχλησης, είναι αυτόπτης μάρτυρας και εν δυνάμει εμπλεκόμενος. Επομένως, ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τους σωστούς τρόπους αντίδρασης, με σκοπό τη βοήθεια του θύματος.

«Δεν νομίζω πως οι άνδρες έχουν καταλάβει ιστορικά τι περνάμε. Είναι η εκπαίδευση των παρευρισκόμενων γύρω από την/ον παρενοχλούμενη/ο, που είναι συλλογική μας ευθύνη. Όσο περισσότεροι άνθρωποι αδιαφορούν, τόσο περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι» κατέληξε η Helen Mirren που πιστεύει πως η εκπαίδευση των ανδρών είναι απαραίτητη προϋπόθεση της εξέλιξης.