ΓΙΟΥΛΙΚΑ ΣΚΑΦΙΔΑ

Η Γιούλικα Σκαφιδά μιλά για τη βαθιά σεξιστική και συντηρητική κοινωνία μας

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Η Γιούλικα Σκαφιδά βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» την Τρίτη 13 Απριλίου. Μεταξύ άλλων η ηθοποιός αναφέρθηκε στις καταγγελίες στον χώρο του θεάματος και στο πώς ή ίδια αντιμετώπισε το κίνημα του ελληνικού #MeToo που πέρασε από τον χώρο της τέχνης.

Η Γιούλικα Σκαφιδά μίλησε για την αμηχανία με την οποία παρακολούθησε τις εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου και εξήγησε τι ήταν αυτό που της προκάλεσε τέτοια ανάμεικτα συναισθήματα. «Με φοβερή αμηχανία παρακολούθησα όλες τις εξελίξεις και με ανάμεικτα συναισθήματα. Ανάμεικτα γιατί από τη μία νιώθεις μια ανακούφιση ότι υπάρχει μια προοπτική να γίνουν κάποιες προεργασίες και ο χώρος να γίνει ακόμα πιο φωτεινός, να ξεκαθαρίσει το τοπίο που λέμε», σημείωσε αρχικά η Γιούλικα Σκαφιδά.

Η φοβερή αμηχανία και οι φήμες που ακολουθούν τους ηθοποιούς

«Είχα φοβερή αμηχανία γιατί δεν είμαστε πολλοί, 100 άνθρωποι είμαστε, γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους, είτε θύτες είτε θύματα, έχουμε βγει, έχουμε φάει, έχουμε γελάσει, έχουμε κλάψει στη σκηνή, εκτός σκηνής. Είναι άνθρωποι πολύ κοντινοί και είναι πολύ σοκαριστικό. Δεν σου κρύβω ότι όλοι έχουμε ακούσει κάτι, αλλά κάνουμε και μια δουλειά που σε ακολουθεί μια φήμη. Και δεν μπορείς βάσει αυτής της φήμης να πας στον αστυνόμο, στον Χ Ψ συνάδελφο και να μεταφέρεις πράγματα», συνέχισε η Γιούλικα Σκαφιδά.

Η ηθοποιός σημείωσε ότι όπως κι οι περισσότεροι συνάδελφοί της μπορεί να είχε ακούσει κάποια πράγματα αλλά η ένταση και η έκταση των φαινομένων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας της ήταν άγνωστη. «Όλοι ξέρουμε από ένα περιστατικό, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να σου αποκαλύπτεται μια σούμα πραγμάτων που πονάει η καρδιά μου και η ψυχή μου. Γιατί συνειδητοποιώ ότι έχω συναναστραφεί ανθρώπους που είχαν πόνο και κουβαλούσαν ένα βάρος στην ψυχή τους πολλά χρόνια. Και βλέπεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα με το χαμόγελο και λες ρε παιδί μου, είναι φοβερό πράγμα η ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία. Και από την άλλη βλέπεις και τους ανθρώπους που κάποια στιγμή στη ζωή τους πίστεψαν ότι έχουν τον έλεγχο και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, να βιάσουν την ψυχή σου, το σώμα σου», εξήγησε η Γιούλικα Σκαφιδά.

Η Γιούλικα Σκαφιδά ελπίζει σε ένα πιο φωτεινό αύριο στον χώρο του θεάτρου

«Στο μυαλό μου το θέατρο είναι ένας χώρος φωτεινός και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό είναι φωτεινοί. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλύτερη μέρα και ότι όλα αυτά έγιναν για κάποιο λόγο. Και με αφορμή τις αποκαλύψεις στον χώρο του θεάτρου να γίνουν και αλλού», τόνισε η ηθοποιός και συμπλήρωσε: «Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή δεν είναι να πάρω μια πέτρα και να λιθοβολήσω, δεν το έκανα από την πρώτη στιγμή δεν μου αρέσει να το κάνω. Ελπίζω να έρθει μια καινούργια μέρα για όλους τους ανθρώπους. Να μην υπάρχει σεξισμός στην κοινωνία μας. Να μην είμαστε τόσο εύκολοι στο να κρίνουμε τους ανθρώπους για το πώς θα πορευτούν στη ζωή τους, αν θα παντρευτούν, αν θα γεννήσουν, τι δουλειά θα κάνουν, τι θα φορέσουν, ποιον θα αγαπήσουν».

«Να μην είμαστε έτοιμοι επειδή δεν το καταλαβαίνουμε. Πριν από 30 χρόνια θα λιθοβολούσαμε ένα αγόρι επειδή θα έλεγε ότι θέλει να γίνει χορευτής, τώρα θα το αποδεχτούμε και θα χαρούμε. Ας δεχτούμε και τη διαδρομή που πρέπει να γίνει μέχρι ένα αποτέλεσμα κι όχι μόνο το αποτέλεσμα. Κάποτε κορόιδευαν τις σουφραζέτες που έβγαιναν κι έκαιγαν τα σουτιέν τους. Σήμερα προφανώς όλοι λένε ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, δεν θα πω εναλλακτικά αλλά σοκαριστικά. Όχι να κάψουμε το Σύνταγμα, αλλά οι γυναίκες εκείνες που έκαψαν τα σουτιέν τους έβαλαν ένα λιθαράκι γι’ αυτό που σχεδόν είμαστε σήμερα», σημείωσε η Γιούλικα Σκαφιδά και κάπου εδώ η συζήτηση άρχισε να φουντώνει για την κοινωνία μας και όσα αποκαλύφθηκαν γι’ αυτήν στην εποχή του ελληνικού #MeToo.

Η Γιούλικα Σκαφιδά βρίσκει την κοινωνία μας σεξιστική και δεν έχει άδικο

«Νιώθω ότι με όλες αυτές τις εξελίξεις για έμενα τουλάχιστον ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη για το πόσο συντηρητική κοινωνία είμαστε. Ακόμα κι ένας άνθρωπος που υπήρξε να ρωτήσει γιατί η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε τώρα ή τι θυμήθηκε τώρα η Ζέτα Δούκα, για μένα είναι φοβερά απογοητευτικό. Είμαστε μια κοινωνία βαθιά σεξιστική και συντηρητική και η μεγάλη παγίδα είναι ότι νομίζουμε πως είμαστε μοντέρνοι και εναλλακτικοί», τόνισε η ηθοποιός.

«Τι σε νοιάζει εσένα γιατί βγήκε τώρα η κοπέλα να μιλήσει; Ήσουν εσύ έτοιμος να ακούσεις την κοπέλα που θα μιλούσε πέντε χρόνια πριν; Είσαι έτοιμος να ακούσεις την κοπέλα που έχει έρθει από το εξωτερικό και πλένει σκάλες και θέλει να σου πει ότι στο μπαρ που δούλευε κάποιος την παρενόχλησε; Είσαι έτοιμος να το ακούσεις; Δεν ήσουν έτοιμος να το ακούσεις. Τη Σοφία Μπεκατώρου, όμως, ήσουν έτοιμος να την ακούσεις γιατί είναι αυτή που είναι. Και εκεί δεν είχες τίποτα να πεις, ούτε τι φορούσε, ούτε αν είχες κ@@@@@ και β@@@@, συγγνώμη!», επεσήμανε.

«Θεωρώ φοβερά τραγικό μια γυναίκα να παρενοχλείται και να ασχολούμαστε με το τι ώρα ήταν και τι φορούσε. Νιώθω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Με συγχωρείτε, αλλά άναψα τώρα!», κατέληξε η Γιούλικα Σκαφιδά