WOMEN TODAY

Η Γερμανία λέει «όχι» στα καλλιστεία όπως τα ξέρουμε και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος

Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Καλλιστεία. Ο διαγωνισμός που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως κούκλες και βραβεύει κάτι τόσο επιφανειακό, όσο η εξωτερική ομορφιά. Ένας θεσμός ομολογουμένως αναχρονιστικός που δυστυχώς συνεχίζει να διοργανώνεται σε αρκετές χώρες ανά διαστήματα. Η Γερμανία είναι ανάμεσά σε αυτές τις χώρες αλλά με τρόπο διαφορετικό.

Σε μία εποχή που η έννοια της αψεγάδιαστης εξωτερικής εμφάνισης και του διακοσμητικού ρόλου των γυναικών είναι αυτό που οι γυναίκες προσπαθούν να αποδομήσουν ερχόμενες σε ευθεία αντιπαράθεση με τα έμφυλα στερεότυπα, τις απαρχαιωμένες απόψεις και τον «τέλειο» κόσμο των social media, τα καλλιστεία κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Η Γερμανία δεν ακολούθησε αυτό το μοτίβο. Όχι ότι καταργεί εντελώς τον θεσμό των καλλιστείων (που θα ήταν και το καλύτερο), αλλά προσπαθεί να τον προσαρμόσει στη σύγχρονη εποχή.

Miss Γερμανία: H 39χρονη νικήτρια από το Ιράν αλλάζει τα δεδομένα των κλασικών καλλιστείων

Στον διαγωνισμό των γερμανικών καλλιστείων, λοιπόν, οι γυναίκες που πήραν μέρος δεν κρίθηκαν με βάση τις αναλογίες τους και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Αυτό που κρίθηκε ήταν η προσωπικότητά τους, οι στόχοι τους, το δικό τους mindset. Νικήτρια του διαγωνισμου, μια Ιρανή, η οποία αναδείχθηκε Miss Γερμανία 2024.

Η Apameh Schönauer είναι 39 χρονών, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και μητέρα 2 παιδιών. Ο λόγος που επικράτησε ανάμεσα σtις υπόλοιπες 8 άλλες φιναλίστ και κέρδισε τα φετινά γερμανικά καλλιστεία αλλά και το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ; Η ίδια λειτουργεί ως πρότυπο, αλλά και ως σύμβολο εκπροσώπησης και αλλαγής των συμβατικών προτύπων ομορφιάς.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στόχος της είναι να υποστηρίξει νέες γυναίκες και μετανάστριες και παράλληλα να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν. Σύνθημά της το «συνέχισε!».

«Είμαι ήδη η Miss Γερμανία εδώ και 12 ώρες. Ουάου, είμαι τόσο ευγνώμων, είμαι ενθουσιασμένη, κάπως ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω τι συνέβη χθες το βράδυ. Ανυπομονώ πραγματικά για το επόμενο ταξίδι, για τη χρονιά. Νομίζω ότι πολλά σπουδαία πράγματα θα συμβούν. Μαζί καταρρίπτουμε τα εμπόδια, δημιουργούμε ευκαιρίες και διαμορφώνουμε έναν κόσμο, όπου οι γυναίκες παντού μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα καλλιστεία πρωτοτύπησαν για ακόμα έναν λόγο. Η απαίτηση των διαγωνιζόμενων να ποζάρουν με μαγιό καταργήθηκε. Η προσωπικότητα, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικότερη από τις αναλογίες του σώματος. Κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να ισχύει γενικότερα.

Οι 8 φετινές φιναλίστ αντιπροσώπευαν και κάτι το διαφορετικό. Έχουν ξεχωριστά προφίλ και μια διαφορετική ιστορία από πίσω τους -που δεν έχει να κάνει με την εξωτερική τους εμφάνιση. Για παράδειγμα, η 31χρονη Tamara Schwab από τη Βαυαρία ζει με καρδιά δότη εδώ και 2,5 χρόνια. Η 28χρονη Cristina από το Dinslaken πάσχει από αυτοάνοσο που επηρεάζει την κινητικότητά της και έκανε πασαρέλα με αναπηρικό αμαξίδιο, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild.

Αρκετοί ήταν αυτοί που χειροκρότησαν τη «διαφορετικότητα» της διοργάνωσης. Άλλοι, όμως, είχαν τις ενστάσεις τους. Ναι μεν η προσπάθεια της Γερμανίας ήταν αξιοσημείωτη, αλλά ο θεσμός των καλλιστείων είναι από μόνος του παρωχημένος -γιατί ακριβώς ανήκει στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος «αναγκαστικής» προσπάθειας να αναβαθμιστεί ένας θεσμός στο παρόν, όταν από την αρχή μέχρι το τέλος είναι λάθος δοδημένος και εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Αντ’ αυτού, η οριστική κατάργησή του θα ήταν μια καλή λύση.