OPINIONS

Η απαράδεκτη Μπάρκα, η απεγνωσμένη Καινούργιου και η μεγάλη αλήθεια

Mega, Alpha, 24Media Creative Team

Το τρίγωνο είναι ένα σχήμα με γωνίες που κόβουν. Κι αυτές τις μέρες, ένα τρίγωνο απασχολεί τη lifestyle επικαιρότητα και τα σχόλια γι’ αυτό είναι πιο κοφτερά κι από τις γωνίες του. Καλές οι κινητοποιήσεις και οι πανελλαδικές απεργίες, καλά τα φοιτητικά κινήματα και η αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά το lifestyle επιμένει να κινείται πάντα στους δικούς του ρυθμούς και σε αυτούς, η επικαιρότητα έχει καλυφθεί πλήρως από το τρίγωνο (;) Δανάη Μπάρκα – Φίλιππος Τσαγκρίδης – Κατερίνα Καινούργιου.

Τα στιγμιότυπα που έδειχναν τη Δανάη Μπάρκα και τον Φίλιππο Τσαγκρίδη (πρώην σύντροφο της Κατερίνας Καινούργιου) σε τρυφερό τετ -α-τετ σε gay club στο Γκάζι αναρτήθηκαν στο Twitter/X το περασμένο σαββατοκύριακο κι έκτοτε η δημοφιλής πλατφόρμα κατά τη γνωστή της συνήθεια «δικάζει». Ο κόσμος πέρασε ένα σαββατοκύριακο βγάζοντας χολή. Λέξεις όπως «φάλαινα», «πλαστικιά», «απαράδεκτη», «φίδι», «εμμονική», έκαναν την εμφάνισή τους. Τοξικά σχόλια προς κάθε κατεύθυνση. Ψέματα, όχι προς κάθε κατεύθυνση. Περισσότερο την «πλήρωσαν» οι 2 γωνίες του τριγώνου. Στη γωνία του Φίλιππου Τσαγκρίδη, επικρατούσε σε γενικές γραμμές μία ησυχία.

Η Δανάη Μπάρκα έγινε για μία ακόμα φορά αποδέκτρια body shaming στα social media. «Τι πιο σύνηθες;» που θα αναρωτιόταν και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Η Δανάη Μπάρκα έχει δεχτεί πολλές φορές αυτά τα μηνύματα, απλά αυτή τη φορά έγιναν από τους χρήστες των social media με το προκάλυμμα ότι έχασε το ηθικό της πλεονέκτημα, αφού απαθανατίστηκε σε τέτοιες στιγμές με τον πρώην σύντροφο της φίλης της. Απενοχοποιημένη η χολή που έπεσε δηλαδή.

«Θεωρώ απαράδεκτο όλο αυτό το κύμα μίσους που έχει δεχτεί η Δανάη Μπάρκα. Το να διοχετεύουμε μίσος, τοξικότητα, χυδαιότητα, να ευχόμαστε ασθένειες, καρκίνους, να χρησιμοποιούμε χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης για να προσβάλΛουμε και να μειώσουμε και να τα κάνουμε και αντικείμενο χλευασμού… Εντάξει, λίγο κάπου να το μετριάσουμε!», σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή μέσα από τον «αέρα» του Happy Day, καθώς η Δανάη Μπάρκα απενεργοποίησε τα σχόλια στο Instagram.

Body shaming είχε το μενού και για την Κατερίνα Καινούργιου που «τόσες πλαστικές έκανε για να της “φάει” τον άντρα η άλλη». Το παραπάνω είναι το γενικό κλίμα των tweets. Γυναίκες αντικείμενα στις 2 γωνίες του τριγώνου, που γίνονται βορά στα social media, για χάρη των ματιών ενός άντρα.

Το slut shaming αφορά την κριτική σε γυναίκες για τη συμπεριφορά τους, την εμφάνισή τους που δεν είναι η εγκεκριμένη από την πατριαρχική κοινωνία μας.

Το αφήνω κι αυτό εδώ, γιατί κι αυτό παρατηρήθηκε στα tweets που αφορούσαν το νέο beef. Και οι γυναικείες φιλίες μπήκαν στο στόχαστρο επίσης. «Λυκοφιλίες της showbiz» και οι γυναίκες που είναι πάντα έτοιμες «να πάρουν η μία τον άντρα της άλλης», είναι τα αγαπημένα θέματα στα tweets για το τρίγωνο.

Κι όπως, δυστυχώς, συμπέρανε διαβάζοντας μία χρήστης του Twitter/Χ, αρκετά από αυτά τα τοξικά σχόλια είναι γραμμένα από γυναίκες. Ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός στα χειρότερά του. «Υπάρχει ένα ιδιαίτερο μέρος στην κόλαση για τις γυναίκες που δεν υποστηρίζουν άλλες γυναίκες», είχε πει κάποτε η Madeline Albright, η πολιτικός των ΗΠΑ κι η κόλαση μοιάζει να είναι εδώ κάθε φορά που ένα τέτοιο σχόλιο δημοσιεύεται.

Δεν ξέρω τι ισχύει στην προσωπική ζωή των Δανάης Μπάρκα, Κατερίνας Καινούργιου και Φίλιππου Τσαγκρίδη, γιατί να σου πω κάτι; Δεν με αφορά. Είναι ένα εντελώς προσωπικό ζήτημα που κάναμε δημόσιο επειδή αφορά δημόσια πρόσωπα. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μεγάλη αλήθεια που κρύβει το νέο beef της ελληνικής showbiz είναι ότι ο μισογυνισμός (εξωτερικευμένος ή εσωτερικευμένος) καλά κρατεί.

Αυτό που ξέρω είναι ότι τα πρόσωπα που σχολιάστηκαν σε αυτό το τρίγωνο είναι οι γυναίκες, ενώ ο άντρας «μήλον της έριδος» αντιμετωπίστηκε για μία ακόμα φορά ως άμοιρος ευθυνών για τις πράξεις του. Σαν να φιλούσε τον «αέρα» η Δαναή Μπάρκα ας πούμε στις επίμαχες φωτογραφίες.

Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να απολογούνται ό,τι κι αν συμβεί. Αν δεν έχουν σχέση, αν κάνουν σχέση, αν κάνουν πλαστικές, αν αγαπούν το σώμα τους όπως είναι, αν υπάρχουν, αν αναπνέουν, αν ζουν, αν επιθυμούν. Τα τρίγωνα γίνονται απλά μία ακόμα αφορμή, για όλους εκείνους που την τοξικότητα την έχουν έτοιμη στο πληκτρολόγιό τους.

Η Κατερίνα Καινούργιου το είχε πει και στις κάμερες που βρέθηκαν στην κοπή της πίτας του Alpha, πριν σκάσει όλο αυτό το beef, με αφορμή την επιθυμία που έχει εκφράσει να γίνει κάποια στιγμή μητέρα.

«Μετά σου λένε είναι απεγνωσμένη. Δεν ξέρω, μια γυναίκα στα 39 – θα γίνω σε 3 μήνες, το να θέλει να δημιουργήσει οικογένεια είναι κάτι κακό και θεωρείται απεγνωσμένη;», αναρωτήθηκε.

Απεγνωσμένοι είμαστε εμείς που διαπιστώνουμε κάθε μέρα πόσο αδύνατο είναι να είσαι γυναίκα και να μη δέχεσαι κριτική σε κάθε βήμα σου.

Απεγνωσμένες είμαστε εμείς που βλέπουμε τη γυναικεία αλληλεγγύη να πηγαίνει περίπατο για χάρη μερικών likes και κάμποσων retweets σε έναν άτυπο διαγωνισμό διαδικτυακού χλευασμού.

Θες να βγάλουμε κάτι καλό από αυτά; Αναρωτήσου αν έκρινες κάποια γυναίκα επειδή είναι «υπερβολικά ευαίσθητη» ή «πολύ συναισθηματική» στις αντιδράσεις της. Αναρωτήσου αν είπες τον τελευταίο καιρό τη φράση «μία σωστή γυναίκα δεν θα το έκανε αυτό». Αναρωτήσου πώς αντέδρασες σε όλα αυτά τα σχόλια που διάβασες για την Κατερίνα Καινούργιου ή τη Δανάη Μπάρκα. Αν συμφώνησες σε πολλά από αυτά ή όχι. Αν οι απαντήσεις σου στις παραπάνω απορίες είναι θετικές, έχεις μέσα σου κι εσύ προκαταλήψεις, που μας διαπότισαν όλες καθώς βρίσκονταν στον «αέρα» που αναπνέουμε. Και τώρα που το ξέρεις, μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.