ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Η Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μέσα από τον φακό τους

Photo: Γραφείο Τύπου ΕΡΤ

Ο κινηματογράφος έχει ιστορικά αφηγηθεί με ποικίλους τρόπους το φαινόμενο της έμφυλης βίας, μέσα από συγκλονιστικές κινηματογραφικές ιστορίες σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Ο φωτογραφικός φακός διασήμων και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, έχει επίσης καταφέρει να αποτυπώσει την ιστορία γυναικών και θηλυκοτήτων που έχουν πέσει θύματα βίας. Με αφορμή λοιπόν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, βρήκαμε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ και μία φωτογραφική έκθεση που αξίζει να παρακολουθήσεις στην Αθήνα.

Η Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στο 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 – Γυναίκες χωρίς σύνορα

Το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα) παρουσιάζει την ετήσια κινηματογραφική γιορτή του, το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το όποιο θα πραγματοποιηθεί στις 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ συμπίπτει ημερολογιακά και τιμά την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης με τίτλο Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, εστιάζει σε Ελληνίδες γυναίκες – επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου την τελευταία πενταετία (2018-2023). Στα πλαίσια του κινηματογραφικού φεστιβάλ, θαα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς. Εκτός από τις προβολές, στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται κεντρική συζήτηση με θέμα «Γυναίκες Δημιουργοί στον Ελληνικό Κινηματογράφο» με ομιλήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που θα αναδείξουν πλευρές της θεματικής του Φεστιβάλ.

Βρες το πλήρες πρόγραμμα προβολών εδώ.

INFOS 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Γυναίκες χωρίς Σύνορα:

  • Πότε: Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023
  • Που: Ταινιοθήκη της Ελλάδας |  Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι, 2103609695

Η είσοδος στις προβολές και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.

Φωτογραφική έκθεση Το οπτικό της* πεδίο

Το Κέντρο Διοτίμα εγκαινιάζει την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, τη φωτογραφική εγκατάσταση με τίτλο Το οπτικό της* πεδίο. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εκκινεί από το ερώτημα: Πώς μπορεί να αναπαρασταθεί το τραύμα οπτικά με τρόπους που να παράγουν ενδυναμωτικές αφηγήσεις για τα υποκείμενα;  Δύο φωτογράφοι, η Αλεξάνδρα Μασμανίδη και η Βέρα Χοτζόγλου, διερευνούν τη δυνατότητα αμφισβήτησης των στερεοτυπικών απεικονίσεων των εμπειριών έμφυλης βίας, που συχνά παρουσιάζονται μέσα από το βλέμμα του κακοποιητή. Οι φωτογράφοι που προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν νέα έργα για την έκθεση προτείνουν εικαστικές αφηγήσεις που προκύπτουν από ιστορίες επιζωσών αλλά και από τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, δίνοντας χώρο σε προβληματισμούς αλλά και σε διαφορετικές διαδρομές ενδυνάμωσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Επανεγγράφοντας το βλέμμα  – Επιχειρώντας μια ενδυναμωτική αναπαράσταση του τραύματος, με ομιλήτριες την Έλενα Τζελέπη (Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και την επιμελήτρια της έκθεσης Ιωάννα Ζούλη.

INFOS:

Φωτογραφική Έκθεση  Το οπτικό της* πεδίο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

  • Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023,  19:00
  • Διάρκεια: 24-26/11/2023
  • Ωράριο: Παρασκευή 19:00-22:00, Σάββατο:12:00-18:00, Κυριακή: 12:00-20.30
  • Χώρος: Circuits and Currents, Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια

Εκδήλωση-Συζήτηση Επανεγγράφοντας το βλέμμα  – Επιχειρώντας μια ενδυναμωτική αναπαράσταση του τραύματος

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, 18:00

  • Ομιλήτριες: Έλενα Τζελέπη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιωάννα Ζούλη, Επιμελήτρια και Ερευνήτρια, Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στο Δημόσιο Χώρο
  • Συντονισμός: Μαριάννα Στεφανίτση, Ερευνήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας Κέντρο Διοτίμα