ΚΑΡΙΕΡΑ

Η επιστήμη επιβεβαιώνει τον ΛΕΞ: Η δουλειά σε σκοτώνει

iStock

 

 

Στο Γρανίτες και Τσιγάρα του ΛΕΞ ακούμε: «Δε γουστάρω να δουλεύω, η δουλειά με αγχώνει. Και κάποιος μου ‘χε πει ότι το πνεύμα σκοτώνει». Κανένα μυστικό εδώ: Η δουλειά μάς αγχώνει και αυτό μας αρρωσταίνει. Η εμπειρική γνώση αυτής της αλήθειας όμως, έχει και επιστημονική υποστήριξη.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη αμερικανική έρευνα, το 67% των εργαζομένων δήλωσε ότι η δουλειά τους αγχώνει, ενώ το 33% πιστεύει ότι το άγχος αυτό βλάπτει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή, καθώς το άγχος δεν σταματά με το που θα φύγεις από τη δουλειά. Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις.

Ωστόσο, το συσσωρευμένο αυτό άγχος επιβαρύνει την υγεία μας με σοβαρούς τρόπους. Πολύ πιο σοβαρούς από ό,τι οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε. Δεν οδηγεί μόνο σε ανθυγιεινές αποφάσεις, αλλά μας επηρεάζει σωματικά. Βλέπεις, το σώμα μας εξαρτάται από τις ορμόνες για να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός, η πέψη, η αναπαραγωγή και άλλα συστήματα. Το χρόνιο άγχος μπορεί να κάνει αυτές τις ορμόνες να τρελαθούν και να φέρουν τον όλεθρο.

Το άγχος στο μικροσκόπιο

Το εργασιακό άγχος απειλεί την υγεία σου Pexels

Πολλές από τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος, στην πραγματικότητα μάς προστατεύουν από τον κίνδυνο. Ας υποθέσουμε ότι ένα αυτοκίνητο μπαίνει ξαφνικά στη λωρίδα σου, ενώ εσύ πας γραφείο. Το σώμα σου αρχίζει να απελευθερώνει δύο ορμόνες που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις τον επικείμενο κίνδυνο: την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη.

Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ η κορτιζόλη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και επιβραδύνει το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό και το πεπτικό σύστημα για να ανακατευθύνει την ενέργεια στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Βραχυπρόθεσμα αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ ορμονών λειτουργεί εξαιρετικά καλά.

Μόλις περάσει ο κίνδυνος, το σώμα αρχίζει να ηρεμεί. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη πέφτουν, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται και όλα τα συστήματα του σώματός σας αρχίζουν να λειτουργούν ξανά κανονικά. Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα σου αντιμετωπίζει κάθε άγχος με τον ίδιο τρόπο. Όταν είναι προσωρινό, το σώμα ανακάμπτει γρήγορα. Αλλά αν κάνεις  συνεχώς υπερωρίες και απαντάς σε email όλη τη νύχτα, το σώμα σου δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να ανακάμψει. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη παραμένουν στα ύψη όλη την ώρα, προκαλώντας πολλά, φαινομενικά άσχετα σωματικά σημάδια στρες.

6 σημάδια που δείχνουν ότι η δουλειά επιβαρύνει την υγεία σου

Παίρνεις βάρος απροσδόκητα

Παρά το γεγονός ότι προσέχεις τη διατροφή σου και ασκείσαι, αισθάνεσαι πρησμένη. Υπεύθυνη για αυτό είναι η κορτιζόλη. Σε στρεσογόνες καταστάσεις, η ορμόνη αποθηκεύει περισσότερο λίπος στην κοιλιά για να διατηρήσει την ενέργεια. Το άγχος σε κάνει επίσης να λαχταράς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Και δεν είσαι μόνο εσύ. Αφού εκτέθηκαν σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες σε ένα εργαστήριο, γυναίκες σε μια μελέτη παρήγαγαν περισσότερη κορτιζόλη και κατανάλωναν περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Η επιδερμίδα σου «ξεσπά» συνεχώς

Οι αιχμές κορτιζόλης που προκαλούνται από το άγχος ωθούν επίσης το δέρμα να παράγει περισσότερο σμήγμα, το οποίο φράζει στους πόρους και δημιουργεί ακμή. Επιδεινώνει επίσης προϋπάρχουσες, δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Αντιμετωπίζεις πιο συχνά πόνους και τραυματισμούς

Το ακραίο στρες εμποδίζει τον πλήρη σχηματισμό των κυττάρων μας που χτίζουν τα οστά, προκαλώντας σκελετικούς τραυματισμούς και τελικά οστεοπόρωση.

Το άγχος για τη δουλειά μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου

Οι ορμόνες του στρες ανεβαίνουν και πέφτουν με κανονικούς χρόνους ύπνου και αφύπνισης. Όταν όλα είναι ισορροπημένα, ανεβαίνουν όταν ξυπνάμε το πρωί και πέφτουν το βράδυ όταν υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμηθούμε. Δυστυχώς, το στρες κάνει αυτές τις ορμόνες να ανεβαίνουν και να πέφτουν σε τυχαίες στιγμές. Αυτές οι λανθασμένες ορμονικές αυξήσεις είναι αυτές που σε κάνουν να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου και να ξυπνάς στη μέση της νύχτας.

Πεπτικά προβλήματα

Δευτερόλεπτα πριν από μια μεγάλη παρουσίαση στο γραφείο, το στομάχι σου αρχίζει να γουργουρίζει. Αν και φαίνεται ότι ο κόσμος απλώς συνωμοτεί εναντίον σου, η δυσπεψία είναι ένα άλλο φυσικό (αν και σκληρό) σημάδι ανεξέλεγκτου στρες. Η υψηλή κορτιζόλη επηρεάζει άμεσα το πεπτικό σύστημα, δημιουργώντας εξαιρετικά ενοχλητικά, πεπτικά προβλήματα.

Το άγχος μπορεί να σε κάνει να αρρωσταίνεις στις πιο άβολες στιγμές

Η αυξημένη κορτιζόλη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι ίσως η πιο επικίνδυνη συνέπεια για την υγεία. Το συνεχές άγχος αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει κάθε πόρο για να επιβιώσει. Και όταν είναι ήδη πραγματικά καταπονημένο, το σώμα μας είναι λιγότερο έτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν σοβαρές ασθένειες που μπορεί να προκύψουν. Καθώς μεγαλώνουμε και αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, καλό είναι να έχουμε στη διάθεσή μας κάθε φυσικό πλεονέκτημα που μπορούμε. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά υπάρχει λύση. Μειώνοντας το άγχος, μπορείτε να αποκαταστήσουμε την κανονική, ορμονική ισορροπία και να αντιστρέψουμε πολλά από αυτά τα συμπτώματα.