ROLE MODELS

Τα κορίτσια της GEN-Z βγάζουν γλώσσα στην πατριαρχία και γιορτάζουν το σώμα τους

Guen Fiore Instagram

Ένα ανατρεπτικό φωτογραφικό project προσεγγίζει την ομορφιά μιας νέας γενιάς γυναικών, μετατρέποντας το «θράσος» τους σε ένα μανιφέστο σύγχρονης θηλυκότητας.

Πώς είναι στα αλήθεια τα κορίτσια του σήμερα;  Με την επιθυμία να ξαναγράψουν την αφήγηση γύρω από τις εμπειρίες νεαρών γυναικών, η Guen Fiore και η Rubina Vita Marchiori ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 2019.

Από τότε που μετακόμισαν από την Ιταλία στο Λονδίνο για να κυνηγήσουν τις δημιουργικές τους φιλοδοξίες, οι δυο τους χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία και το styling, ως μέσα για να προβάλλουν τη μοναδικότητα των θεματικών τους.

Αυτή τους η προσέγγιση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μέσα από το πιο πρόσφατο φωτογραφικό τους project με τίτλο GIRLS. Μια σειρά φωτογραφιών που γιορτάζει την τόλμη τις γυναίκες της Gen-Z.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι απόψεις των ανθρώπων για το πώς υποτίθεται ότι “πρέπει” να είναι οι γυναίκες, εμπόδιζαν τις νεαρές γυναίκες να είναι η πιο αυθεντική εκδοχή του εαυτού τους», λέει η φωτογράφος Guen Fiore μιλώντας στο AnOther.

«Σήμερα, εν μέρει χάρη στην άνοδο των social media, τα κορίτσια παρουσιάζονται πιο ελεύθερα, τολμώντας να πειραματιστούν με τη μόδα και τη γλώσσα του σώματος ως άμεσες προεκτάσεις της προσωπικότητάς τους».

Ένα μανιφέστο σύγχρονης θηλυκότητας

Μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, το GIRLS προσεγγίζει την ομορφιά μιας νέας γενιάς γυναικών, μετατρέποντας το «θράσος» τους σε ένα μανιφέστο σύγχρονης θηλυκότητας.

Απεικονίζοντας ένα καστ κοριτσιών 20 έως 23 ετών, η σειρά φωτογραφιών καταγράφει τον αισθησιασμό και την αυτοπεποίθηση τους. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν εντός των ασφαλών ορίων των σπιτιών τους.

Το GIRLS αφηγείται επίσης πώς οι γυναίκες μπορούν να στραφούν στη μόδα για να εκφραστούν. Σε κάθε φωτογραφία συνδυάζουν κομμάτια από το «αρχείο» της Rubina Vita Marchiori και επιλεγμένα κομμάτια από την γκαρνταρόμπα τους.

 

«Ήταν έμπνευση να παρακολουθώ το κάθε κορίτσι να εξοικειώνεται με την κάμερα της Guen», λέει η στιλίστρια Rubina Vita Marchiori.

Παρακολουθώντας τα νέα αυτά κορίτσια, να ερμηνεύουν ξανά τον εαυτό τους μέσα από τα ρούχα και να ποζάρουν αυθεντικά και χωρίς λογοκρισία, με ενδυνάμωσε με τρόπους που δεν μπορούσα να προβλέψω.

«Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε γυναίκες που έχουν πλήρη επαφή με τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό τους και δεν φοβούνται να το δείξουν. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δικαιούται να τις κρίνει για την εμφάνισή τους.

Αυτό που μου αρέσει στο GIRLS είναι το πώς αμφισβητεί την αντίληψή μου για τη θηλυκότητα», λέει η Florence, μια από τις πρωταγωνίστριες του φωτογραφικού project.

Το βρίσκω ασυνήθιστο, οικείο και τολμηρό, διακριτικό αλλά και σέξι. Περιέχοντας πολλαπλές πτυχές του γυναικείου σύμπαντος μέσα του, το GIRLS δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των φαινομενικών αντιθέτων, ανοίγοντας χώρο για ουσιαστικές συζητήσεις γύρω με τις εμπειρίες μας».

Τα ατρόμητα κορίτσια της Gen-Z

Για την 33χρονη Fiore και την 30χρονη Marchiori, η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο η σημερινή γενιά νέων γυναικών διαφέρει από τη δική τους ήταν ένας από τους κύριους στόχους αυτού του εικαστικού δοκιμίου.

Οι ίδιες παραδέχονται ότι στη διαδικασία έμαθαν πολλά.

«Τα σημερινά κορίτσια είναι διαφορετικά από τις γλυκιές γυναίκες του παρελθόντος», εξηγεί η Florence.

Η πρόσφατη επαφή με την πιο άγρια γυναικεία πλευρά, έχει αντικρούσει την παραδοσιακή ιδέα της ομορφιάς. Αυτής που απογύμνωσε τις γυναίκες από την πραγματική τους ουσία, το σώμα και τη δύναμή τους στο όνομα της αγνότητας.

Η Eliza και η Anugraha, δύο άλλες πρωταγωνίστριες του GILRS, μοιράζονται την ίδια ατρόμητη στάση.

«Το να είμαι κορίτσι σημαίνει για μένα ελευθερία να κάνω ό,τι θέλω και να πειραματίζομαι με κάθε δυνατό τρόπο πριν αντιμετωπίσω τον πραγματικό κόσμο», λέει η Eliza.

«Είναι μια άρρητη συμφωνία που κάνουμε μεταξύ μας. Ακριβώς όπως το να προσέχει η μία την άλλη ή όπως το να πιστεύουμε στις γυναίκες που βγαίνουν μπροστά και μιλούν», προσθέτει η Anugraha.

«Το να είσαι κορίτσι, είναι να νιώθεις περήφανη, ενώ βλέπεις άλλα κορίτσια να καταλαμβάνουν χώρο, να υψώνουν τις φωνές τους και να πραγματώνουν οτιδήποτε έχουν το μυαλό τους».

Με μια λέξη; Γυναικάρες!