ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Elsy που φυλακίστηκε επειδή απέβαλε πριν από 10 χρόνια στο El Salvador, είναι επιτέλους ελεύθερη

H Elsy που αποφυλακίστηκε 10 χρόνια μετά την καταδίκη της στο πλαίσιο του νόμου περί άμβλωσης στο El Salvador. @2022 Salvador Melendez/ AP Images

Πριν απο 10 χρόνια η Elsy είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης για διακεκριμένη ανθρωποκτονία, όταν απέβαλε το έμβρυο που κυοφορούσε. Ζει στο El Salvador, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται σε οποιεσδήποτε περιστάσεις ακόμα κι αν μία εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, ή αν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Η Elsy που απέβαλε το μωρό που κυοφορούσε είχε κατηγορηθεί ότι διέκοψε σκόπιμα την εγκυμοσύνη της κάνοντας άμβλωση κι είχε καταδικαστεί. Παρέμεινε για 10 χρόνια στη φυλάκη και πλέον είναι ελέυθερη. Είναι η 5η γυναίκα στο El Salvador που αποφυλακίζεται πριν ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής της από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Στο El Salvador το 2022 οι γυναίκες που αποβάλλουν κινδυνεύουν αν ζητήσουν βοήθεια να συλληφθούν και να καταδικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο αναχρονιστικός νόμος για τις αμβλώσεις δεν αναγνωρίζει καμία αυτοδιάθεση.

Η Morena Herrera στο πλευρό των Elsy, Kenia, Evelyn και Karen που έχουν αποφυλακιστεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα. / @2022 Salvador Melendez/ AP Images
Η Morena Herrera στο πλευρό των Elsy, Kenia, Evelyn και Karen που έχουν αποφυλακιστεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα.

«Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Elsy που μπήκε άδικα στη φυλακή για λίγο περισσότερο από 10 χρόνια. Η εσφαλμένη ποινή των 30 ετών που της επιβλήθηκε για διακεκριμένη ανθρωποκτονία, έφτασε στο τέλος της», είπε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian η διευθύντρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Citizen Group for the Decriminalization of Abortion, Morena Herrera.

Η Elsy, βρέθηκε και πάλι κοντά στην οικογένειά της, στο ανατολικό El Salvador. Τους είχε αποχωριστεί για 10 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2011 η Elsy, μία single μητέρα που δούλευε ως οικιακή βοηθός απέβαλε. Ζήτησε βοήθεια αλλα΄αντί για ιατρική περίθαλψη, πήρε για αντάλλαγμα τη σύλληψή της με την υποψία ότι έκανε άμβλωση.

Μετά τη δίκη της, καταδικάστηκε για διακεκριμένη ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ η οποία έδωσε αγώνα για την απελευθέρωσή της, ο δημόσιος συνήγορος που ασχολήθηκε με την υπόθεσή της δεν παρείχε στην Elsy την σωστή νομική εκπροσώπηση. Ωστόσο με τους αγώνες της ΜΚΟ, κατάφερε πλέον να ανακτήσει τα δικαιώματά της και να είναι ελεύθερη να συνεχίσει τη ζωή της.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2021 απελευθερώθηκαν 3 ακόμα γυναίκας που φυλακίστηκαν για παρόμοιους λόγους και μία ακόμα ακολούθησε τον Ιανουαρίου του 2022. Τα τελευταία 20 χρόνια 181 γυναίκες έχουν φυλακιστεί λόγω επειγόντων μαιευτικών περιστατικών, ενώ η ΜΚΟ της Hererra έχει πετύχει την αποφυλάκιση 61 γυναικών από το 2009.

El Salvador Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τις γυναίκες που παραμένουν φυλακισμένες εξαιτίας του αυστηρού, αναχρονιστικού νόμου για τις αμβλώσεις στο El Salvador. / @2022 Salvador Melendez/ AP Images
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τις γυναίκες που παραμένουν φυλακισμένες εξαιτίας του αυστηρού, αναχρονιστικού νόμου για τις αμβλώσεις στο El Salvador.

Οι αποφάσεις για την απελευθέρωση γυναικών όπως η Elsy, έρχονται στο El Salvador μετά την καταδίκη της χώρας στο Παναμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την παραβίαση των δικαιωμάτων μίας γυναίκας, που έγινε γνωστή ως Manuela, που βρέθηκε στη φυλακή για παραβίαση των νόμων περί άμβλωσης και πέθανε όσο εξέτιε την ποινή των 30 ετών που της είχε επιβληθεί. Η απόφασή αυτή βγήκε τον Νοέμβριο του 2021.

Άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής έχουν χαλαρώσει τους νόμους τους για την άμβλωση. Στο El Salvador οι νόμοι αποφάσισαν να κινηθούν πίσω στον χρόνο. Έτσι ενώ στην χώρα το 1973 η άμβλωση είχε αποποινικοποιηθεί για τις περιπτώσεις βιασμού, γενετικών προβλημάτων του εμβρύου ή στην περίπτωση κινδύνη για τη ζωή της μητέρας, μία τροπολογία που υποστήριζε ότι η ζωή ξεκινά τη στιγμή της σύλληψης ήρθε και καταπάτησε κάθε δικαίωμα αυτοδιάθεσης των γυναικών.

Οι αμβλώσεις αλλά και οι αποβολές που αντιμετωπίζονται ως «ύποπτες» θεωρούνται ανθρωποκτονίες που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και 40 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο οι αμβλώσεις συνεχίζουν φυσικά να γίνονται στη χώρα παρανόμως με τις γνωστές επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία (αλλά και την ελευθερία) των γυναικών.