FEMALE TALK

Η Έλενα Ακρίτα σού δίνει τη μόνη απάντηση που χρειάζεσαι στην ερώτηση «Πότε θα γίνεις μάνα;»

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Μέσα από το νέο επεισόδιο του Podcast που υπογράφει για το NEWS24/7, η Έλενα Ακρίτα μίλησε στις καρδιές όλων των 30 something και όχι μόνο γυναικών, που έρχονται ξανά και ξανά και άλλη μία φορά μπας και άλλαξαν γνώμη, αντιμέτωπες με το πιο άχρηστο ερώτημα του κόσμου. «Εσύ πότε θα γίνεις μάνα;». Είναι μία φράση που έχουμε ακούσει με χίλιους τρόπους από τόσα στόματα. Λες κι είναι η μητρότητα, ο στρατός ή η υποχρεωτική εκπαίδευση που πρέπει πάση θυσία να απαντήσουμε με ημερομηνία, χρονιά, μήνα, ώρα και μέρος που θα μας συμβεί.

Η Έλενα Ακρίτα πήρε, λοιπόν, τον λόγο και μίλησε για όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει αποδέκτες αυτής της ερώτησης, αλλά και για τους άνδρες που τους έχει ασκηθεί ανάλογη κοινωνική πίεση να παντρευτούν ή να γίνουν γονείς. Αφορμή ήταν μάλλον η δική της παραδοχή, ότι έκανε κι η ίδια μία από αυτές τις -ελπίζουμε προς εξαφάνιση- ερωτήσεις.

Η Έλενα Ακρίτα έκανε τη λάθος ερώτηση στον γιο της και πήρε την πιο σωστή απάντηση

«Ρώτησα κι εγώ τον γιο μου, γιατί δεν μπορώ να μαλώνω τις άλλες μανούλες και να κάνω τις ίδιες μ@@@@@@@ και χειρότερες και να μην το αναγνωρίζω», εξήγησε η Έλενα Ακρίτα. «Άρχισα τα γνωστά “Να είχα κι εγώ κανένα εγγονάκι τώρα που ακόμα με βαστάνε τα πόδια μου και μπορώ κάπου να το πηγαίνω” κι όλα αυτά τα γνωστά. Μου είπε ο γιος μου με εξαιρετικά ευγενικό τρόπο ότι το πότε και αν θα κάνεις εγγονάκι θα το αποφασίσω εγώ και όχι εσύ. Πολύ σωστά», συμπλήρωσε. Ήταν μία στιγμή συνειδητοποίησης ή παραδοχής ότι αναπόδραστα όλοι οι γονείς θα πέσουν κάποια στιγμή σε αυτή την παγίδα; Ό,τι κι αν ήταν ο γιος της, Παύλος, της έδωσε σαφή απάντηση. Κι αυτή την απάντηση θέλει να υιοθετήσουμε όλοι η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

«Μη λέτε στα παιδιά σας και στα κορίτσια σας “Πότε θα γίνεις μάνα”. Όποτε θέλει θα γίνει μάνα. Κι αν δεν θέλει να γίνει μάνα, δεν θα γίνει μάνα. Κι αν δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να μείνει έγκυος, δεν θα μείνει έγκυος. Κι αν θέλει να βοηθηθεί σε αυτό από την επιστήμη, θα βοηθηθεί από την επιστήμη. Κι αν θέλει να υιοθετήσει, θα υιοθετήσει. Κι αν θέλει να κάνει σε αυτή τη ζωή αυτό που εγώ λέω solo καριέρα, θα κάνει ακριβώς αυτό», είπε στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα.

Η Έλενα Ακρίτα ξέρει πώς είναι κάθε οικογενειακό τραπέζι – εφιάλτης

Κι έπειτα μας πήρε από το χέρι και με το χιούμορ της, αυτό που με έκανε να γελάω μόνη μου όταν διάβαζα τα πρώτα της βιβλία, περιέγραψε έπειτα ένα οικογενειακό τραπέζι- εφιάλτη των 30 something χρόνων όλων μας.

«Δεν υπάρχει το “πότε θα γίνω μάνα”. Σας καταλαβαίνω κορίτσια μου, ειδικά εκεί που είστε γύρω στα 30, σε αυτό το περίεργο, ύπουλο και βλοσυρό 30 something, που πάτε σε μία οικογενειακή γιορτή κι αρχίζουν μαζί όλο το σόι εν χορώ: “Τι κάνεις Μαιρούλα; Παιδάκι ακόμα δεν κάνατε με τον άντρα σου ε, όχι; Ε καλά νέοι είστε ακόμα. Αλλά ξέρεις, τα παιδιά είναι ευλογία“. Κι αρχίζει αυτό το μπούρου μπούρου που πας να φας τη μπουκιά στο οικογενειακό τραπέζι το χαρμόσυνο και καλά και σου κάθεται πρώτα στο λαιμό και μετά στο στομάχι», είπε χαρακτηριστικά.

Από το «πότε θα γίνεις μάνα» στο «πότε θα παντρευτείς»

Ανοίγοντας τη βεντάλια των άχρηστων ερωτήσεων πέρασε στο «πότε θα παντρευτείς». Και προχώρησε σε μία ακόμα παραδοχή. «Υπάρχουν κάτι δήθεν πιο φιλελεύθερες που λενε “Εμένα δεν με νοιάζει να παντρευτεί, αλλά ρε παιδί μου να βρεις ένα σύντροφο”. Και σου γανώνει το κεφάλι να βρεις έναν σύντροφο και σε ρωτάει “Ένας Μάκης τι απέγινε; Α ναι ε; Χωρίσατε; Γιατί έμοιαζε καλό παιδί”. Αυτό να ξέρετε κορίτσια μου οι μαμάδες το κάνουμε πάντα. Όταν είστε με κάποιον αυτός ο κάποιος δεν μας αρέσει. Μόλις χωρίσετε λέμε “Τι καλό παιδί, κρίμα κρίμα, τον άφησες να φύγει, μα κι εσύ ρε παιδί μου”. Αυτό είναι στάνταρ, μου το έκανε η μαμά μου, το κάνω εγώ με τον γιο μου, το κάνουμε όλες», είπε.

Αλλά καθώς η Έλενα Ακρίτα πιστεύει σε έναν κόσμο που μπορεί να γίνει καλύτερος αν απαλλαγούμε από την μανία μας να ακολουθούμε πιστά και απαρέγκλιτα κοινωνικές επιταγές, ακόμα και κόντρα στις επιθυμίες μας, κατέληξε στο πιο απαραίτητο συμπέρασμα για τους γονείς που ε, γονείς είναι, θα τα πούν πάντα αυτά.

Η αλλαγή που πρέπει να έρθει

«Κάποτε πρέπει να μην το κάνουμε, πρέπει να μην σας ταλαιπωρούμε τόσο πολύ. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι δική σας και τη κάνετε ό,τι γουστάρετε», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα. Κι έπειτα έδωσε μία απάντηση που μπορείς να ηχογραφήσεις κι έτσι στα οικογενειακά τραπέζια να μη χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο παρά να πατήσεις το play.

«Όταν, λοιπόν, ο θείος στο τραπέζι λέει “Τι θα γίνει δεν θα παντρευτείς/ κάνεις παιδί;”, ή πάρτε το πιάτο σας και πηγαίνετε να κάτσετε κάπου αλλού ή απαντήστε “Δεν σε αφορά καθόλου αυτό θείε, με όλο τον σεβασμό που σου έχω”», είπε κι είναι η μόνη απάντηση που χρειάζεσαι.