FEMALE TALK

Η Daily Mail σχολίασε σεξιστικά τη φωτογράφιση της Billie Eilish με εσώρουχα και πήρε την απάντησή της

Koury Angelo/Getty Images/Ideal Image

Όπως όλα δείχνουν, η φωτογράφιση της Billie Eilish για τη βρετανική Vogue – στην οποία αποκαλύπτει το σώμα που για καιρό έκρυβε πίσω από τα φαρδιά ρούχα – δεν ενόχλησε μόνο μερικούς απλούς χρήστες του διαδικτύου. Και συγκεκριμένα, την Daily Mail, η οποία σχολίασε τη φωτογράφιση της 19χρονης σταρ με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσε να το κάνει. Η έτοιμη απάντηση της Billie Eilish στους επικριτές της, πριν καν δημοσιευθεί το cover story, δεν ήταν αρκετή για κάποιους.

O τίτλος, λοιπόν, της Daily Mail σχετικά με τη φωτογράφιση της Billie Eilish προκαλεί εμετό. «Η απόδειξη του ότι τα χρήματα μπορούν να αλλάξουν τις αξίες κάποιου και να τον ξεπουλήσουν. Η Billie Eilish ξαφνιάζει τους θαυμαστές της με το να βγάζει τα φαρδιά της ρούχα και να εμφανίζεται με εσώσουχα στη Vogue – παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια ορκίστηκε “να κρύψει το σώμα της”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος και νομίζω δεν χρειάζεται καν να διαβάσουμε το περιεχόμενο του άρθρου. Ο τίτλος και μόνο φτάνει.

Το σεξιστικό άρθρο της Daily Mail για τη φωτογράφιση της Billie Eilish στη βρετανική Vogue

Ευτυχώς για εμάς – αλλά και για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες – το άρθρο δεν πέρασε απαρατήρητο, πόσο μάλλον ασχολίαστο. Ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα ήταν και η συγγραφέας Emily Clarkson, η οποία “πάτησε” μία κόκκινη γραμμή σε ορισμένα σημεία του τίτλου, επαναδιατυπώντας τα όπως θα έπρεπε να αναγράφονται. Η επαναδιατύπωση που αποκάλυψε τον σεξισμό.

To «Η απόδειξη ότι χρήματα μπορούν να αλλάξουν τις αξίες κάποιου και να τον ξεπουλήσουν» έγινε «Η απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να αλλάζουν γνώμη και να έχουν αυτονομία με το σώμα τους». Και το ότι η Billie Eilish «ορκίστηκε “να κρύψει το σώμα της”» έγινε «ήταν απλά ένα παιδί». Όπως ήταν φυσικό, η φωτογραφία έγινε αμέσως viral.

Συμπερασματικά, η Daily Mail δεν μπόρεσε (ή απλά δεν ήθελε να μπορέσει) να μπει στο μυαλό ενός έφηβου. Πόσο μάλλον να καταλάβει πως αλλάζουν εύκολα γνώμη, καθώς οι απόψεις σε τέτοιες ηλικίες είναι εύπλαστες. Ευτυχώς, υπήρχαν αρκετοί για να τους πληροφορήσουν ή να τους θυμήσουν αυτήν την πτυχή των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα της Billie Eilish.

Τα λόγια της Emily Clarkson είναι μία γροθιά στον σεξισμό

«Ουπς. Έκανα τη διόρθωση για εσάς. Ειλικρινά από πού να ξεκινήσω; Πραγματικά αυτές οι εικόνες της Billie έδωσαν μία τεράστια δύναμη. Μία δυνατή γυναίκα που έχει απόλυτη αυτονομία του σώματός της και παρουσιάζεται στον κόσμο όπως ακριβώς αυτή θέλει να παρουσιαστεί» ανέφερε στην αρχή η Emily Clarkson.

«Έκρυβε το σώμα της για χρόνια επειδή δεν ήθελε να σεξουαλικοποιηθεί»

«Έκρυβε το σώμα της για χρόνια επειδή δεν ήθελε να σεξουαλικοποιηθεί. Πήρε αυτήν την απόφαση όταν ήταν ΠΑΙΔΙ. Επειδή ήξερε πώς είναι οι ενήλικες. Αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε κι εμείς όταν είμασταν μικρές. “Οι φούστες στα σχολεία δεν πρέπει να είναι πολύ κοντές, αλλιώς θα προσελκύσουν την προσοχή των αγοριών!!” Έδρασε έτσι, γιατί έτσι έπρεπε. Αλλά αυτή η κοινωνία – αυτή η διεστραμμένη, γα@@μενη κοινωνία δεν μπορούσε να την αφήσει ήσυχη, μέχρι να φωτογραφίσει το σώμα της και να δημοσίευσει τις φωτογραφίες χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αυτές οι φωτογραφίες γα@@νε! Τα νέα ήταν παντού. Η γυναίκα έχει σώμα !!! Ήταν σαν να μας ζήτησε να μην την σεξουαλικοποιήσουμε και εμείς κάναμε το ακριβώς αντίθετο» πρόσθεσε η ίδια, υποστηρίζοντας στο έπακρον τη Billie Eilish.

«Τώρα, πλέον, είναι ενήλικη και πήρε μια διαφορετική απόφαση γιατί αυτό επιτρέπεται να κάνουν οι ενήλικες. Ξαφνικά είναι υποκρίτρια που επιστρέφει στον εαυτό της. Πραγματικά εξαιρετική κατηγορία, όταν σκέφτεσαι ότι είναι κυριολεκτικά 19 ετών. Δεν ήθελα να σεξουαλικοποιηθώ εξαιτίας της σχολικής μου στολής (συνέβη ούτως ή άλλως) αλλά εξαιτίας αυτής μου της απόφασης, δεν μου επιτρέπεται να διεκδικήσω επ΄ αόριστον την αυτονομία του σώματός μου; Ή να αγκαλιάσω κάθε πτυχή της θηλυκότητάς μου; Τι εξαιρετικός τρόπος χειρισμού ενός αρκετά λογικού αιτήματος. Αυτή η κοινωνία είναι σάπια. Να την προσέχετε» κατέληξε η συγγραφέας. Χίλια μπράβο.