FEMALE TALK

Η Brooke Shields βιάστηκε 30 χρόνια πριν και εξηγεί γιατί το αποκαλύπτει τώρα

Instagram.com/brookeshields

Η Brooke Shields εδώ και χρόνια μιλάει για τους τρόπους με τους οποίους σεξουαλικοποιήθηκε ως ανήλικη star του Hollywood. Τώρα όμως, προχώρησε σε μία νέα σοκαριστική αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία βιάστηκε ως νεαρή ενήλικη.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, με τίτλο Pretty Baby, που έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, η Brooke Shields δεν αποκαλύπτει το όνομα του βιαστή της, αλλά εξιστορεί τις λεπτομέρειες της σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε αφού αποφοίτησε από το κολλέγιο του Princeton. Ο βιασμός συνέβη κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που αγωνιζόταν να βρει δουλειά παρά την επιτυχία που είχε σημειώσει από νωρίς στη ζωή της.

Η Brooke Shields συναντήθηκε με έναν άντρα για δείπνο με την πρόφαση ότι θα συζητήσουν για δουλειά. Έπειτα επέστρεψε μαζί του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, προκειμένου να περιμένει το ταξί της. «Μου είπε: “Έλα μαζί στο ξενοδοχείο και θα σου καλέσω ταξί”. Και ανέβηκα στο δωμάτιο κι εκείνος εξαφανίστηκε για λίγο», εξήγησε η Brooke Shields στο ντοκιμαντέρ.

Η Brooke Shields αισθανόταν άβολα σε ένα δωμάτιο που δεν ήταν δικό της και αποφάσισε να πάρει ένα ζευγάρι κυάλια που αυτός είχε αφήσει στον χώρο και κοίταζε κάποιους που έπαιζαν βόλεϊ, από το παράθυρο. «Η πόρτα άνοιξε, αυτός βγαίνει γυμνός και εγώ φοράω τα κυάλια και σκέφτομαι “Ω, σκ@@@”. Κατεβάζω τα κυάλια και είναι ήδη πάνω μου. Σαν να πάλευε», περιγράφει στο ντοκιμαντέρ η ηθοποιός.

Συνεχίζοντας την αφήγησή της, η Brooke Shields εξήγησε ότι δεν προσπάθησε να τρέξει μακριά, επειδή φοβήθηκε ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σωματική βία. «Φοβόμουν ότι θα με πνίξει ή κάτι τέτοιο. Οπότε δεν πάλεψα πολύ. Δεν το έκανα. Απλά πάγωσα. Πίστευα ότι ένα “όχι” θα ήταν αρκετό, και απλά σκεφτόμουν: “Μείνε ζωντανή και φύγε” και απλά έκλεισα το σύστημα. Ήξερα πώς να αποστασιοποιούμαι από το σώμα μου, είχα κάνει εξάσκηση σε αυτό. Μπήκα στο ασανσέρ και πήρα το ταξί μου. Έκλαιγα σε όλο τον δρόμο μέχρι το σπίτι ενός φίλου», ανέφερε.

Η ηθοποιός δεν είχε επεξεργαστει την εμπειρία αυτή, ως το σεξουαλικό έγκλημα που ήταν, για πολύ καιρό. Ακόμα κι όταν ο ειδικός ασφάλειάς της, Gavid de Becker της είπε: «Ήταν βιασμός» τού απάντησε «Δεν προτίθεμαι να το πιστέψω αυτό».

H σεξουαλικοποιήσή της και η «ενοχή»

Η Brooke Shields σεξουαλικοποιήθηκε από το Hollywood, όταν εμφανίστηκε γυμνή και φίλησε τον 29χρονο Keith Carradine στην ταινία του 1978, Pretty Baby. Η ταινία στην οποία η Brooke Shields ήταν μόλις 11 ετών, «δανείζει» τον τίτλο της στο ντοκιμαντέρ. Στα 15 της έπαιξε επίσης σε ταινίες όπου περιλάμβαναν σκηνές sex και σκηνές με γυμνό σώμα, τη Γαλάζια Λίμνη και την ταινία Endless Love. Επιπλέον ήταν και η διαφημιστική καμπάνια για τα τζιν του οίκου Calvin Klein και μότο: «Τίποτα δεν μπαίνει ανάμεσα σε μένα και τα Calvins μου», που ενίσχυσε την αντικειμενοποίησή της.

Παρ’ όλα αυτά η Brooke Shields δεν απέφυγε να κατηγορήσει μέσα της τον εαυτό της για την επίθεση εις βάρος της. «Πίστευα με κάποιον τρόπο ότι έστειλα κάποιο μήνυμα κι αυτός το εξέλαβε έτσι. Ήπια στο δείπνο. Πήγα στο δωμάτιό του. Εμπιστευόμουν πόλυ εύκολα», σημείωσε στο ντοκιμαντέρ.

Στη συνέχεια περιέγραψε το πώς έγραψε ένα γράμμα στον βιαστή της, λέγοντάς του ότι κατέστρεψε «μία τεράστια εμπιστοσύνη» προς το πρόσωπό του αλλά αυτός το αγνόησε. «Απλά παραιτήθηκα και είπα “Ξέρεις κάτι, αρνούμαι να είμαι θύμα γιατί είναι κάτι που συμβαίνει ανεξάρτητα με το ποιος είσαι και ανεξάρτητα με το πόσο προετοιμασμένη νομίζεις ότι είσαι ή όχι“. Ήθελα να διαγράψω αυτό το πράγμα από το μυαλό και το σώμα μου και να συνεχίσω τον δρόμο μου. Το σύστημα ποτέ δεν με βοήθησε. Οπότε έπρεπε να δυναμώσω μόνη μου», είπε.

Brooke Shields «γιατί τώρα;»

Μιλώντας στο The Hollywood Reporter, η Brooke Shields απάντησε στο επίμονο κι αχρείαστο ερώτημα «γιατί τώρα» με τρόπο αυτονόητο. «Μου πήρε πολλά χρόνια θεραπείας για να μπορέσω απλά και μόνο να μιλήσω γι’ αυτό. Σίγουρα έχω δουλέψει πολύ σκληρά με αυτό το γεγονός και έμαθα να το επεξεργάζομαι», τόνισε.

«Έχω φτάσει σε ένα σημείο, και έχουμε φτάσει σε μία εποχή ως κοινωνία, που μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα πράγματα πιο ανοιχτά. Δεν είχα ιδέα ότι θα το έλεγα. Σκεφτόμουν ότι είμαι σε αυτό το σημείο και ένιωσα ότι ως μητέρα δύο κοριτσιών ότι ελπίζω ότι μιλώντας το περιστατικό μου, θα μπορώ να είμαι σύμβουλος. Γιατί είναι κάτι που όντως συμβαίνει κάθε μέρα και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Ένιωθα ότι είχα φτάσει στο σημείο να μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Μου πήρε πολύ καιρό», πρόσθεσε η Brooke Shields, που έχει δύο κόρες, τη 19 ετών Rowan και την 16 ετών Grier με τον σύζυγό της, Chris Henchy με τον οποίο παντρεύτηκε το 2001.