FEMALE TALK

H Brooke Shields σεξουαλικοποιήθηκε ως έφηβη και τώρα μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό

Invision/AP Charles Sykes

Όταν η Brooke Shields ήταν 15 ετών πρωταγωνίστησε σε μία θρυλική καμπάνια της Calvin Klein. Το μότο της καμπάνιας ήταν «Ξέρεις τι μπαίνει ανάμεσα σε μένα και τα Calvins μου; Τίποτα». Και μπορεί η Brooke Shields να αντιμετώπισε τη φράση με μία εφηβική αφέλεια, χωρίς να αναγνωρίζει οποιαδήποτε σεξουαλική φύση σε αυτή, αλλά ο κόσμος των ενηλίκων είχε ήδη πάψει να την αντιμετωπίζει ως παιδί. Μία Λολίτα είχε γεννηθεί στα μάτια τους κι ως τέτοια την αντιμετώπιζαν στη συνέχεια.

H Brooke Shields έκανε το «μπαμ» στην καριέρα της σε μία αμφιλεγόμενη ταινία του Louis Malle. Ήταν 12 ετών όταν έπαιξε στην ταινία Pretty Baby όπου υποδύθηκε την ανήλικη ιερόδουλη. Στα 15 της, λοιπόν, ο κόσμος την είχε ταυτίσει με τη σεξουαλικότητα. Ήταν ομως ακόμα ένα παιδί, μία έφηβη που απλά αγαπούσε την υποκριτική και το modelling.

Στα 56 της χρόνια η Brooke Shields αναφέρθηκε στην υπερσεξουαλικοποίησή της απο τα Μέσα ιδιαίτερα μετά την καμπάνια του οίκου Calvin Klein, αλλά και σε μία «πρακτικά εγκληματική» συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της καμπάνιας στην Barbara Walters.

Μιλώντας στο podcast του Dax Shepard με τίτλο Armchair Expert η Brooke Shields αναφέρθηκε στη συνέντευξη στην οποία η παρουσιάστρια της είχε απευθύνει μία σειρά από ερωτήσεις για τις σεξουαλικές σχέσεις της, της είχε ζητήσει να αποκαλύψει τα measurements της. Η δημοσιογράφος είχε σχολιάσει ότι δεν ήταν πια παιδί, κατηγορώντας τη μητέρα της, που στεκόταν δίπλα της, ότι της έκλεψε την παιδική της ηλικία. Ο Dax Shepard σχολίασε ότι η συνέντευξη της Barbara Walters ήταν εξοργιστική ενώ η Brooke Shields έκανε έναν πιο σκληρό χαρακτηρισμό.

«Ήταν πρακτικά εγκληματική. Αυτό δεν είναι δημοσιογράφια», είπε η 56χρονη σήμερα ηθοποιός. «Τι έχεις να πεις στους ανθρώπους που λένε ότι δεν έζησες την παιδική σου ηλικία;» την είχε ρωτήσει τότε η δημοσιογράφος. «Μα ακόμα ζω την παιδική μου ηλικία», απαντούσε αθώα η Brooke Shields. Αλλά αυτό δεν ταίριαζε με το αφήγημα του κόσμου για εκείνη.

Η Brooke Shields αναφέρθηκε στην καμπάνια των jeans της Calvin Klein αποκαλύπτοντας στον Dax Shepard, ότι είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με την εταιρεία. Ωστόσο η δεύτερη καμπάνια δεν έγινε ποτέ, αφού η εταιρεία κατάλαβε ότι το προϊόν είχε ταυτιστεί περισσότερο με τη Brooke Shields παρά με τον οίκο. «Σχεδόν τους γύρισε μπούμερανγκ. Ήταν λες και οι άνθρωποι ζητούσαν τα jeans της Brooke Shields και δεν ήταν αυτός ο στόχος τους», εξήγησε.

Η ίδια επέμεινε ότι ήταν αφελής ως προς το διπλής σημασίας μήνυμα της καμπάνιας, που αντιμετωπίστηκε με οργή από τον κόσμο προς το πρόσωπό της για λόγους που εκείνη δεν καταλάβαινε. Ο κόσμος που την είχε σεξουαλικοποιήσει, την κατηγορούσε ότι ήταν υπερβολικά προκλητική. Η ίδια δεν είχε αντιληφθεί ακόμα τον εαυτό της ως τίποτα παραπάνω από ένα παιδί που διασκεδάζει με μία συναρπαστική δουλειά.

Σε συνέντευξή της στη Vogue είχε αποκαλύψει ότι καθώς μεγάλωνε σε πολύ προστατευμένο περιβάλλον δεν είχε αντιληφθεί τη σεξουαλική υφή του μηνύματος και υπέστη σοκ όταν τα media άρχισαν να την κατηγορούν ότι χρησιμοποιούσε μία σεξουαλικότητα που η ίδια δεν ένιωθε ότι διέθετε.

«Νομίζω ότι το συμπέρασμα αυτό ήταν πολύ πιο έξυπνο απ’ ό,τι ήμουν εγώ η ίδια. Δεν μου είχε προκαλέσει έκπληξη το μότο, δεν ανταποκρινόταν στον ψυχισμό μου ως κάτι σεξουαλικοποιημένο με κανέναν τρόπο», σημείωνε.

«Ήμουν αφελής, δεν σκέφτηκα τίποτα. Δεν είχα καταλάβει ότι είχε να κάνει με το εσώρουχο. Ήταν μία φράση που θα έλεγα και για την αδερφή μου, ότι τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσά μας», παραδεχόταν. «Αν ήταν εσκεμμένη η διπλή σημασία, δεν μου την εξήγησαν», πρόσθετε η Brooke Shields.

Η Brooke Shields βίωνε την παιδική της ηλικία, όσο κι αν εμείς επιμέναμε πως δεν το έκανε. Όσο κι αν εμείς είμασταν τελικά που την κλέψαμε από εκείνη κι όχι τα φώτα της δημοσιότητας.