ROLE MODELS

Η Anne Hathaway μιλά για το online μίσος που είχε δεχτεί και καλά θα κάνεις να ακούσεις

ⓒ 2022 Vianney Le Caer/Invision/Associated Press

Σχεδόν μία δεκαετία πριν, η Anne Hathaway είχε βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα μίσους που όλο και φούσκωνε εναντίον της στο διαδίκτυο, χωρίς προφανή λόγο. Το 2013 στο internet είχε επικρατήσει το #Hathahate, όπως είχε ονομαστεί από τα social media. Η Anne Hathaway είχε μόλις κερδίσει το Όσκαρ της για την ταινία Les Miserables και ο ταπεινός, ευχαριστήριος λόγος της, προκάλεσε πικρία. Βασικά οι άνθρωποι την έβρισκαν πραγματικα ενοχλητική, γιατί έμοιαζε γλυκιά και καλή.

Τα social media είχαν πάρει φωτιά και στράφηκαν εναντίον της, όπως και blogger, αλλα και άρθρα όπως αυτό στους New York Times με τίτλο «Μισούμε στα αλήθεια την Anne Hathaway;» ή στο περιοδικό New Yorker που ανέφερε μεταξύ άλλων «Μα γιατί είσαι τόσο ενοχλητική;». Η Anne Hathaway του σήμερα, μίλησε για όλο αυτό το μίσος που κάνει την κοινωνία μας που σήμερα καταδικάζει και δικαίως τον James Corden για την αγένειά του απέναντι σε σερβιτόρους ενός εστιατορίου, να μοιάζει το λιγότερο υποκριτική.

Η Anne Hathaway 10 χρόνια μετά, μίλησε για το #Hathahate στην εκδήλωση Women in Hollywood του αμερικανικού περιοδικού Elle, κι αντί να μας κατσαδιάσει για την υποκρισία προτίμησε να μας πει πώς άλλαξε η οπτική της απέναντι στη ζωή μέσα από αυτή την εμπειρία.

«10 χρόνια πριν, μου δόθηκε η ευκαιρία να κοιτάξω την γλώσσα του μίσους από μία νέα οπτική. Ήταν μία γλώσσα που είχα επιβάλει στον εαυτό μου από την ηλικία των 7 ετών. Κι όταν ο πόνος που προκαλείς στον εαυτό σου, ξαφνικά κάπως επιστρέφει ενισχυμένος σε σένα από -ας πούμε- όλο το internet, αυτό είναι κάτι», σημείωσε η Anne Hathaway. Η ηθοποιός σημείωσε ότι μέσα από αυτή την εμπειρία κατάλαβε ότι δεν ήθελε πια να έχει να κάνει με τους ανθρώπους που σκορπούσαν αυτό το μίσος, αλλά ούτε και με τον αρνητικό τρόπο που η ίδια σκεφτόταν τον εαυτό της για χρόνια.

«Όταν συνέβη ό,τι συνέβη, κατάλαβα ότι δεν είχα καμία επιθυμία να ακολουθώ τον δρόμο που επέβαλε αυτή η ενέργεια, σε κανένα επίπεδο. Δεν θα έφτιαχνα τέχνη από αυτό το μέρος του εαυτού μου. Δεν θα κρατούσα χώρο γι’ αυτό, δεν θα ζούσα με τον φόβο αυτό και δεν θα μιλούσα τη γλώσσα του μίσους για κανέναν λόγο. Για κανέναν άνθρωπο. Ούτε για μένα», σημείωσε μεταξύ άλλων, η Anne Hathaway.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν και οι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν συμπεριφορές, δεν έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την ύπαρξη κανενός. «Δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις- πόσο μάλλον να μισείς- κάποιον επειδή υπάρχει», σημείωσε.

Η Anne Hathaway τόνισε ότι ως μαμά έχει καταλάβει ότι οι άνθρωποι «γεννιούνται νιώθοντας αγάπη», αλλά πολλοί καταλήγουν να μεγαλώνουν «σε μία κουλτούρα μίσους, μη γιατρευμένων τραυμάτων και της τοξικότητας που προέρχεται από αυτά τα δύο». Κι επειδή πιστεύει ότι το μίσος είναι κάτι που διδάσκεται, εξακολουθεί να πιστεύει στους ανθρώπους. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούν να «ξαναμάθουν την αγάπη», όπως είπε.

Η ελπίδα της Anne Hathaway δεν βρίσκεται τόσο σε εκείνους που ακόμα και σήμερα μιλούν τη γλώσσα του μίσους, αλλά στις επόμενες γενιές, που όπως είπε ελπίζει «να συνεισφέρουν σε μία κουλτούρα αγάπης» κάνοντας την αρχή με τον εαυτό τους. Κι εμείς το ίδιο ελπίζουμε.