ROLE MODELS

Η Angelina Jolie περιγράφει τους 2 μήνες που πέρασε στο νοσοκομείο με τις κόρες της και αποθεώνει τη γυναικεία αλληλεγγύη

AP Photo Carlo Allegri

Το άρθρο της Angelina Jolie στο περιοδικό Time έχει τίτλο «Γιατί τα Κορίτσια Αξίζουν Αγάπη και Σεβασμό» και δημοσιεύτηκε τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας. Σ’ αυτό η 45χρονη ηθοποιός αποκάλυψε πως τους τελευταίους μήνες οι δύο από τις τρεις κόρες της υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και πέρασαν μαζί πολύ χρόνο στο νοσοκομείο.

Οι εμπειρίες που βίωσαν μαζί και όσα παρατήρησε η Jolie να συμβαίνουν στη σχέση των κοριτσιών έγιναν η αφορμή ώστε να κάνει μερικές πολύ σωστές επισημάνσεις για τον ρόλο της φροντίδας και της προσφοράς που «αυτονόητα» αναλαμβάνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στην κοινωνία. Ένα μήνυμα γυναικείας αλληλεγγύης. Γραμμές που αξίζουν μια και δυο αναγνώσεις.

Το άρθρο της Angelina Jolie στο Time

«Έχω περάσει τους τελευταίους δύο μήνες μπαινοβγαίνοντας στα χειρουργεία με τη μεγαλύτερη κόρη μου και πριν λίγες μέρες είδα και τη μικρότερη αδερφή της κάτω από το νυστέρι, για μια επέμβαση στον γοφό. Γνωρίζουν ότι το γράφω αυτό, επειδή σέβομαι την ιδιωτικότητά τους, το συζητήσαμε μαζί και με ενθάρρυναν να το γράψω. Καταλαβαίνουν ότι το να υπομένεις τις ιατρικές προκλήσεις και να παλεύεις να επιβιώσεις και να θεραπευτείς είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανη.

Έβλεπα τις κόρες μου να φροντίζουν η μία την άλλη. Η μικρότερη κόρη μου παρακολουθούσε τι έκαναν οι νοσηλευτές με την αδερφή της και την επόμενη φορά βοηθούσε. Είδα πώς όλα μου τα κορίτσια σταμάτησαν τα πάντα για να βάλουν σε προτεραιότητα η μία την άλλη και ένιωθαν τη χαρά τού να φροντίζουν αυτούς που αγαπούν. Τις έβλεπα επίσης να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους με απόλυτο θάρρος. Όλοι γνωρίζουμε εκείνη τη στιγμή που κανείς άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε τα μάτια μας και να αναπνεύσουμε. Όταν μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα ή να αναπνεύσουμε μέσα στον πόνο, οπότε συγκεντρωνόμαστε και το κάνουμε.  Οι αδερφοί τους ήταν εκεί γι’ αυτές, υποστηρικτικοί και τρυφεροί. Αλλά αυτήν τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, καθώς γράφω από το νοσοκομείο, πιάνω τον εαυτό μου να επικεντρώνεται για μια στιγμή στις κόρες μου και σε όσα έχω μάθει από αυτές και από άλλα νεαρά κορίτσια που έχω γνωρίσει από ολόκληρο τον κόσμο.

Κάποιος μου είπε, όταν είδε τις κόρες μου να φροντίζουν η μία την άλλη, ότι “αυτό βγαίνει φυσικά στα κορίτσια”. Χαμογέλασα, αλλά μετά σκέφτηκα πόσο συχνά αυτή η έννοια κακοποιείται. Θεωρείται αυτονήτο ότι το κορίτσι θα φροντίσει τους άλλους. Η γυναίκα θεωρείται δεδομένο ότι θα προσφέρει, θα φροντίσει, θα θυσιαστεί. Τα κορίτσια πολύ συχνά καθοδηγούνται να πιστεύουν ότι είναι καλά μόνο όταν υπηρετούν τους άλλους και ότι είναι εγωίστριες ή λάθος αν επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

Η τρυφερότητα των μικρών κοριτσιών, η δεκτικότητα και το ένστικτό τους να φροντίζουν και να βοηθούν τους άλλους, πρέπει να εκτιμούνται και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να τις προστατεύσουμε, σε όλες τις κοινωνίες: όχι μόνο από τους ακραίους τρόπους με τους οποίους συχνά παραβιάζονται τα δικαιώματα των κοριτσιών, αλλά και από τις λιγότερο ηχηρές αδικίες και συμπεριφορές, που τόσο συχνά περνούν απαρατήρητες ή δικαιολογούνται.

Angelina Jolie παιδιά Η Angelina Jolie με τα 4 από τα 6 παιδιά της, Vivienne, Zahara, Shiloh και Knox- Leon. / Invision/AP / Grant Pollard
Η Angelina Jolie με τα 4 από τα 6 παιδιά της, Vivienne, Zahara, Shiloh και Knox- Leon.

Γι’ αυτό η ευχή μου αυτή τη μέρα είναι να εκτιμάμε τα κορίτσια. Να νοιαζόμαστε γι’ αυτά. Και να γνωρίζουμε ότι όσο πιο δυνατά γίνονται, τόσο πιο υγιή θα είναι και τόσο περισσότερα θα ανταποδίδουν στην οικογένεια και την κοινότητά τους.

Και το μήνυμά μου στα κορίτσια είναι, συνεχίστε να αγωνίζεστε, μικρές κυρίες. Η φροντίδα της μιας για την άλλη θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον δρόμο σας προς τα εμπρός. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Να ξέρετε τα δικαιώματά σας. Και να μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει ότι δεν είστε πολύτιμες και ξεχωριστές και, πάνω απ’ όλα, ίσες».