WOMEN TODAY

Η Angelina Jolie γραφεί για τη μητέρα της στους New York Times. Kάνε ένα κουράγιο και διάβασέ την

Invision/AP Matt Sayles

Η Γιορτή της Μητέρας δεν είναι μία απλή μέρα υπενθύμισης αγάπης. Είναι μνήμες που επιστρέφουν κι έχουν ανάγκη να ειπωθούν δυνατά, για την πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η Angelina Jolie γράφει στους New York Times για τη δική της πολυαγαπημένη μαμά που έχασε νωρίς, αλλά και για τη μάνα που παλεύει να ταΐσει τα παιδιά της σε δύσκολες συνθήκες. Ένα άρθρο βγαλμένο από την καρδιά της.

Η 44χρονη ηθοποιός και μητέρα 6 παιδιών έχει επιλέξει από νωρίς τον βασικό ρόλο που ήθελε να παίξει στη ζωή της. Πηγή έμπνευσης και πρότυπό της, η Marcheline Bertrand, για την οποία η Angelina Jolie πάντα μιλάει με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό. Στο άρθρο της στους Νew York Times περιγράφει την απώλειά της. «Έχασα τη μητέρα μου στα 30 μου. Όταν γυρνάω σ’ εκείνη την εποχή, συνειδητοποιώ πόσο πολύ με άλλαξε ο θάνατός της. Δεν ήταν ξαφνικό αλλά μια τόσο μεγάλη εσωτερική αλλαγή. Το να χάνεις την αγάπη της μητέρας και τη ζεστή, απαλή αγκαλιά της είναι σαν να σου σκίζει κάποιος μια προστατευτική κουβέρτα», γράφει.

Η τρυφερή ανάμνηση από την παιδική της ηλικία και η απώλεια

«Αφού πέθανε η μητέρα μου, έκανα ένα μικρό τατουάζ στο δεξί μου χέρι γνωρίζοντας ότι τα τατουάζ στα χέρια ξεθωριάζουν. Στους άλλους μοιάζει με το γράμμα “m”. Αλλά δεν ήταν ένα “m” για το Marcheline, το όνομά της. Ήταν “w” για το “Winter”, το τραγούδι των Rolling Stones που μου τραγουδούσε όταν ήμουν μωρό και που θυμάμαι να αγαπάω ως μικρό κορίτσι. “Σίγουρα ήταν ένας κρύος, κρύος χειμώνας”, μου τραγουδούσε. Και στον στίχο “Θέλω να τυλίξω το παλτό μου γύρω σου”, θα με τύλιγε στις κουβέρτες μου και θα με αγκάλιαζε” .”Όπως ξεθώριασε το “w” στο χέρι μου, έτσι έσβησε και η αίσθηση του σπιτιού και της προστασίας”».

H Angelina Jolie στην πρεμιέρα της ταινίας της "Original Sin" με τη μητέρα της, Marcheline Bertrand (αριστερά) και τη Jacqueline Bisset (δεξιά) το 2001. H Angelina Jolie στην πρεμιέρα της ταινίας της "Original Sin" με τη μητέρα της, Marcheline Bertrand (αριστερά) και τη Jacqueline Bisset (δεξιά) το 2001. / AP Photo / Kevork Djansezian

Η γενναία προσωπική απόφαση της Angelina Jolie

Σαφέστατα επηρεασμένη από τον πρόωρο χάμο της μητέρας της και από το πόσο η ίδια τη στερήθηκε, το 2015 η Jolie υποβλήθηκε σε προληπτική εγχείρηση αφαίρεσης των ωοθηκών και των σαλπίγγων της, λόγω ιστορικού καρκίνου των ωοθηκών και γονιδιακής μετάλλαξης που την θέτει σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε χειρουργηθεί για διπλή μαστεκτομή, ώστε να μηδενίσει τις πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Η Jolie φυσικά τόνισε πόσο δύσκολα κυλάει η Γιορτή της Μητέρας για όσους έχουν βιώσει την απώλεια ενός γονιού, επισημαίνοντας πως ειδικά φέτος, η μέρα αυτή ήταν ακόμα πιο περίπλοκη. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει έναν γονιό τους ξαφνικά, χωρίς να είναι στο πλευρό τους, χωρίς να μπορούν να τους φροντίσουν και να επιστρέψουν την αγάπη τους με τον τρόπο που πάντα φαντάζονταν. Για όποιον πενθεί, ελπίζω να βρείτε παρηγοριά και δύναμη στις αναμνήσεις».

Η Angelina Jolie τιμά (και) τις άπορες μητέρες

Εξίσου τρυφερή και συγκινητική η αναφορά της προς όλες εκείνες τις μητέρες που παλεύουν στ’ αλήθεια να τα βγάλουν πέρα, μέσα σε μη ανθρώπινες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τις πιο σκληρές στερήσεις. Η Jolie, ως Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχει δει από κοντά το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας και της αντιξοότητας που φέρνει ο πόλεμος και η πρσφυγιά. «Σε αυτή τη Γιορτή της Μητέρας», γράφει, σκέφτομαι τις μητέρες πρόσφυγες που έχω γνωρίσει, που ζουν στη φτώχεια και το περιθώριο. Σε όλες τις μητέρες εκεί έξω που νιώθουν αβοήθητες, αλλά που δίνουν ακόμα και την τελευταία στάλα της δύναμής τους, την τελευταία μπουκιά από το φαγητό τους και τη μοναδική κουβέρτα που διαθέτουν, στα παιδιά τους, σας τιμώ».