ROLE MODELS

Η Angelina Jolie έδωσε ραντεβού στο χωριό που ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άντρες

Michael Loccisano/Getty Images/Ideal Image

Η Angelina Jolie είναι γνωστή για τον ακτιβισμό της, το ενδιαφέρον της για τους πρόσφυγες και το σπουδαίο της ανθρωπιστικό έργο σε περιοχές του κόσμου όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα υποβιβάζονται και καταπατώνται συστηματικά. Από την άλλη, η Nadia Murad που έπεσε θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους και κατάφερε να δραπετεύσει, πλέον έχει περάσει στην αντεπίθεση. Η ίδια αναλαμβάνει την υπεράσπιση όσων γυναικών έχουν δεχθεί ή δέχονται οποιουδήποτε είδους σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. To 2018 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι δύο γυναίκες, λοιπόν, ένωσαν τις ακτιβιστικές τους δυνάμεις και τη θέλησή τους για πραγματική αλλαγή και έδωσαν ραντεβού στην περιοχή Sinjar του βόρειου Ιράκ. Η Angelina Jolie και η Nadia Murad συζήτησαν για την πρόοδο στην ανάπλαση της περιοχής και για τις ανάγκες των επιζώντων, σχεδόν 9 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Γιαζίντι από τον ISIS.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν για τους επιζώντες της γενοκτονίας του 2014 από τον ISIS. «Είναι τιμή μου που επιστρέφω στο Ιράκ, αυτή τη φορά για να υποστηρίξω το έργο της φίλης μου, Nadia Murad και άλλων ντόπιων Yazidi που ξαναχτίζουν τις ζωές και τις κοινότητές τους μετά τη φρίκη που έζησαν», είπε η Angelina Jolie μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2018 από τη Nadia Murad, Nadia’s Initiative. Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός ηγείται των προσπαθειών ανάκαμψης που προαναφέρθηκαν.

Ήταν αρχές Αυγούστου του 2014, όταν οι μισθοφόροι του ISIS έφτασαν στο βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας μια νέα γενοκτονία στην πολύπαθη ιστορία αυτού του τόπου. Αβοήθητη και χωρίς άμυνα, η κοινότητα των Yazidi σφαγιάστηκε, εκτοπίστηκε, βιάστηκε και βασανίστηκε, τα κορίτσια και οι γυναίκες έπεσαν στο κύκλωμα του δουλεμπόριου, ενώ τα αγόρια και οι άντρες στρατολογήθηκαν υποχρεωτικά. Οι Yazidi έχουν πέσει θύματα 73 γενοκτονιών.

Η Angelina Jolie βρέθηκε εκεί όπου ο ISIS σκότωσε όλους τους άντρες

«Έχω δει την πρόοδο που έχουν σημειώσει, αλλά και την ανάγκη για μακροπρόθεσμη διεθνή δέσμευση στην υποστήριξη του έργου και της ηγεσίας τους. Οι επιζήσαντες των Yazidi συνεχίζουν να αγωνίζονται με τραύματα, ανασφάλεια, εκτοπισμό και αργή πρόοδο στις αποζημιώσεις. Συνάντησα οικογένειες που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται και άλλες που δεν έχουν ακόμη υποστήριξη για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι ντόπιοι εδώ δουλεύουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αξίζουν σεβασμό και υποστήριξη», πρόσθεσε η Angelina Jolie.

Η Nadia Murad από την πλευρά της, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο της Angelina Jolie το οποίο χαρακτήρισε «καθοριστικό για την ευαισθητοποίηση και την κάλυψη των αναγκών των γυναικών, των παιδιών και των προσφύγων σε όλο τον κόσμο».

«Η επιστροφή στο σπίτι μου και η ξενάγηση της φίλης μου Angelina Jolie – μιας αφοσιωμένης υπερασπίστριας των γυναικών, των παιδιών και των προσφύγων, στους επιζήσαντες συγχωριανούς μου, ήταν μια συγκινητική εμπειρία. Είναι τιμή μου να της δείξω τη δύναμη του λαού των Yazidi και να μοιραστώ μαζί της την ιστορία μας.

Αυτό το ταξίδι ήταν επίσης μια υπενθύμιση για μένα ότι το έργο μας για την προστασία των μειονοτήτων και των γυναικών στο Sinjar και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχει τελειώσει. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη στους Yazidi δεν θα ξανασυμβεί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της γενοκτονίας και της σεξουαλικής βίας.

Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε έως ότου οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι ευάλωτες κοινότητες έχουν ίση αντιμετώπιση, ίσες εκπαιδευτικές και οικονομικές ευκαιρίες και το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για τη ζωή και τις οικογένειές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η Nadia Murad, μέσα από το πριφίλ της στο Instagram.