ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η διπλή μαστεκτομή της Angelina Jolie μετατρέπεται στο πιο ελπιδοφόρο έργο τέχνης, σε πλατεία του Μιλάνο

© 2022 Domenico Stinellis/AP IMAGES

Ο καρκίνος του μαστού συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες παγκοσμίως και πρόκειται για τον συχνότερο κακοήθη όγκο που θα εμφανίσουν, γεγονός που τονίζει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσής του. Στατιστικά μιλώντας, 1 στις 8 Ελληνίδες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή της ζωής της.

 

Ο Οκτώβριος είναι ο καθιερωμένος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Στα πλαίσια της εν λόγω ευαισθητοποίησης, ο street artist καλλιτέχνης, aleXsandro Palombo, υπογράφει το καλλιτεχνικό πορτρέτο με κεντρικό πρόσωπο την Angelina Jolie και πρωταγωνίστρια τη διπλή της μαστεκτομή, που κοσμεί κάποια πλατεία του Μιλάνο. Το έργο του είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν ή πάλεψαν με τον καρκίνο του μαστού.

Η Angelina Jolie μετατρέπεται σε εμβληματικό έργο τέχνης με τη διπλή της μαστεκτομή σε κοινή θέα

Όσοι, λοιπόν, βρεθούν στο Μιλάνο και περάσουν από την Piazza San Babila θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το εμβληματικό έργο του καλλιτέχνη. Για την ώρα -και αν δεν πρόκειται να βρεθείς σύντομα στους πολύβοους δρόμους του Μιλάνο-, μπορείς να θαυμάσεις το σπουδαίο έργο σε digital μορφή.

Η ηθοποιός –σε μία προσπάθεια κανονικοποίησης και απομυθοποίησης των ουλών της μαστεκτομής από την μεριά του καλλιτέχνη-, πρωταγωνιστεί έχοντας την διπλή της μαστεκτομή σε κοινή θέα. Μεταδίδει, έτσι, το πιο σπουδαίο μήνυμα για τον μήνα που διανύουμε. Το έργο δεν θα μπορούσε να έχει άλλον τίτλο πέρα από αυτόν που σου λέει περίτρανα: «Love Yourself». Ακόμα και με τα σημάδια των τομών, που κουβαλούν την ιστορία σου.

Τα προηγούμενα χρόνια, στα πλαίσια του ίδιου μήνα, ο καλλιτέχνης είχε χρησιμοποιήσει ξανά τη δύναμη της τέχνης για να μεταμορφώσει διάσημες πριγκίπισσες της Disney σε survivors του καρκίνου του μαστού.

Η διπλή μαστεκτομή και η αφαίρεση ωοθηκών που δίνουν έμπνευση, κουράγιο και δύναμη

Η επιλογή της Angelina Jolie, δεν έγινε τυχαία. Η μαμά της έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, όταν και νικήθηκε από τον καρκίνο του μαστού. Το Θετικό Οικογενειακό Ιστορικό ήταν αυτό που την ταρακούνησε και την οδήγησε στη -ζωτικής σημασίας- απόφαση να πραγματοποιήσει διπλή μαστεκτομή και αφαίρεση ωοθηκών.

Αυτές οι αποφάσεις της αλλά και η ασθάνεια της μητέρας της δεν αποτέλεσαν ποτέ ταμπού για την ίδια. Αντ’ αυτού, πριν από μερικά χρόνια είχε προβεί σε μια σπουδαία εξομολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, το 2013 αποκάλυψε σε άρθρο της με τίτλο Η ιατρική επιλογή μου στους New York Times, ότι προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή για να προλάβει την ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου.

Η Angelina Jolie έγραφε τότε ότι τα εν λόγω χειρουργεία ήταν αποτέλεσμα του ελαττωματικού γονιδίου που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες και τους μαστούς. Όπως είχε αναφέρει, πριν από την επέμβαση, διάτρεχε κίνδυνο 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, εξαιτίας της παρουσίας αυτού του γονιδίου (BRCA1).