FEMALE TALK

Η Amanda Gorman θα βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Αμερικής το 2036. Υπάρχει ελπίδα

© 2021 Patrick Semansky, Pool/AP IMAGES

Την Amanda Gorman τη γνωρίσαμε την ημέρα που οι ΗΠΑ αποχαιρέτησαν κι επίσημα τον Donald Trump και την απαράδεκτη προεδρία του, από το 2017 έως το 2021. Η χώρα ξεκίνησε να γράφει ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2021, λοιπόν, την ημέρα που ο Joe Biden ορκίστηκε ως 46ος Πρόεδρος της χώρας, η Amanda Gorman έγραψε ιστορία ως η πιο νέα ποιήτρια σε ορκωμοσία Προέδρου. Η νεαρή ανέβηκε στο βήμα και κυριολεκτικά το πλήθος κρεμόταν από τα χείλη της. Με αύρα που ηρεμεί, η 23χρονη Αφροαμερικανή ποιήτρια απήγγειλε το ποίημα της “The Hill We Climb” (Ο Λόφος Που Ανεβαίνουμε), το οποίο έγραψε ειδικά για την περίσταση. Πλέον, το ποίημα είναι διαθέσιμο προς αγορά, ενώ τον Απρίλιο έγινε το Νο 1 best seller στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ποιητής, πολιτικός, ή να βρίσκεσαι στον Λευκό Οίκο για να ασκήσεις επιρροή με τα λόγια σου. Όλοι μας διαθέτουμε αυτή την ικανότητα να βρίσκουμε λύσεις για το μέλλον», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό Glamour η Amanda Gorman που -όπως φαίνεται- έκανε τα λόγια της πράξη.

Η ανάδυση ενός νέου ηγετικού προσώπου μετά την ορκωμοσία του Joe Biden

Τέσσερις μήνες αργότερα, η Amanda Gorman συνεχίζει να εμπνέει την παγκόσμια κοινότητα. Το πρόσωπό της έχει βρεθεί μέχρι στιγμής σε εξώφυλλα γνωστών περιοδικών, με τις συνεντεύξεις που τα συνοδεύουν, να δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Ένα μέλλον που στις μέρες μας φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο.

Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν αυτό της Vogue και αυτό του περιοδικού TIME με τίτλο «Η Μαύρη Αναγέννηση».

Πλέον, το όνομά της Amanda Gorman θα το βρεις στη λίστα των Times, “‘100 Next”. Μία λίστα αποτελούμενη από 100 ηγετικές φιγούρες που έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν και να αλλάξουν καθοριστικά το μέλλον στον τομέα τους και στον κόσμο. Θα το βρεις, επίσης, και στη λίστα του περιοδικού People ονόματι Γυναίκες Που Αλλάζουν τον Κόσμο.

Η Amanda Gorman έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον και θα το κάνει βάζοντας υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ

Με ένα νέο, δυναμικό εξώφυλλο στο περιοδικό WSJ, το οποίο συνοδεύτηκε από μία ακόμα πιο δυναμική συνέντευξη, η Amanda Gorman δηλώνει την πίστη της στην πολιτική δύναμη των στίχων. Στίχοι που συνδυάζονται με το λογοτεχνικό της ταλέντο. «Δεν χρειάζεται να αλλάξω το ποια είμαι για να γίνω ηγέτης», λέει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της και τα λόγια της εμπνέουν, καθησυχάζουν και δίνουν κουράγιο.

Η 23χρονη Αφοαμερικάνη, λοιπόν, κάνει ξεκάθαρο τον στόχο της. Επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Αμερικής το 2036 και θα το κάνει, όπως διαβεβαίωσε στο περιοδικό. «Πιστεύω ότι για να πλησιάσει κανείς το ακατόρθωτο, πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε μία απόσταση που είναι προσεγγίσιμη. Πάντα θεωρούσα τα γραφεία των πολιτικών ως ένα περιβάλλον τοξικό και απαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη της η Amanda Gorman.

Η κλιματική αλλαγή, οι σεξουαλικές επιθέσεις και η εμπορία ανθρώπων (trafficking) θα έχουν πρωταρχική θέση στην πολιτική της ατζέντα. Ενώ η ίδια είναι αισιόδοξη ως προς τις αλλαγές που θέλει να φέρει, δεν εθελοτυφλεί μπροστά στις δυσκολίες που συνοδεύουν την πολιτική.

«Είχα πάντα στο μυαλό μου την πολιτική με την πιο παραδοσιακή της έννοια αλλά από τότε που είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με γυναίκες όπως η Hilary Clinton και η Nancy Pelosi, κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να αλλάξω αυτό που είμαι για να γίνω ηγέτης. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα γίνουν η δύναμή μου όταν χρειαστεί», πρόσθεσε αναφερόμενη στις δικές τις ιδανικές γυναικείες πολιτικές φιγούρες. Αυτές που την εμπνέουν και την ωθούν να πραγματοποιήσει το όνειρό της δίχως φόβο.

Ο βαθύτερος σκοπός πίσω από το ποιητικό της έργο

«Αυτό που ελπίζω να προσφέρει η ποίηση μου στον κόσμο είναι ένα νέο είδος γλώσσας ή την ελπίδα για ένα ταξίδι δραπέτευσης από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η μαγεία που όλοι έχουμε μέσα μας είναι οι ίδιες οι πράξεις μας, όταν εφαρμόζουμε αυτά που ονειρευόμαστε», δήλωσε στη συνέχεια ελπίζοντας πως η ποίησή της λειτουργεί ως πνευματικό φάρμακο για πολλούς ανθρώπους.

Η Amanda Gorman πιστεύει πως η μόδα και η τέχνη είναι μέρος της πολιτικής

«Η τέχνη είναι πολιτική. Θα έλεγα, ιδίως η μόδα. Λατρεύω να ανακαλύπτω μαγικές υπερδυνάμεις επάνω σε αυτά που φοράω», είπε χαρακτηριστικά και σε αυτό το σημείο θυμόμαστε τα λόγια της Michelle Obama για τη νεαρή Amanda Gorman στο ίδιο περιοδικό: «Κοιτάζοντάς την, βλέπω μία γυναίκα που θα μας φέρει πιο κοντά σε μία καλύτερη και πιο συμπεριληπτική Αμερική, που θα χρησιμοποιήσει την ταυτότητά της ως μαύρη γυναίκα και την ικανότητά της να επικοινωνεί και να συνδέεται με τον κόσμο, αλλάζοντάς τον προς το καλύτερο».