FASHION NEWS

H Amanda Gorman στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue επιβεβαιώνει ότι είναι το icon της γενιάς μας

Instagram.com/voguemagazine/

Ο φετινός Μάιος προβλέπεται να είναι ένας καλός μήνας. Αρχικά, μπορεί μέχρι τότε να έχει ανοίξει η εστίαση (είμαι team “ανοίξτε τα μπαρ”). Έπειτα, είναι ο μήνας των Ταύρων και σαν Ταυρίνα, θριαμβεύω τότε. Αλλά το σημαντικότερο νομίζω ότι είναι το εξώφυλλο της Amanda Gorman στο τεύχος Μαΐου της αμερικάνικης Vogue.

Η Amanda Gorman, είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πραγματικό role model. Είναι η ποιήτρια που απήγγειλε το ποίημα, “The Hill we Climb”, στην ορκωμοσία των Biden-Harris. Aπό τότε ο κόσμος κατάφερε να γνωρίσει την σπουδαία αυτή νέα γυναίκα, που εκτός από ποιήτρια μάχεται και για την ισότητα στα γένη και τις εθνικότητες. Αν, θες τη γνώμη μου, και πάλι, η Amanda Gorman είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να φιλοξενηθεί στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue.

Είναι το εξώφυλλο της Amanda Gorman στη Vogue καταφατική πράξη;

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού, λοιπόν, έκριναν ότι η “supernova” είναι μια inspiring προσωπικότητα, μία που της αξίζει μια θέση στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue. Είναι βέβαια, και μια μαύρη γυναίκα, πράγμα που δίνει credits στις εκδόσεις το οποίο έχει κριθεί πολλές φορές για την έλλειψη diversity στις σελίδες του.

Μπορεί, λοιπόν, η Amanda Gorman να ήταν μια καταφατική πράξη για την Vogue, για να αποδείξει ότι στηρίζει την μαύρη κοινότητα και το inclusivity γενικότερα. Μπορεί και όχι. Όπως και να έχει, πιστεύω ότι η φωτογράφιση θα μπορούσε να εκπροσωπήσει καλύτερα τους μαύρους σχεδιαστής στη μόδα. Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει ότι η φωτογράφιση και το γεγονός ότι η Gorman μπορεί να «πει» την ιστορία της μέσα από τις σελίδες ενός τόσο αναγνωρισμένου περιοδικού μόδας, δεν είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή.

Η εκπληκτική φωτογράφιση από την Annie Leibovitz

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που «έφεραν» την Amanda Gorman στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue, το ζητούμενο είναι ότι είναι «εκεί». Με αυτό το εξώφυλλο μπορεί να εκπροσωπήσει τη γενιά και την κοινότητά της. Δεν αμφιβάλλει κανείς, λοιπόν, ότι φιλοξενείται στο περιοδικό γιατί το αξίζει. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι υπεύθυνοι του περιοδικού γι’ αυτό και έφεραν τα «μεγάλα όπλα» για τη φωτογράφιση.

Η Annie Leibovitz, η τρομερή αυτή φωτογράφος, επιμελήθηκε τη φωτογράφιση και με το γνωστό Leibovitz-ικό της τρόπο, πρόσφερε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μαζί με την Leibovitz, η Vogue έδωσε την ευκαιρία σε μαύρους δημιουργούς, να επιμεληθούν το styling, τα μαλλιά και το μακιγιάζ της Amanda Gorman. Η Gabriela Karefa-Johnson, μιας από τις πιο ταλαντούχες στιλίστριες και είναι η πρώτη μαύρη στιλίστρια της Vogue που επιμελήθηκε το styling του εξωφύλλου. Έπειτα, οι μαύρες artists, Lacy Redway και Rai ανέλαβαν το hairstyling και το μακιγιάζ της, αντίστοιχα.

Η Karefa-Johnson σε post της στο Instagram, ανέφερε πόσο σημαντική είναι αυτή η στιγμή για την κοινότητα. «Πόσο πρέπει να χαμογελάνε τώρα οι παππούδες και οι πρόγονοί μου από τη Σιέρα Λεόνε», σχολίασε σχετικά. «Πόσο χαρούμενοι θα ήταν να βλέπουν ένα σύμβολο της κληρονομιάς μας να γιορτάζεται με τέτοιο τρόπο». Έπειτα, ευχαρίστησε τον Virgil Abloh (καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Louis Vuitton για τις ανδρικές συλλογές) που σχεδίασε μια συλλογή ρούχων, εκ μέρους του οίκου, αποκλειστικά και μόνο για τη φωτογράφιση. Αλλά πάνω σ’ αυτό, έχω μια μικρή ένσταση.

Τα ρούχα της φωτογράφισης και η μόνη μας ένσταση

Η Amanda Gorman ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού με δημιουργίες γνωστών οίκων μόδας. Σημαντικότερο είναι το ένδυμα στο εξώφυλλο του περιοδικού, ένα φόρεμα σε παραδοσιακό αφρικάνικο μοτίβο, το οποίο σχεδίασε ο Virgil Abloh, για τον οίκο Louis Vuitton, συγκεκριμένα για την περίσταση. Το ρούχο είναι εμπνευσμένο από την κληρονομιά του Abloh. «Το τελευταίο show του L.V. ,ήταν εμπνευσμένο από μια φωτογραφία της γιαγιάς μου, Madem Hellen Dei Ashie, από την Γκάνα», αναφέρει ο σχεδιαστής ο οποίος δημιούργησε αυτό το ρούχο με σκοπό να γιορτάσει τις ρίζες του.

Παρ’ όλο το πανέμορφο ένδυμα, τα υπόλοιπα looks της φωτογράφισης, προέρχονται από τις συλλογές μεγάλων οίκων μόδας, όπως του οίκου Dior (η Amanda φοράει φόρεμα του οίκου για το δεύτερο εξώφυλλο του περιοδικού) και του Alexander McQueen, μεταξύ άλλων.

Σκέφτομαι, λοιπόν, αν το ρούχο του Virgil Abloh ήταν για να μας ρίξουν «στάχτη στα μάτια», για την έλλειψη μαύρων σχεδιαστών στη φωτογράφιση. Εφόσον, ποζάρει στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue η Amanda Gorman, μια μαύρη ποιήτρια και ακτιβίστρια που μάχεται για τα δικαιώματα της κοινότητάς της, δεν θα ήταν εκπληκτικό να δούμε μια «συνεργεία» με άλλους μαύρους σχεδιαστές. Υπάρχουν τόσοι ταλαντούχοι μαύροι σχεδιαστές, από τον Kenneth Ize μέχρι τον Νιγηριανό, Orange Culture ή τους πιο δημοφιλείς, όπως το brand Pyer Moss και το Cushnie. Όλοι ταλαντούχοι μαύροι σχεδιαστές/brands με εκπληκτικές δημιουργίες που θα μπορούσαν να λάβουν μια είδους αναγνώριση από ένα τόσο επιδραστικό περιοδικό μόδας.

Όπως κι να έχει, θα μείνω στο γεγονός ότι η Amanda Gorman είναι στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue. Αυτή είναι μια τεράστια στιγμή για την ίδια και για την εκπροσώπηση της μαύρης κοινότητας στη μόδα. Μια που αξίζει να γιορτάσει κανείς.