OPINIONS

Η Μαλέσκου μίλησε για την κριτική στην εξωτερική εμφάνιση και ο Ουγγαρέζος πέταξε καρφιά για πλαστικές. Βρες το λάθος

Instagram.com/imaleskou

Η Ιωάννα Μαλέσκου ολοκληρώνει σιγά σιγά την πρώτη της σεζόν στον ΣΚΑΪ. Και μια τηλεοπτική χρονιά, κατά τις ελληνικές παραδόσεις, είναι επιτυχημένη αν έχει δημιουργηθεί μία έστω κόντρα. Η μπηχτή που άφησε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος στο Twitter για την Ιωάννα Μαλέσκου, είναι αυτή η κόντρα που εκδηλώνεται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης της χρονιάς στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Μαλέσκου σχολιάστηκε για την εμφάνισή της, για τις αλλαγές της σε αυτή και για τη «δεν θα ξαναπώ δύσκολες λέξεις Φάνη μου» γλώσσα της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης της χρονιάς στον ΣΚΑΪ, η Ιωάννα Μαλέσκου τοποθετήθηκε για πολλά θέματα και ανάμεσά τους για την κριτική στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων στον «αέρα» της εκπομπής “Love It”. Από μία φράση της για το ζήτημα πιάστηκε ένας χρήστης του Twitter για να κατηγορήσει την Ιωάννα Μαλέσκου για bullying που έχει ασκήσει η ίδια στον εαυτό της, άποψη που συμμερίστηκε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

«Το να κρίνεις για την εξωτερική εμφάνιση κάποιον για μένα είναι μακράν ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει», φέρεται να είπε η Ιωάννα Μαλέσκου στον «αέρα» της εκπομπής της. Ένας χρήστης του Twitter πήρε την φράση της περί κριτικής στην εξωτερική εμφάνιση κι έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα, αποποιούμενος νομίζοντας την ευθύνη της κριτικής και μεταβιβάζοντάς την, στην Ιωάννα Μαλέσκου. Ο χρήστης του Twitter δημοσίευσε τη φράση της Ιωάννας Μαλέσκου μαζί με δύο φωτογραφίες της κι έγραψε: «Είπε η Μαλέσκου. Η Μαλέσκου, που έχει ασκήσει ακραίο bullying στον ίδιο της τον εαυτό με τις πλαστικές και τα μπότοξ που έχει κάνει». Και εδώ στη σκηνή μπαίνει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, που έκανε retweet το σχόλιο για την Ιωάννα Μαλέσκου γράφοντας: «Και δεν είναι η μόνη. Ν’ αγιάσει το στόμα σου».

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος κάνει retweet το σχόλιο για την Ιωάννα Μαλέσκου κι εύχεται «ν’ αγιάσει το στόμα» του Twitter

Νιώθεις το οξύμωρο του πράγματος; Ποιος πάει να κατηγορήσει ποιον και για ποιο πράγμα; Ποιος κρίνει ποιον; Από πότε οι αισθητικές επεμβάσεις που επιλέγει κάποιος ελεύθερα, ως ενήλικος να κάνει στον εαυτό του είναι bullying; Κάπου νομίζω έχουμε χάσει την ουσία με τις σύγχρονες ορολογίες μας και πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από τα πολύ απλά και πρακτικά ζητήματα. To bullying χρειάζεται δύο για να συμβεί. Είναι η χρήση βίας, απειλής, κακοποίησης, υποτίμησης, επιθετικής κυριαρχίας από έναν προς κάποιον άλλο, από τον θύτη προς το θύμα.

Οι επιλογές που κάνει ένας άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα για την εμφάνισή του, δεν είναι προϊόν εκφοβισμού προς τον εαυτό του. Τουλάχιστον οφείλουν να είναι ελεύθερες αποφάσεις που τον κάνουν χαρούμενο. Κι εμείς οφείλουμε να μην μας αφορούν. Με το που νιώσουμε ότι μας αφορούν τόσο για να τις σχολιάσουμε έχουμε πέσει στην παγίδα.

Κοινωνική υποκρισία ή προσωπική ελευθερία;

Είναι ζήτημα κοινωνικής υποκρισίας τελικά το να μιλά η Ιωάννα Μαλέσκου για την κριτική στην εξωτερική εμφάνιση, όταν κατά το Twitter και τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, την έχει ασκήσει πρώτη η ίδια στον εαυτό της; Είναι ζήτημα κοινωνικής υποκρισίας το να μιλά κανείς για αποδοχή ενώ δεν έχει αποδεχτεί ακόμα την ίδια του την εικόνα; Όχι, είναι ζήτημα υπεράσπισης της αυτοδιάθεσης του σώματος του καθενός και της προσωπικής του ελευθερίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Όταν λέμε προσωπικότητα, εννοούμε και τη σωματική του υπόσταση. Κι όσο κι αν έχει πολυφορεθεί η λέξη αυτοδιάθεση, φαίνεται ότι ακόμα αντιστεκόμαστε να την εμπεδώσουμε. Το τι κάνουμε με αυτό, είναι θέμα αυτοδιάθεσης, είναι θέμα δικαιωμάτων αναφαίρετων, είναι θέμα προσωπικής ελευθερίας. Οι πλαστικές και τα μπότοξ δεν προκαλούνται από bullying προς τον εαυτό μας, αλλά από το δικαίωμα μας να έχουμε την εικόνα που επιθυμούμε, αν το επιθυμούμε. Εμείς.

Η Ιωάννα Μαλέσκου είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες μια δημόσια εξομολόγηση για τα ακραία αρνητικά σχόλια που δέχτηκε για τις αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών της σε συνέντευξή της στο περιοδικό OK. «Έφτασα σε σημείο να απενεργοποιήσω σχόλια στο Instagram. Τότε έλεγαν ότι άλλαξα τα μαλλιά μου γιατί φοβόμουν μη μου πάρει τη θέση η νικήτρια του Big Brother. Άρχισαν οι κατάρες, έγραφαν να πεθάνω και να πάθω καρκίνο. Αυτό ένιωσα ότι με μόλυνε. Έχεις δικαίωμα να μη με βλέπεις, αλλά όχι να φτάνεις να καταριέσαι τη μητέρα μου και το σκυλάκι μου», σημείωνε στη συνέντευξή της η Ιωάννα Μαλέσκου.

Με βάση τα παραπάνω τείνω να συμφωνήσω μαζί της, το να κρίνεις κάποιον για την εξωτερική του εμφάνιση είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν. Ίσως το ξεπερνάει το να κρίνεσαι για την εξωτερική σου εμφάνιση, μόνο και μόνο επειδή εκφράζεις την έλλειψη ανοχής σου σε αυτή ακριβώς την κριτική.