ROLE MODELS

Η Aaron Rose Philip είναι ένα μαύρο, trans κορίτσι με αναπηρία που γράφει ιστορία στη μόδα

@2021 Mary Altaffer/ AP Images

«Τα μαύρα trans κορίτσια είναι σημαντικά και πανέμορφα και ευχαριστώ τον Θεό που μας αναγνωρίζουν περισσότερο για τις ευγενικές ψυχές μας», έγραψε η Aaron Rose Philip στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, αφού δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο από την πασαρέλα του οίκου Moschino στο show του οποίου συμμετείχε την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, για την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης. Η Aaron Rose Philip μπορεί να μην περπάτησε κυριολεκτικά την πασαρέλα, αλλά καθισμένη στο αναπηρικό της αμαξίδιο τη διέσχισε γράφοντας τη δική της ιστορία στη μόδα.

Το 2018 η Aaron Rose Philip έγινε η πρώτη μαύρη, trans και με αναπηρίες γυναίκα στην ιστορία, που κατάφερε να εκπροσωπείται από ένα μεγάλο πρακτορείο μοντέλων. Έκτοτε έχει εργαστεί ως μοντέλο σε αρκετά μεγάλα project της μόδας. Το ντεμπούτο της στην πασαρέλα έγινε το 2019 στο show του Willie Norris Workshop. Δύο χρόνια και πολλές digital καμπάνιες των οίκων μόδας αργότερα, η Aaron Rose Philip επέστρεψε live στην πασαρέλα και παρουσίασε δημιουργίες του οίκου Moschino για τη SS20 συλλογή του. Είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη ως τώρα καμπάνια της καριέρας της για τον ίδιο οίκο και τη συλλογή AW20.

Η Aaron Rose Philip γεννήθηκε στην Antigua και Barbuda και διαγνώστηκε από βρεφική ηλικία με εγκεφαλική παράλυση. Στα 3 της χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ και το μοντέλο ζει στο Bronx της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα. Η Aaron Rose Philip από πολύ μικρή εκφραζόταν μέσω του διαδικτύου και το blog της, Aaronverse στο Tumblr, το πρόσεξε μέχρι και ο πρώην CEO της πλατφόρμας, Dacid Karp. Ήταν 12 ετών όταν της ζητήθηκε να μιλήσει για το blog της και την εγκεφαλική παράλυση στα κεντρικά της εταιρείας Tumblr.

Στα 14 της, η Aaron Rose Philip έκανε το coming out της ως ρευστόφιλο άτομο και για χρόνια προσδιοριζόταν ως non binary άτομο (το 2018 ανακοίνωσε ότι είναι τρανς γυναίκα). Η αγάπη της για τη μόδα ολοένα και μεγάλωνε και είχε αποφασίσει να γίνει μοντέλο ήδη από την εποχή που φοιτούσε στο γυμνάσιο. Τότε περίπου έγραψε και την αυτοβιογραφία της, This Kid Can Fly: It’s About Ability (Not Disability).

Ως μοντέλο «ανακαλύφθηκε» από τη βιομηχανία της μόδας μέσω των social media της. Στην πλατφόρμα του Instagram, όπου η ίδια παρατηρούσε την τεράστια ανισότητα στην εκπροσώπηση μεταξύ λευκών και μαύρων μοντέλων. Σε ότι αφορά στα μοντέλα με αναπηρία η εκπροσώπηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Η ίδια συμβάλλει με την παρουσία της στο να αλλάξει αυτό.

«Το περίμενα πολύ καιρό και είμαι απλά απολύτως ευγνώμων στο Θεό και σε όλους όσους με στήριξαν ποτέ με κάθε τρόπο», ανέφερε σε Instagram post της από την πασαρέλα, η Aaron Rose Philip. «Ελπίζω αυτή να είναι η αρχή για περισσότερα και να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει περισσότερα παγκόσμια brands, ώστε να προσπαθήσουν για την ένταξη ανάπηρων ατόμων και ταλέντων στις επιδείξεις τους. Οι ανάπηροι άνθρωποι, τα μοντέλα και τα ταλέντα είναι τόσο σημαντικοί και μπορούν να κάνουν τόσο πολλά, αρκεί να γίνουν βήματα για τη σωστή τους συμμετοχή», πρόσθεσε το μοντέλο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το μοντέλο βρισκόταν στην πρώτη σειρά της επίδειξης μόδας της Collina Strada, στην καμπάνια της οποίας συμμετείχε για τη συλλογή AW21. «Η ζωή μου έχει αλλάξει», ανέφερε σε ένα ακόμα post της από την πασαρέλα της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης. Και η παρουσία της εκεί, αλλάζει ήδη τη ζωή άλλων παιδιών που όπως εκείνη ήθελαν να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο στη μόδα.

Με τη Gigi Hadid στα παρασκήνια του show.

Η βιομηχανία της μόδας δείχνει να αλλάζει αργά αλλά σταθερά. Δείχνει να κατανοεί ότι όταν απευθύνεται σε όλους, πρέπει να τους περιλαμβάνει κι όλους. Δείχνει να παίρνει λίγο πιο σοβαρά τη δική της συμβολή για τη δημιουργία προτύπων και να αφήνει πίσω τα λατρεμένα της μέχρι πριν από λίγα χρόνια στερεότυπα περί ομορφιάς. Κι αυτό από μόνο του είναι ελπιδοφόρο. Αυτή η αλλαγή βέβαια, δεν συντελείται από μόνη της, επειδή μία βιομηχανία αποφάσισε ξαφνικά να εκσυγχρονιστεί. Είναι μία αλλαγή για την οποία ευγνωμονούμε ανθρώπους σαν την Aaron Rose Philip. Ανθρώπους που ποτέ δεν εγκατέλειψαν τα όνειρά τους, όσο κι αν άλλοι ήθελαν να τους αποκλείσουν από αυτά.