FEMALE TALK

Harnaaz Sandhu: Η Miss Universe που έχει αφοσιωθεί στον εμμηνορροϊκό ακτιβισμό

@2022 Ariel Schalit/AP Images

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει μία Miss Universe, αφού παίρνει το στέμμα της στο σπίτι; Η απάντηση είναι πως ταξιδεύει πολύ για έναν χρόνο, μέχρι να παραδώσει το σκήπτρο της στην επόμενη Miss Universe. Και στα ταξίδια της προσπαθεί να προωθήσει όλα εκείνα για τα οποία αγωνίζεται, τους σκοπούς που συγκινούν τη δική της καρδιά. Για τη Harnaaz Sandhu τη Miss Universe 2021 που ήταν η πρώτη Ινδή που κατέκτησε τον τίτλο μετά από 20 χρόνια, οι σκοποί αυτοί αφορούν τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Η Harnaaz Sandhu παραχώρησε συνέντευξη στο αμεριανικό site The Cut, στο οποίο περιέγραψε πώς είναι η καθημερινότητα και η ζωή της, όσο φέρει τον τίτλο της Miss Universe. Η Harnaaz Sandhu μίλησε για όλα. Για τη ρουτίνα που ακολουθεί κάθε πρωί, για το πώς διαμορφώνεται το καθημερινό της πρόγραμμα, αλλά και για το πώς παραμένει προσγειωμένη, πώς χαλαρώνει και πώς προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τον τίτλο που κέρδισε. Δήλωσε «φιλόδοξη, νέα γυναίκα» και μοιράστηκε τις προκλήσεις της ζωής με τον τίτλο της Miss Universe.

Η μέρα της Harnaaz Sandhu μπορεί να ξεκινά κι από τις 4 τα ξημερώματα για την προετοιμασία της. Μπορεί να περιλαμβάνει πτήσεις ή meetings από νωρίς το πρωί. Όποια ώρα κι αν ξυπνήσει πάντως, αφιερώνει λίγα λεπτά για να προσευχηθεί και να ευχαριστήσει τον εαυτό της, το σώμα της, τους ανθρώπους που την πιστεύουν «και τον Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να σπάσω τα στερεότυπα για τόσο πολλές γυναίκες εκεί έξω», σημειώνει.

Η μέρα της είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και πολλά ταξίδια που την φέρνουν σε νέες χώρες τις οποίες προσπαθεί να γνωρίσει όσο καλύτερα μπορεί. Σε κάθε προορισμό την περιμένουν «meetings, συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις», κι όπως λέει απολαμβάνει να βρίσκεται μπροστά στην κάμερα.

Η Miss Universe 2021, Harnaaz Sandhu παραμένει προσγειωμένη χάρη στα βιβλία της

Παραμένει προσγειωμένη κι όπως λέει αυτό το οφείλει στα βιβλία που διαβάζει και κουβαλά πάντα μαζί της. «Αγαπώ το διάβασμα και πάντα έχω ένα βιβλίο μαζί μου. Το λένε The Power of your Subconscious Mind, και το έχει γράψει ο Joseph Murphy. Το έχω διαβάσει πάνω από 4- 5 φορές. Ανοίγω τυχαία μία σελίδα, διαβάζω ένα από τα quotes και προσπαθώ να το εφαρμόσω εκείνη την μέρα. Χαλαρώνει το μυαλό μου. Ξεκίνησα να διαβάζω κι ένα καινούργιο το Healing is the New High: A Guide to Overcoming Emotional Turmoil and Finding Freedom, του Vex King. Είναι πολύ ωραίο να διαβάζεις περισσότερα για τη ζωή και τα πράγματα που μας πυροδοτούν πνευματικά», εξηγεί η Miss Universe, Harnaaz Sandhu.

Τι είναι ο εμμηνορροϊκός ακτιβισμός

Όπως λέει, κάτι που επίσης την κάνει ευτυχισμένη είναι να μιλά με τη μαμά της. Η μαμά της είναι εκείνη που την ενέπνευσε να αφιερωθεί στον εμμηνορροϊκό ακτιβισμό. Ο εμμηνορροϊκός ακτιβισμός ασχολείται με το να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο έχει σχηματιστεί η αντίληψή μας για την εμμηνόρροια, σύμφωνα με τις ανισότητες της πατριαρχικής κοινωνίας. Μέσα από αυτόν τονίζονται τα προβλήματα αυτού του συστήματος, που έχουν αντίκτυπο στην υγεία των γυναικών, αλλά και στο περιβάλλον.

«Πάντα ήθελα να γίνω Miss Universe, γιατί ο τίτλος σού δίνει μία πλατφόρμα να μιλήσεις για κάτι που σε νοιάζει πραγματικά. Συναντάς υπέροχους ανθρώπους κι έχεις την ευκαιρία να ακουστείς. Οι άνθρωποι έρχονται ειδικά για να σε ακούσουν και μπορείς να πολεμήσεις το στίγμα γύρω από πολλά πράγματα στην κοινωνία. Ένα από τα θέματα που με απασχολούν ιδιαίτερα είναι η εμμηνορροϊκή ισότητα, επειδή η μαμά μου είναι γυναικολόγος και πάντα με έκανε να καταλαβαίνω τη σημασία της υγείας των γυναικών», επισημαίνει μιλώντας στο The Cut η Harnaaz Sandhu.

«Όλοι έχουμε διαφορετικά σώματα. Αυτό είναι η ομορφιά»

Μιλά για όλα αυτά ταξιδεύοντας κι εκπροσωπόντας τον θεσμό της Miss Universe ανά τον κόσμο. Ο τίτλος της όμως φέρει και κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Οι άνθρωποι ξεχνούν καμιά φορά ότι είσαι ακόμα άνθρωπος, αν είσαι η Miss Universe», εξηγεί η Harnaaz Sandhu. «Υπάρχουν fans που προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για κάτι, για το πώς δείχνεις ή για κάτι που κάνεις. Γίνεται καμιά φορά εξαντλητικό με τα σχόλια τους», αναφέρει.

«Νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι διαφορετικοί. Όλοι έχουμε διαφορετικά σώματα, σχήματα. Κι αυτό είναι η ομορφιά. Ο τίτλος Miss Universe, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι τέλεια. Όλες οι πρώην Miss Universe με τις οποίες έχω μιλήσει, επίσης παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να φροντίσεις την υγεία και το σώμα σου, γιατί δεν έχεις αρκετό χρόνο να γυμναστείς και να τραφείς σωστά», προσθέτει η Harnaaz Sandhu για το κεφάλαιο «προκλήσεις».

Με το βλέμμα στραμμένο στη βιομηχανία του entertainment

Αυτή η χρονιά ήταν μόνο η αρχή για τη Miss Universe 2021. «Υπάρχουν πράγματα που εύχομαι να κάνω. Είμαι μία φιλόδοξη νέα γυναίκα. Το ένα είναι να είμαι μία πολίτης και μία καλλιτέχνης του κόσμου. Στον κόσμο σήμερα είναι πιο εύκολο να μπεις στο μυαλό του κόσμου μέσα από τη βιομηχανία της διασκέδασης. Μπορείς να εξαλείψεις τόσα στίγματα για τα πράγματα που βλέπεις γύρω σου κάθε μέρα, είτε για την ενδοοικογενειακή βία, είτε για την ενδυνάμωση των γυναικών, για οτιδήποτε. Όπως έκανε η ταινία του Bollywood, Pad Man. Είναι για την εμμηνορροϊκή υγεία και ισότητα και προσωπικά άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου, όπως και τόσων ακόμα ανθρώπων που την είδαν», εξηγεί η Harnaaz Sandhu. Όπως κατάλαβες, ο χώρος της ψυχαγωγίας τη μαγεύει και κάτι μας λέει ότι θα τα καταφέρει και σε αυτόν.

Για το τέλος, η Miss Universe 2021 μοιράστηκε τη δική της συμβουλή προς όλους. «Όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου, ήταν όλο ακατέργαστη ενέργεια, κάποιος που είχε ένα ακατέργαστο ταλέντο και καμία ιδέα για το τι του συνέβαινε. Ξεκίνησα να μαθαίνω τα πάντα από το μηδέν. Η μόνη συμβουλή που έχω να δώσω σε όλους είναι να είναι ανοιχτοί να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν», δηλώνει.