ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ

H Ζέτα Δούκα ποζάρει μαζί με τις γυναίκες της ζωής της

24Media Αγγελική Καλαμαρά

Η Ζέτα Δούκα ήταν πάντα μια ξεχωριστή παρουσία σε αυτό που θα έλεγε κανείς ελληνική showbiz. Ο δυναμισμός της εκφραζόταν μέσα από κινήσεις που αποτελούσαν σταθερά βήματα στον δρόμο προς την αλληλοβοήθεια. Σε μικρή ηλικία μίλησε για τις διατροφικές διαταραχές και ίδρυσε την «Ανάσα». Έγινε σύμβολο στο ελληνικό #MeToo. Με το θάρρος της δικής της εξομολόγησης που ακολούθησε εκείνη της Σοφίας Μπεκατώρου, η Ζέτα Δούκα άνοιξε την πόρτα του καλλιτεχνικού χώρου στο #MeToo. Και την κρατάει ακόμα ανοιχτή.

Η Ζέτα Δούκα πιστεύει στην κάθαρση που θα έρθει. Και ξέρει ότι ο μόνος τρόπος να έρθει είναι η συνοχή. Η συνοχή στην κοινωνία, η ένωση. Άλλωστε έχει καταλάβει ότι η πραγματική δύναμη όλων μας είναι εκεί ακριβώς, στην ενότητά μας. Σε αυτή την ένωση θέλησε να αναφερθεί στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας.

Η Ζέτα Δούκα στέλνει μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας

Η ηθοποιός ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια σειρά από φωτογραφίες με πρωταγωνίστριες την ίδια και τις γυναίκες της ζωής της. Η μητέρα της, η κόρη της, οι καλές της φίλες, οι συνάδελφοι, βρίσκονται όλες σε αυτό το άλμπουμ. Ένα άλμπουμ που μιλά μαζί με τη μακροσκελή λεζάντα που έγραψε η Ζέτα Δούκα, για όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε όλες μαζί. Η πατριαρχεία είναι το σύστημα μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε και τα καλούπια της, όλα εκείνα τα μη, τα όχι, τα δεν είναι για σένα, τα πρόσεχε, που μας περιόρισαν. Η μία μέσα από την άλλη, ανακαλύπταμε ότι όλα εκείνα τα καλούπια είναι απλά λέξεις, που οφείλουμε να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας. Είναι εντυπώσεις, πεποιθήσεις, στερεότυπα που μας συνοδεύουν. Όλες μαζί θα τα ανατρέψουμε. Αρκεί να παραμείνουμε ενωμένες.

«Η ζωή μου όλη περιστοιχίζεται από ΓΥΝΑΙΚΕΣ! Γυναίκες που με έμαθαν να σέβομαι, να διεκδικώ , να αγωνίζομαι γι αυτά που πιστεύω, να φροντίζω τους γύρω μου, να ονειρεύομαι , να υλοποιώ τα όνειρα μου. Γυναίκες που πάσχιζαν να χωρέσουν στο κοστούμι που τους έραψαν οι πατριαρχικές κοινωνίες και κάποιες από αυτές, κατάφεραν να το σκίσουν. Δεν πίστεψα ποτέ ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να καταφέρουμε οι γυναίκες. Για να το καταφέρουμε όμως, χρειάζεται να είμαστε ΕΝΩΜΕΝΕΣ», έγραψε η Ζέτα Δούκα. «Τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί , τα πιο δύσκολα , συνέβησαν επειδή ενωθήκαμε καποιες γυναίκες με κοινούς στόχους και μεγάλο πάθος», πρόσθεσε η ηθοποιός.

«Ναι, οι γυναίκες πρέπει να αλληλοστηριζόμαστε. Πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη, κατανόηση και κοινή γραμμή σε αυτά που διεκδικούμε», τόνισε η Ζέτα Δούκα. «Μόνο ενωμένες μπορούμε να έχουμε τη δύναμη που χρειάζεται προκειμένου να πείσουμε την κοινωνία να εφαρμόσει την ισότητα που γράφεται στους νόμους», εξήγησε στη συνέχεια.

Η Ζέτα Δούκα αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι «όπως όλα τα σημαντικά», έτσι κι αυτό «είναι και θέμα εκπαίδευσης». «Αν διδάξουμε στα παιδιά μας την αποφασιστικότητα, το δικαίωμα σε κάθε όνειρο, την αναφαίρετη προσπάθεια για κάθε επαγγελματικό προσανατολισμό, την αξιοκρατία ως κριτήριο κατάκτησης ενός στόχου, την κατάργηση στερεοτύπων και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε βάλει έναν θεμέλιο λίθο για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας», κατέληξε η ηθοποιός.