FEMALE TALK

H Sharon Stone αποκάλυψε ότι είχε 9 αποβολές σε σχόλιο στο Instagram, για τον πιο σωστό λόγο

@2022 Vianney Le Caer/Invision/AP Images

Ξεκίνησα να γράφω αυτές τις γραμμές με τη φράση «Μία πολύ προσωπική αποκάλυψη έκανε η Sharon Stone» κι έπειτα τις έσβησα. Γιατί το νόημα της εξομολόγησης της Sharon Stone ήταν να πάψουμε να θεωρούμε κάποια θέματα τόσο απόλυτα προσωπικά, επειδή η κοινωνία και τα ταμπού της μας επέβαλαν να σιωπούμε γι’ αυτά και να σηκώνουμε το βάρος μόνες μας. Η Sharon Stone είπε κάτι που αφορά την προσωπική της ζωή μεν, αλλά το έκανε για να σχολιάσει πόσο άδικο είναι η κοινωνία να περιμένει από εμάς να ξεπεράσουμε κάτι όπως είναι η αποβολή ενός εμβρύου, εντελώς μόνες μας, εν κρυπτώ.

Η Sharon Stone είναι μητέρα 3 γιών, του Quin Kelly, του Laird Vonne και του Roan Joseph, που απέκτησε μέσω υιοθεσίας. Σχολιάζοντας ένα post του αμερικανικού περιοδικού People στο Instagram, που αναφερόταν στη συνέντευξη της Peta Murgatroyd η οποία μίλησε για το μωρό που έχασε όσο ο σύζυγός της, Maks Chmerkoskiy ήταν στην Ουκρανία, η Sharon Stone γνωστοποίησε ότι κι εκείνη έχει ζήσει μία ανάλογη εμπειρία και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.

«Εμείς σαν γυναίκες, δεν έχουμε ένα forum για να συζητήσουμε το απίστευτο βάθος αυτής της απώλειας», έγραψε αρχικά η ηθοποιός στο σχόλιό της. «Έχω χάσει 9 παιδιά από αποβολές. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά κι όμως μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να κουβαλάμε μόνες και με μία κρυφή αίσθηση αποτυχίας», αποκάλυψε στη συνέχεια η Sharon Stone.

Sharon Stone Instagram.com/peoplemagazine

«Αντίθετα θα έπρεπε να λαμβάνουμε την πολύ αναγκαία συμπόνια και ενσυναίσθηση και ίαση που τόσο χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε η Sharon Stone και κατέληξε στο συμπέρασμά της που είναι τόσο αληθινό όσο και τα βιώματα της κάθε μίας από εμάς, αναφορικά με την υγεία και την ευεξία μας.

«Η γυναικεία υγεία και ευεξία αφημένη στη φροντίδα της αρσενικής ιδεολογίας κι έχει γίνει χαλαρή το καλύτερο, αδαής στην πραγματικότητα και βίαια καταπιεστική στην προσπάθεια», σημείωσε η Sharon Stone.

Η 35χρονη χορεύτρια Peta Murgatroyd μίλησε για την αποβολή της και τι ακριβώς της συνέβη. Η ίδια είχε μιλήσει ανοιχτά για την προσπάθειά της να συλλάβει ένα ακόμα μωρό -είναι μητέρα ενός αγοριού 5 ετών- μέσω της μεθόδου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσω Instagram. «Ας κανονικοποιήσουμε τις συζητήσεις γύρω από τις αποβολές και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που είναι πιο άνετο για όλες τις γυναίκες», έλεγε κάποια στιγμή μέσω του Instagram της.

Κι αυτό είναι που ζητά με το σχόλιό της και η Sharon Stone. Να κανονικοποιήσουμε τη συζήτηση για τις αποβολές. Να πάψουμε να τις θεωρούμε ένα βάρος που πρέπει να σηκώνουμε μόνες μας. Να βάλουμε στη συζήτηση ηχηρά τη γυναικεία υγεία για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις δεκαετίες ακόμα και τους αιώνες στους οποίους η γυναικεία υγεία παραβλεπόταν μπροστά στην ανδρική σε έρευνες και όχι μόνο.

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αφορά και την υγεία μας. Αποτελούμε περίπου το 50% του πληθυσμού της γης, ωστόσο, ήταν οι προκαταλήψεις και το γεγονός ότι διαχρονικά, οι πολιτισμοί των ανθρώπων λειτουργούσαν με τη βεβαιότητα πως είμαστε κατώτερες από τους άντρες που έχουν αφήσει τη γυναικεία υγεία «πίσω».

«Στην περισσότερη καταγεγραμμένη ιστορία οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από την ιατρική κι επιστημονική γνώση και παραγωγή, οπότε ουσιαστικά έχουμε καταλήξει με συστήματα υγείας, που έχουν σχεδιαστεί από άντρες για άντρες», όπως έχει πει η Dr Kate Young στη βρετανική Guardian το 2017.