ROLE MODELS

H Reese Witherspoon φωτογραφίζεται στα ροζ για το Vanity Fair και μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε

Invision/AP Evan Agostini

Η Reese Witherspoon στα 43 της χρόνια έχει καταφέρει πολλά στο Hollywood. Έχει κερδίσει Όσκαρ, έχει μια αξιοζήλευτη κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα. Έχει επίσης τα δικά της προσωπικά εγχειρήματα, το brand μόδας Draper James, τη δική της εταιρεία παραγωγής καθώς και το Hello Sunshine, μια πρωτοβουλία στην οποία ενώνει τις δυνάμεις της με άλλους παραγωγούς με σκοπό να πουν γυναικείες ιστορίες στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η Reese Witherspoon έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπου κάποτε ο σεξισμός ήταν δεδομένος. Και τον αντιμετώπισε.

Η Reese Witherspoon φωτογραφήθηκε για το τεύχος Απριλίου του Vanity Fair και μίλησε για αυτόν τον συχνά δύσβατο δρόμο. Θυμήθηκε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο, τότε που αγωνιούσε για να βρει γυναίκες να εργάζονται σε οποιαδήποτε παραγωγή. «Θυμάμαι να είμαι σε ταινίες όπου ήμουν η μοναδική γυναίκα στο set. Και γύρω μου ήταν 150 άνδρες», είπε χαρακτηριστικά η Reese Witherspoon.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της έγινε το 1991 στην ταινία “The Man In the Moon” όταν ήταν ακόμα έφηβη (αν δεν την είχες δει, δες την, είναι κάτι αντίστοιχο του “My Girl” και θα απολαύσεις το ντεμπούτο της Reese). Τότε ακόμα όπως είπε: «Μπορεί να υπήρχαν κανά δύο γυναίκες στο ενδυματολογικό τμήμα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή ότι όταν τις έβρισκα, γινόμουν αχώριστη μαζί τους».

Η σεξουαλική παρενόχληση

Η παρουσία των γυναικών στα πλατό ωστόσο, δεν μπόρεσε να την προστατεύσει από τη σεξουαλική παρενόχληση που ήρθε κάποια στιγμή στην καριέρα της. Η Reese Witherspoon είχε αποκαλύψει την εμπειρία της το 2017 και στο Vanity Fair εξήγησε γιατί της πήρε τόσο χρόνο να μιλήσει.

«Λες την ιστορία σου στον χρόνο που θες, όταν είσαι έτοιμη. Δεν υπήρχε μια δημόσια αναγνώριση 25 χρόνια πριν όταν αυτά τα πράγματα συνέβησαν σε εμένα. Δεν υπήρχε ένας χώρος συζητήσεων στον οποίο να μπορούσες να μιλήσεις γι’ αυτό επίσης.

Τα social media δημιούργησαν έναν νέο τρόπο έκφρασης για τους ανθρώπους που τότε δεν τον είχα», είπε χαρακτηριστικά η Reese Witherspoon.

«Νομίζω όμως ότι έχουμε πολλή κριτική και αυτό είναι ατυχές γιατί όλοι ακόμα κάνουμε δειλά βήματα στη νέα εποχή που διανύουμε. Προσπαθούμε να βρούμε την ταυτότητά μας», πρόσθεσε για την λιγότερο φωτεινή πλευρά των social media.

Η Reese Witherspoon δεν ήθελε ποτέ να είναι sex symbol

Στη συνέντευξή της στο Vanity Fair η ηθοποιός μίλησε και για την ταμπέλα του συμβόλου του sex που ήρθε στη ζωή της μαζί με την επιτυχία της «Εκδίκησης της ξανθιάς». «Πάντα με ενοχλούσε η εκμετάλλευση της σεξουαλικότητας», είπε η Reese Witherspoon. «Όταν ξεκίνησα σε αυτή τη βιομηχανία υπήρχαν όλα αυτά τα ανδρικά περιοδικά που μας έλεγαν ότι πρέπει να τροφοδοτήσουμε. Δεν έκανα ποτέ Maxim. Ποτέ δεν διαλέχτηκα σαν κορίτσι του GQ και είμαι εντάξει με αυτό, επειδή δεν ήθελα να με βλέπουν έτσι. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που βλέπω τον εαυτό μου», πρόσθεσε.

Η Reese Witherspoon είχε εξάλλου, όπως ένιωθε, πολύ διαφορετικά πράγματα να προσφέρει στον κόσμο από το sex. Είχε εξυπνάδα και χιούμορ. «Πάντα ήθελα να είμαι αστεία, καταλαβαίνεις; Ποτέ δεν θα χαρακτηριστείς παρωχημένη αν συνεχίσει να είσαι αστεία. Μάντεψε τι χαρακτηρίζεται ξεπερασμένο. Το στήθος σου πέφτει, το πρόσωπό σου σπάει, ο πισινός σου πέφτει, αλλά πάντα μπορείς να είσαι αστεία», εξήγησε η Reese Witherspoon.

Η αλλαγή που ενέπνευσε στη βιομηχανία

Με την ιδιότητα του παραγωγού στο Hollywood αρχίζει να καταλαβαίνει τη διαφορά που κάνει στη βιομηχανία. Μια γυναίκα, με ισχυρή φωνή, δίνει βήμα σε άλλες γυναίκες για να ισχυροποιήσουν τη δική τους και διεκδικεί με τον τρόπο της τα δικαιώματα όλων των γυναικών, «Μια ηθοποιός με πλησίασε σε ένα πάρτι και μου είπε: “Ξέρεις τι έκανες”; Δεν είχα ιδέα για τι πράγμα μιλούσε. Την επόμενη ημέρα από όταν το θέμα με τις ίσες αμοιβές στο HBO πέρασε, την πήραν τηλέφωνο για να υπογράψουν νέο συμβόλαιο. Πήρε διπλάσια αμοιβή», εξηγεί με ένα παράδειγμα την επιρροή της στο Hollywood η Reese Witherspoon.

H συμβολή της στο να κλείσει το HBO το χάσμα των φύλων στους κόλπους του, είχε αναγνωριστεί από στέλεχος του HBO. O πρόεδρος προγραμματισμού του HBO, Casey Bloys είχε πει τότε στο The Hollywood Reporter ότι η απόφαση πάρθηκε με τη σκέψη στο κίνημα #TimesUp και κάποιες συζητήσεις με τη Reese που συμμετέχει ενεργά σε αυτό το κίνημα.

Η Reese Witherspoon και η αδελφότητα του Hollywood

Η Reese Witherspoon αντλεί τη δύναμή της από τις άλλες γυναίκες του Hollywood. Σε αυτό έχει βρει μια αδελφότητα που την στηρίζει και την αγαπά. Κι εκείνη επιστρέφει τη στήριξη και την αγάπη. Ανάμεσα τους είναι και η Laura Dern όπως αποκάλυψε στο Vanity Fair.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θες να σκεφτείς αν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορείς να καταφέρεις, σκέψου τη Reese. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς αν εσύ μπορείς να χειριστείς την εικόνα που θέλεις να προβάλεις, σκέψου τη Reese. Και την επόμενη φορά που θα νιώσεις αμφιβολίες για τη γυναικεία αλληλεγγύη, η Reese θα είναι και πάλι εκεί για να σου αποδείξει το αντίθετο.