ROLE MODELS

H Malala Yousafzai αποφοίτησε από την Οξφόρδη και πόζαρε υπερήφανη με τον σύζυγο και τους γονείς της

Instagram.com/ malala

Στα 24 της χρόνια, η Malala Yousafzai έχει καταφέρει πάρα πολλά. Η διεκδίκηση της για μόρφωση που κόντεψε να της κοστίσει τη ζωή, αφού ένας Ταλιμπάν την πυροβόλησε στο κεφάλι το 2012, την έκανε το σύγχρονο πρόσωπο του ακτιβισμού για τα δικαιώματα των γυναικών. Στα 17 της έγινε η νεαρότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Η δίψα της για μάθηση και μόρφωση την έφτασε πλέον να είναι και κάτοχος του πτυχίου της στη Φιλοσοφία και τις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η 24χρονη Malala Yousafzai είχε κάθε λόγο να χαμογελά φορώντας την τήβεννό της την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Χαμογελούσε έχοντας επιτέλους στα χέρια της το πτυχίο της. Η βραβευμένη με Νόμπελ ακτιβίστρια, είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εδώ και καιρό, αλλά η τελετή της ορκομωσίας που θα επισφράγιζε την αποφοίτηση είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του COVID- 19.

«Κάτι ειπώθηκε στα Λατινικά και όπως όλα δείχνουν έχω πτυχίο», έγραψε η ίδια στο Instagram, όπου μοιράστηκε στιγμιότυπα από τη μεγάλη μέρα. Αυτά δεν περιλάμβαναν μόνο την ίδια και την τήβεννό της, αλλά και τις φωτογραφίες στις οποίες η Malala Yousafzai πόζαρε μαζί με τις φίλες και συμφοιτήτριές της, τον σύζυγό της, Asser Malik αλλά και τους γονείς της Ziauddin Yousafzai και Toor Pekai Yousafzai.

Η Malala Yousafzai νιώθει ευτυχισμένη στην τοποθεσία Οξφόρδη μαζί με τους αγαπημένους της

Ο νέος της σύζυγος, με τον οποίο η Malala Yousafzai παντρεύτηκε πολύ πρόσφατα σε μία ρομαντική τελετή, γιόρτασε επίσης το επίτευγμά της με ένα δικό του post στα social media. «Το μέρος που πρωτογνωριστήκαμε έμοιαζε πολύ πιο ιδιαίτερο στην ορκομωσία της Malala», έγραψε ο Asser Malik στο Twitter. Εκεί δημοσίευσε δύο ακόμα φωτογραφίες με τη σύζυγό του και τις οικογένειές τους.

«Ο Asser κι εγώ παντρευτήκαμε για να είμαστε σύντροφοι για μια ζωή. Γιορτάσαμε σε μια μικρή τελετή nikkah στο σπίτι στο Μπέρμιγχαμ με τις οικογένειές μας. Στείλτε μας τις ευχές σας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα βαδίσουμε μαζί σε αυτό το ταξίδι που έχουμε μπροστά μας», είχε γράψει πριν από λίγο μόνο καιρό γνωστοποιώντας τον γάμο τους, η 24χρονη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και πλέον πτυχιούχος της Οξφόρδης. Με την ανάρτηση του συζύγου της, έγινε γνωστή μία ακόμα λεπτομέρεια της σχέσης τους, το γεγονός ότι γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο.

Ο γενικός διευθυντής του Pakistan Cricket Board άλλωστε, είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, οπότε μάλλον κάπως έτσι εξηγείται και το «μέρος που πρωτογνωρίστηκαν».

Ένα πτυχίο, μία τεράστια συμβολική νίκη

Η αποφοίτηση της Malala Yousafzai εκτός από πολύ προσωπική επιτυχία για την ίδια, αποκτά ένα πολύ συμβολικό νόημα για τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο. Το 2012, όταν ήταν μόλις 15 ετών, η σφαίρα ενός Ταλιμπάν ήρθε ως αντίποινα στις δράσεις της για να επιτραπεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση στις γυναίκες και τα κορίτσια του Πακιστάν. Το βιβλίο που εξέδωσε στα 17, παρέα με το Νόμπελ Ειρήνης ήταν μία αναγνώριση. Η αποφοίτησή της όμως από το Πανεπιστήμιο είναι η δικαίωσή της. Η δικαίωση του αγώνα της για εκπαίδευση.

Αυτή τη στιγμή, οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει το Αφγανιστάν. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προσωρινά απομακρυνθεί από αρκετούς χώρους εργασίας και από την εκπαίδευση. Τη στιγμή που ο εφιάλτης των γυναικών του Αφγανιστάν δείχνει να επαναλαμβάνεται, ένα κορίτσι από το Πακιστάν κάνει όπλο της τη γνώση και κατακτά όσα προσπάθησαν οι Ταλιμπάν να της στερήσουν. Κι εμείς ελπίζουμε ότι ο κόσμος μας σιγά σιγά δεν αφήνει χώρο για άλλες Malala που κινδυνεύουν. Μόνο για Malala που ανοίγουν τα φτερά τους και πετούν.