ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τέχνη είναι αντρική υπόθεση: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να εμφανίζονται σε ταινίες και σειρές

Μία ακτιβίστρια κλεισμένη στο σπίτι της, στην Kabul του Αφγανιστάν, που κυβερνούν πλέον οι Ταλιμπάν, τον Οκτώβριο του 2021. @2021 Bram Janssen/ AP Images

Κάθε χρόνο που ανακοινώνονται υποψηφιότητες για τα διάφορα βραβεία της κινηματογραφικής τέχνης ή των τηλεοπτικών παραγωγών του Δυτικού κόσμου, πανηγυρίζουμε συγκρατημένα για τις γυναίκες που ανοίγουν δρόμο για τις επόμενες γενιές κατακτώντας βραβεία παραδοσιακά ανδροκρατούμενα, όπως βραβεία σκηνοθεσίας ή σεναρίου. Ταυτόχρονα στον ίδιο πλανήτη, λίγο πιο ανατολικά, στο Αφγανιστάν οι γυναίκες απαγορεύεται πλέον να εμφανίζονται σε ταινίες και σειρές. Οι Ταλιμπάν έβαλαν και πάλι το χέρι τους κι έκοψαν τα φτερά των γυναικών.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο. Διαβεβαίωναν ότι ο «μεσαίωνας» που είχαν ζήσει οι γυναίκες στα 90s υπό την εξουσία τους δεν θα επέστρεφε μαζί τους. Τότε οι γυναίκες απαγορευόταν να εργάζονται και να μορφώνονται. Το ίδιο συμβαίνει σταδιακά και τώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις. Οι Ταλιμπάν δείχνουν το πραγματικό, εφιαλτικό πρόσωπό τους για τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Και μόλις απαγόρευσαν την εργασία και στις γυναίκες ηθοποιούς.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες του Αφγανιστάν, αυτές απαγορεύεται να εμφανίζονται σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Προς το παρόν επιτρέπεται ακόμα η εργασία στις παρουσιάστριες και τις δημοσιογράφους, αρκεί αυτές να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα.

Αυτό είναι το τελευταίο από τα πολλά χτυπήματα των Ταλιμπάν στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες χάνουν όχι μόνο το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, την ανεξαρτησία και την ασφάλειά τους, αλλά ξαναγίνονται «αόρατες» όπως ήταν στη δεκαετία του 90.

Η απαγόρευσή για τις γυναίκες δεν ήταν ο μόνος αδιανόητος κανόνας των Ταλιμπάν στα κανάλια του Αφγανιστάν

Οι νέοι κανόνες, στο σύνολό τους 8, επιβλήθηκαν πρόσφατα στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας. Περιλαμβάνουν την απαγόρευση ταινιών που θεωρείται ότι προωθούν αντίθετες αξίες από αυτές της Sharia, του ισλαμικού νόμου και των αξιών των Αφγανών. Επίσης δεν επιτρέπεται η προβολή υλικού με γυμνούς άνδρες.

Οι κωμωδίες και τα ψυχαγωγικά προγράμματα, που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικά για το Αφγανιστάν ή που προσβάλλουν θέματα θρησκείας, απαγορεύτηκαν επίσης, ενώ κατά τους Ταλιμπάν δεν πρέπει να προβάλλονται ούτε οι ξένες ταινίες που προωθούν διαφορετικές πολιτισμικές αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κανάλια στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει το BBC, προβάλλουν κυρίως ταινίες του εξωτερικού με γυναίκες πρωταγωνίστριες.

Ο Hujjatullah Mujaddedi, μέλος οργάνωσης που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους του Αφγανιστάν, ανέφερε ότι η ανακοίνωση των νέων περιορισμών ήταν απροσδόκητη. Επιπλέον σημείωσε ότι οι κανόνες δεν ήταν πρακτικοί και ότι αν εφαρμοστούν τα κανάλια μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν.

Ο μεσαίωνας είναι και πάλι εκεί

Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν είχαν αποφασίσει να διατάξουν τα κορίτσια και τις γυναίκες να απέχουν από το σχολείο, κάνοντας το Αφγανιστάν τη μόνη χώρα του κόσμου που απαγόρευσε την εκπαίδευση στον μισό πληθυσμό της. Επιπλέον ο δήμαρχος της Kabul ζήτησε από τις γυναίκες υπαλλήλους της πόλης να μείνουν στο σπίτι τους σε περίπτωση που τις εργασίες τους μπορούσαν να τις κάνουν άνδρες.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί στην εργασία και την εκπαίδευση είναι προσωρινές και θα ισχύσουν μόνο μέχρι να βεβαιωθούν ότι όλοι οι χώροι μάθησης και εργασίας τους είναι ασφαλείς για εκείνες. Η πραγματικότητα όμως μοιάζει πολύ πιο ζοφερή και καθόλου απροσδόκητη. Ο μεσαίωνας γύρισε, είναι και πάλι εκεί λίγο πιο ανατολικά από τον δικό μας κόσμο.