FEMALE TALK

H Κατιάνα Μπαλανίκα δεν δέχεται πια προτάσεις στην τηλεόραση λόγω ηλικίας. Ageism το λένε

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

«Σημασία έχει να ζήσεις την αλήθεια σου», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας για την παράσταση Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του, στην οποία συμμετέχει, η Κατιάνα Μπαλανίκα. Η ηθοποιός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και μοιράστηκε μία δική της αλήθεια με την παρουσιάστρια Ναταλία Γερμανού και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη. Την αλήθεια για την ηλικία της και τη δουλειά της.

«Είναι το καλύτερο μου. Καταρχάς με προσέχουν όλοι. Είναι πολύ καλά παιδιά, ταλαντούχα όλα, με υπερταλαντούχα τη Μαριλού Κατσαφάδου. Είναι ένα έργο που πιάνει τα πάντα, ό,τι συμβαίνει στα ζευγάρια, στις διαφορετικότητες, στις σχέσεις, στο γάμο, στον χωρισμό, στη μάνα που ανακαλύπτει το παιδί της», είπε αρχικά για το γεγονός ότι παίζει με νέους ανθρώπους στην παράσταση του Γιώργου Καπουτζίδη. Η Κατιάνα Μπαλανίκα μετρά 50 χρόνια παρουσίας στο θέατρο και στην παράσταση αυτή είναι περιτριγυρισμένη από νέους ηθοποιούς.

Κάνοντας μία αναδρομή στους τηλεοπτικούς ρόλους της, η Κατιάνα Μπαλανίκα μίλησε μεταξύ άλλων για τη Σάσα της Ντόλτσε Βίτα και την κα Τόνγκα της σειράς Σαββατογεννημένες που προβλήθηκε στο Mega το 2003. Η παρατήρηση της Ναταλία Γερμανού που ακολούθησε πήγε τη συζήτηση στον ηλικιακό ρατσισμό, αγγλιστί ageism, που βιώνουν οι ηθοποιοί και στην Ελλάδα.

«Θέλω να γυρίσεις στην τηλεόραση μωρέ Κατιάνα», είπε η Ναταλία Γερμανού. «Εσύ θέλεις κι εγώ θέλω, οι άλλοι θέλουν;», απάντησε η Κατιάνα Μπαλανίκα κι η Ναταλία Αργυράκη απόρησε: «Δεν έχουν γίνει προτάσεις;». Την ίδια απορία θα μοιραζόμασταν κι εμείς και η Κατιάνα Μπαλανίκα την έλυσε αποκαλύπτοντας την ηλικία της και βγάζοντας τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Η Κατιάνα Μπαλανίκα αποκάλυψε ότι πλέον δεν δέχεται τηλεοπτικές προτάσεις

«Όχι δεν έχουν γίνει προτάσεις. Είχε κάνει κάτι ο Γιώργος βέβαια, κι ήταν να πάω, αλλά δεν μπορούσα γιατί ήταν στις Σέρρες. Είχα μία δυσκολία με το πόδι μου, αλλά εντάξει, όχι δεν μου έχουν προτείνει. Μετά από μία ηλικία μας έχουν λίγο…», σημείωσε η Κατιάνα Μπαλανίκα και μπορείς να συμπληρώσεις «ξεχασμένες» ή «γραμμένες» και θα είσαι μέσα στο κλίμα που προσπάθησε να μεταδώσει η Κατιάνα Μπαλανίκα με την ειλικρίνειά της.

«Αυτό που κάνω εγώ στον Γιώργο τώρα δεν έχει καμία σχέση με κωμωδία. Την κωμωδία την κάνουν τα παιδιά. Δεν πάει ο νους σε κανέναν ότι μπορώ να παίξω κάτι άλλο εκτός από κωμωδία. Θυμάμαι η Αλίκη μου έλεγε: “Εσύ Κατιανούλα μου πρέπει να παίζεις Τσέχωφ, τέτοια πράγματα” κι αυτά έπαιζα στη σχολή. Βρέθηκα στην κωμωδία από το πουθενά», είπε η Κατιάνα Μπαλανίκα στη συνέχεια.

Η αποκάλυψη για την ηλικία της και ο ρόλος της γιαγιάς

«Έχω μεγαλώσει πια πολύ. Θα μπορούσα να παίξω ρόλους γιαγιάς, μάνας μεγάλης. Ναι, επειδή έλεγες ότι δίνεις βραβείο στη Sarah Jessica Parker, θα μου δώσεις δύο Όσκαρ αν σου πω πόσο είμαι και δεν έχω κάνει τίποτα», συμπλήρωσε απευθυνόμενη στην Ναταλία Γερμανού. «Είμαι 74 ετών. Και δεν έχω κάνει τίποτα στο ορκίζομαι. Αλλά τίποτα, ούτε μισό. Άρα πρέπει να μου δώσεις πολλά Όσκαρ. Εγώ στα 50 ήμουν κοριτσάκι», πρόσθεσε αποκαλύπτοντας την ηλικία της.

«Δεν με παίρνουν στα σοβαρά ότι μεγάλωσα, τι να πω; Γιατί να μην με βάλουν να παίξω τη γιαγιά; Βάζουν νέες γυναίκες, 50 χρονών να παίξουν τη γιαγιά. Το έχουν κάνει, το βλέπω», σημείωσε στη συνέχεια η Κατιάνα Μπαλανίκα.

Πουθενά δεν ειπώθηκε με αυτά τα λόγια, αλλά αυτό είναι το ζωντανό παράδειγμα του ageism. Κι ελπίζουμε, όπως κι η Ναταλία Γερμανού να βρεθεί το κατάλληλο timing και η κατάλληλη πρόταση για να επιστρέψει η Κατιάνα Μπαλανίκα στην τηλεόραση. Κι η ατάκα της «Μετά από μία ηλικία μας έχουνε λίγο…» της ηθοποιού να συμπληρώνεται μόνο από λέξεις όπως «τιμημένες», «αποθεωμένες», ή έστω «ενεργές».