FEMALE TALK

H Jane Fonda προτείνει να επαναπροσδιορίσουμε τα αιδοία μας με το πιο παράλογα λογικό tweet

@2022 Michael A. McCoy/AP Images

Στα 84 της χρόνια πιστεύεις ότι έχεις θαυμάσει ήδη τη Jane Fonda για όσα ήταν να τη θαυμάσεις. Τι καλύτερο μπορεί να κάνει πια; Η απάντηση είναι τίποτα, πέρα από το γεγονός ότι συνεχίζει να μιλάει για όλα όσα αφορούν τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να μασά τα λόγια της. Η Jane Fonda σχεδόν γεννήθηκε ακτιβίστρια και όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάψει να είναι μέχρι τέλους.

Η Jane Fonda ξέρει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα των γυναικών και ξέρει τον αντίκτυπο που έχει να χάνεις ένα δικαίωμα, όπως αυτό στην άμβλωση που χάθηκε για τις γυναίκες των ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια με την ανατροπή της νομολογίας Roe V. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Στα χρόνια της ακτιβιστικής της δράσης, η ηθοποιός έχει τρέξει προγράμματα ενημέρωσης για τη σεξουαλική και αναπαρωγωγική υγεία σε εφήβους (Georgia Campaign for Adolescent Power and Potential), ενώ το 2001 δημιούργησε το Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health στο πανεπιστήμιο Emory στην Atlanta, με τον ίδιο σκοπό.

Παράλληλα, είναι υποστηρίκτρια του Rape Foundation και Rape Treatment Centre στο Los Angeles, έχει αποκαλύψει ότι και η ίδια έχει υποστεί βιασμό, ενώ υιοθέτησε την κόρη της, Mary Williams όταν διαπίστωσε ότι το παιδί είχε βιαστεί στο περιβάλλον που μεγάλωνε. Η Jane Fonda ξέρει από πρώτο χέρι πώς είναι να σου στερούν επιλογές που πιθανώς θα επηρέαζαν ολόκληρη τη ζωή σου μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή και πολύ απλά επειδή δεν είσαι αρκετά ενημερωμένη, αρκετά έτοιμη και σίγουρη ότι θες να αποκτήσεις παιδί.

Μπορεί στο πεδίο των μαχών των γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση να μην είχε μπει από την αρχή, αφού όπως είχε πει σε συνέντευξή της, στα 33 της χρόνια, το 1970 έμαθε ότι 5.000 γυναίκες διαδήλωναν για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Νέα Υόρκη, ένιωθε ότι υπάρχαν πολύ σημαντικότερα ζητήματα για να διαμαρτυρηθεί κανείς, αλλά κάποτε συνειδητοποίησε ότι τα θέματα των γυναικών δεν ήταν περισπασμός από άλλα πιο επείγοντα θέματα. Συνειδητοποίησε πως «οι γυναίκες είναι το θέμα, το θέμα στον πυρήνα». Πριν ξεκινήσει να ασχολείται με τον φεμινισμό, η Jane Fonda είχε ασχοληθεί επισταμένα ως ακτιβίστρια με τον πόλεμο του Vietnam και τα πολιτικά δικαιώματα.

«Όταν έγινα 60 και μπήκα στην τρίτη και τελευταία πράξη της ζωής μου, αποφάσισα ότι έπρεπε να γιατρέψω όλες τις πληγές που μου είχε επιφέρει η πατριαρχία. Δεν ήθελα να τελειώσει η ζωή μου πριν κάνω ό,τι μπορούσα για να γίνω μία ολοκληρωμένη γυναίκα που έχει βρει πλήρως τη ζωή της», έχει γράψει η ίδια σε άρθρο της στο Lenny. Κι αυτό κάνει.

 

Ήταν, λοιπόν, αδύνατο να μην ασκήσει δημόσια την κριτική της για την ανατροπή του Roe v. Wade που μετά από 50 χρόνια αφήνει και πάλι την τύχη και τις αποφάσεις των γυναικών για το σώμα τους στους νομοθέτες κάθε Πολιτείας των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στα εδάφη τους και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις που αφορούν τον βιασμό, την αιμομιξία ή τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Η Jane Fonda μίλησε για το θέμα μέσα από ένα tweet που δείχνει α) το χιούμορ της και β) τον παραλογισμό με τον οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η σύγχρονη κοινωνία των ΗΠΑ.

«Αν μία εταιρεία μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί ως άνθρωπος, γιατί να μην επαναπροσδιορίσουμε τα αιδοία μας ως AK47; Έτσι θα απαλλασσόμασταν από τους κυβερνητικούς προσδιορισμούς από εκείνους που νοιάζονται για “την ιερότητα της ζωής”», είπε η Jane Fonda. Μέσα σε λιγότερους από 140 χαρακτήρες, που χωρά ένα Tweet τα είπε πάλι όλα.

Τα λόγια της αντανακλούν τον παραλογισμό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, που κατήργησαν τον εθνικό τους νόμο για τις αμβλώσεις πριν περιορίσουν τους νόμους που αφορούν την οπλοκατοχή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τον Μάιο 10 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από την επίθεση ενός οπλισμένου άντρα σε κατάστημα στη Νέα Υόρκη. Όλα αυτά τη στιγμή που λίγες μέρες μετά, 21 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων δάσκαλοι και μαθητές- σκοτώθηκαν από την επίθεση ενός 18χρονου με όπλο σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Η κατοχή όπλων έχει ξεκάθαρα περισσότερα δικαιώματα από την κατοχή ενός αιδοίου στις ΗΠΑ. Οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα από οποιονδήποτε θέλει να αγοράσει ένα όπλο για να βγει και να παίξει σκοποβολή στον δρόμο με συμπολίτες του να κάνουν τους κινούμενους στόχους.

Το δικαίωμα στην άμβλωση και η ανατροπή αυτού του νόμου στις ΗΠΑ μας αφορά όλες, είτε είμαστε 12, 25, 40 ή 84 ετών. Αφορά εμάς, τις αδερφές μας, τις κόρες μας, τις φίλες μας, τις εγγονές μας, όλες τις γυναίκες. Αν έστω μία από αυτές έχει σήμερα λιγότερα δικαιώματα, τότε όλες κινδυνεύουμε να χάσουμε τα δικά μας. Η Jane Fonda το ξέρει και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Εμείς;