ROLE MODELS

H Janaína Torres είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο και το πέτυχε επειδή απέτυχε πολλές φορές

Marcus Steinmeyer/The World's 50 Best Media Center

H Βραζιλιάνα Janaína Torres είναι φαινόμενο στον κόσμο της γαστρονομίας.  Η Lady Jaguar/ Dona Onça είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο σύμφωνα με το World’s 50 Best. Η Janaína Torres έχει ήδη βραβευτεί ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής το 2023. Και είναι ένας πάρα πολύ καλός λόγος να κλείσεις τραπέζι στο A Casa do Porco του Σάο Πάολο (ή στο πιο χαλαρό Bar da Dona Onça που άνοιξε σε υποβαθμισμένη περιοχή το 2008), αν βρεθείς στην Λατινική Αμερική. Διάβασα τόσα άρθρα για το βιολογικό (!) hot dog του Hot Pork και ομολογώ ότι μου έτρεξαν τα σάλια. 

Τι κάνει διάσημη την Janaína Torres;

Η σεφ, ακτιβίστρια, φιλάνθρωπος, δασκάλα samba και sommelier που στα 12 της πουλούσε street food με ένα καρότσι, σήμερα έχει καταφέρει να βάλει το λιθαράκι της και συνεχίζει τη  βραζιλιάνικη γαστρονομική κουλτούρα μαγειρεύοντας εντόσθια. H Janaína Torres ηγείται του κινήματος της βιωσιμότητας στις κουζίνες (κα της ηθικής γαστρονομίας) και κάνει εκστρατείες για την πρόσβαση σε σωστή, υγιεινή και θρεπτική διατροφή για όλους και για την κοινωνική ένταξη. Πολύ σημαντικό: το μενού γευσιγνωσίας στο διάσημο μαγαζί της κοστίζει 60€ (σε κάποια εστιατόρια της Αθήνας δίνεις περισσότερα και τρως συσκευασμένη σαλάτα). Παρουσίασε το πιο πρόσφατο μενού, που ονομάζεται Somos de Carne e Osso (We are Flesh and Bone), εμπνευσμένο από τις δικές της ιστορίες αποτυχίας και επιτυχίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η σεφ τάιζε τους άστεγους και κατάφερε να κινητοποιήσει χιλιάδες Βραζιλιάνους που εργάζονται στην εστίαση και να πιέσουν την κυβέρνηση απαιτώντας οικονομική υποστήριξη. Η Janaína Torres είναι μια ακτιβίστρια που την νοιάζει η κοινότητά της (παραπάνω από 5 άρθρα των 1000 λέξεων -για το hype του μήνα- για τα πιάτα με χοιρινό στα μαγαζιά της). Οκ, ναι, το Casa do Porco είναι διάσημο γιατί φροντίζει να μη σπαταλά κανένα κομμάτι από το ζώο (no waste φάση), και το 2023 ήταν στη θέση 12 μεταξύ των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου (ενώ φέτος το εστιατόριο της κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Λατινικής Αμερικής). Αλλά, η Janaína Torres είναι φαινόμενο γιατί αφήνει κοινωνικό αποτύπωμα.

Η Janaína Torres εκπαιδεύει μάγειρες σε σχολικές καντίνες για να τους μάθει πώς θα βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών με φρέσκα και υγιεινά υλικά, αντί για επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Μέσα σε 4 χρόνια έχει βοηθήσει 1,8 εκατομμύρια παιδιά. Και με τη βράβευσή της θέλει να δώσει ορατότητα στην εκπαίδευση (και για το φαγητό) γιατί ξέρει ότι μόνο έτσι θα εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο μέλλον για τη χώρα της. Θέλει να δούμε τη γαστρονομία με ένα διαφορετικό τρόπο. Ως έναν τρόπο ανταλλαγής ιδεών. Για τη σεφ η κουζίνα είναι μια ιστορία μετανάστευσης. 

Μπορεί το βραβείο της καλύτερης γυναίκας σεφ να είναι αναχρονιστικό; 

Μήπως επικυρώνει το πατριαρχικό σύστημα αυτή η διάκριση των τίτλων; Η ίδια η σεφ μίλησε για τον σεξισμό που αντιμετώπισε όταν το 2021 χώρισε από τον εστιάτορα σύζυγό της, Jefferson Rueda, και πολλοί υπέθεσαν ότι χωρίς τον πρώην σύζυγό της δεν θα λειτουργούσε το εστιατόριο. Η ίδια η Janaína Torres υποστηρίζει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα πιο ουδέτερο περιβάλλον στις κουζίνες της, με ισότητα για τα φύλα.