ROLE MODELS

H Christi Steyn είναι ένα μοντέλο που έγινε viral απαγγέλοντας ποιήματα

Instagram.com/christi.steyn

Πόσες πλευρές έχει η καθεμία από έμας; Πολλές, αλλά συνηθίζουν να μας βάζουν σε ένα άντε δύο κουτάκια και να μας αφήνουν εκεί να εξυπηρετούμε τους ρόλους που αφορούν αυτά τα κουτάκια εσαεί. Ο αυθεντικός εαυτός μας δεν περιορίζεται σε αυτά τα κουτάκια κι αυτό η Christi Steyn το ξέρει καλά. Η Christi Steyn θα μπορούσε να είναι απλά ένα ακόμα μοντέλο στα social media. Αλλά είναι μία ποιήτρια που τυχαίνει να είναι και μοντέλο. Και με τις απαγγελίες της έγινε viral.

Με καταγωγή από τη Νότιο Αφρική, η Christi Steyn, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 2019 για να σπουδάσει κινηματογράφο. Κι ύστερα ήρθε η πανδημία. Όπως πολλοί από εμάς, έτσι κι εκείνη κατά τη διάρκεια της καραντίνας κατέβασε την εφαρμογή του TikTok και ξεκίνησε να μοιράζεται τα video της με τον κόσμο. Σε αυτά απήγγειλε σονέτες του Shakespeare. Κι οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν.

Η Christi Steyn δεν έμεινε εκεί. Όταν παρατήρησε ότι η ποίηση δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στο TikTok, αποφάσισε να αρχίσει να μοιράζεται τα δικά της ποιήματα και να κάνει τον κόσμο των social media να αγαπήσει την ποίηση. Και το κατάφερε. Το πάθος της, και ο τρόπος που μιλά για ζητήματα που μας καίνε, για την αποδοχή, την αγάπη προς τον εαυτό, τα δικαιώματα των γυναικών κι όλα όσα πρέπει να «ξεμάθουμε» για να ζήσουμε ελεύθερες, της έφερε 1,7 εκατομμύρια followers στο TikTok και 284 χιλιάδες followers στο Instagram, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε.

«Ήμουν στο πρακτορείο Pulse στη Νότιο Αφρική κι έκανα πολλές δουλειές για διάφορα brands. Αλλά πάντα διασκέδαζα την παραγωγή περιεχομένου. Πάντα με συγκινούσαν οι λέξεις», έχει πει σε συνέντευξή της η Christi Steyn.

«Η ποίηση με κάνει να νιώθω λιγότερο μόνη. Μου φέρνει ελπίδα όταν νιώθω ότι δεν υπάρχει καμία. Θέλω να διαβάζω πράγματα ωμά και ειλικρινά. Όποιος θέλει δεν πρέπει να προσπαθήσει να γράψει ένα ποίημα που μοιάζει “ποιητικό”, αλλά κάτι που να μοιάζει ειλικρινές. Όταν παλεύεις να γράψεις το Magnum Opus σου κάθε φορά που γράφεις, το πιθανότερο είναι να βγει επιτηδευμένο», εξηγούσε για την ποίηση που αγαπά κι αυτή που γράφει.

Και η ποίησή της είναι αληθινή, είτε μιλά για τις γυναίκες κι όλα όσα θέλει να ξέρουν, είτε για τα «ανέφικτα standards» που θέτει η κοινωνία για το σώμα μας, είτε για την αξία κάθε ανθρώπου, για την αγάπη, είτε ακόμα κι όταν γράφει για την τοξική θετικότητα.

Παρακάτω θα δεις τα ποιήματά της σε μορφή video ή φωτογραφιών όπως η ίδια τα έχει αναρτήσει στο Instagram. Εγώ θα σου μεταφράσω μερικούς στίχους που η Christi Steyn έχει γράψει σε κάθε ένα από αυτά. Και θα την ακολουθήσω. Γιατί η ποίηση χωρά κάθε μέρα στη ζωή μας είτε την γράφουμε, είτε την διαβάζουμε, είτε την βλέπουμε. Πόσο μάλλον η ποίηση γραμμένη από γυναίκες που μιλούν τόσο ειλικρινά για όλες μας.

«Στρογγυλά στήθη στο στέρνο σου, με απαλό δέρμα, η συνταγή της επιτυχίας. Δεν μας αρέσουν λεπτά και δεν μας αρέσει το λίπος και όταν έχεις ακμή να μείνεις σπίτι σου. Τα άστρα στο πρόσωπό σου δεν αξίζουν να τα αγκαλιάσεις. Πρέπει να το φτιάξεις. Έχουμε μπλέξει τις αξίες μας», γράφει στο ποίημά της «Ανέφικτα standards».

«Κι όταν γινόμαστε αγάπη, καταλαβαίνουμε ότι είναι μόνο αποδοχή και πως την κουβαλάμε μαζί της σε κάθε στιγμή της ζωής μας, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα, καθώς κλείνουμε τα μάτια μας στον ήλιο», αναφέρει στο ποίημά της «Γινόμαστε αγάπη».

«Είναι εύκολο να λες “απλά πες όχι”, αλλά δύσκολο όταν σου έχουν μάθει ότι το να είσαι “ποθητή” είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα», γράφει μεταξύ πολλών άλλων, αληθινών στίχων στο ποίημα της «Αυτό που θέλω οι γυναίκες να ξέρουν» η Christi Steyn.

«Οφείλουμε να βλέπουμε την ομορφιά σε κάθε τι και να τραγουδάμε. Δεν μπορείς να συνεχίζεις να το ξεχνάς να πιστεύεις σε αυτόν τον κόσμο. Κάθε μέρα κρύβει το μαργαριτάρι της», γράφει στο ποίημά της «Κάνε τον νεαρότερο εαυτό σου υπερήφανο».

«Μοιάζει σαν να μην μπορώ να φτάσω στο πρόβλημα στην ψυχή μου. Κοιτάζω στο βάθος αλλά η καρδιά μου είναι τυφλή. Κάνε πράξη αυτά που διδάσκεις, βρώμικο μυαλό», γράφει η Christy Steyn στο ποίημα της «Αυτοδίδακτη».