ROLE MODELS

H Αλία Ίσσα είναι η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

YouTube

«Ο πατέρας μου, μού έμαθε να κάνω μεγάλα όνειρα και βασικά, το δικό του όνειρο για μένα ήταν να γίνω γιατρός», έλεγε η Αλία Ίσσα σε μια συνέντευξή της πριν ακόμα μάθει ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας που λαμβάνει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πατέρας της, Μοχάμεντ Ίσσα, έφυγε από τη Συρία και ήρθε στην Ελλάδα το 1996, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά του. Έζησε μόνος του τέσσερα χρόνια και δούλεψε ως ράφτης, μέχρι που μάζεψε αρκετά χρήματα και έφερε στην χώρα μας τη γυναίκα του και τα τέσσερα – τότε – παιδιά τους. Η Αλία Ίσσα γεννήθηκε στην Ελλάδα το 2001. Όταν ήταν τεσσάρων χρόνων, έκανε υψηλό πυρετό από ευλογιά, γεγονός που της προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, μερική δυσκολία στην ομιλία και την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο αθλητισμός βοήθησε την Αλία Ίσσα να απελευθερωθεί

Τα πρώτα χρόνια στο δημοτικό σχολείο, βίωσε ρατσισμό και bullying «Με δυσκόλεψε η προσαρμογή και δεν είχα παρέα, δεν είχα φίλους, με κορόιδευαν τα παιδιά», έλεγε η Αλία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η μεγαλύτερη δυσκολία στη ζωή της, όμως, ήταν όταν έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 16 ετών, από καρκίνο. Διέξοδος για την Αλία Ίσσα, υπήρξε ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός για εκείνη είναι πολύ σημαντικός, καθώς δυνάμωσε το σώμα της, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή της και τη βοήθησε να κοινωνικοποιηθεί. Συμβουλή της σε όλους τους γονείς με παιδιά με αναπηρία είναι να επενδύσουν στον αθλητισμό. Ξεχωριστό μήνυμα έχει και για όλες τις γυναίκες πρόσφυγες με αναπηρία, τις παρακινεί να ενταχθούν στον αθλητισμό ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Η πρώτη συμμετοχή της Αλία Ίσσα σε επίσημο διαγωνισμό, ήρθε σε τοπικό τουρνουά στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2019. Δυστυχώς, το τουρνουά δεν πήγε τόσο καλά για εκείνη, αφού η πρώτη της επίσημη ρίψη έφτασε τα 7m. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, παρακίνησε την Issa και τους προπονητές της να βρουν τρόπους βελτίωσης, αφού είδαν τεράστιες δυνατότητες.

Η Αλία γίνεται influencer

Τα αθλητικά επιτεύγματα της Αλία την έβαλαν στο ραντάρ των Ελλήνων ηγετών. Τον Ιανουάριο, οι Έλληνες πολιτικοί συζητούσαν ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και κάλεσαν την Αλία Ίσσα να μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε τηλεδιάσκεψη.

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή της και αυτή ήταν μια άλλη ευκαιρία που δημιουργήθηκε λόγω του αθλητισμού», λέει ο προπονητής της, Μιχάλης Νικόπουλος. Και προσθέτει, «Ήταν τόσο περήφανη που ήταν πρέσβειρα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ξαφνικά, είναι διάσημη εδώ».

«Ο αθλητισμός μου έδωσε ανεξαρτησία. Είμαι τώρα ξαφνικά μέρος μιας νέας κοινότητας που κάνει νέους φίλους με παρόμοιους στόχους», προσθέτει η Αλία Ίσσα, αφού βρέθηκε στο Τόκιο χάρη στην πρωτοβουλία RePower της Equal Society, η οποία στοχεύει στην αύξηση της αθλητικής συμμετοχής των προσφύγων με αναπηρίες και στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας των προσφύγων γύρω από τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Η ίδια θέλει να αποτελέσει πρότυπο για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις παρακινεί να αθληθούν, καθώς το αθλητικό σωματείο όπου προπονείται αποτελείται κυρίως από άνδρες. «Μην μένετε μέσα στα σπίτια σας. Γίνετε δραστήριες. Θα σας δώσει την ανεξαρτησία σας και έναν τρόπο να συμπεριληφθείτε στην κοινωνία».

Η Αλία έχει μακροπρόθεσμο στόχο να πάει στο πανεπιστήμιο και ίσως να κάνει το όνειρο του πατέρα της πραγματικότητα και να γίνει γιατρός. Σήμερα, στα 20 της χρόνια, σπάει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, αφού είναι η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και διαγωνίζεται στη ρίψη κορίνας. Δεν το λες και λίγο. Δώστε μας περισσότερες τέτοιες influencers παρακαλώ. Από αυτές που ονειρεύονται πολύ όταν κοιμούνται και ξυπνούν για να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Χωρίς να βλέπουν κανένα εμπόδιο μπροστά τους και με μόνο όπλο τους, τη σκληρή δουλειά.