ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

H 40χρονη Όλγα ξυλοκοπήθηκε στην Αργυρούπολη και 8 μήνες μετά νοσηλεύεται ακόμα

pexels

Τον Ιανουάριο του 2022, η 40χρονη Όλγα Δημητρακοπούλου μεταφερόταν σε κρίσιμη κατάσταση από την Αργυρούπολη στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Ο 46χρονος σύντροφός της την είχε ξυλοκοπήσει και παραδόθηκε 4 ημέρες αργότερα, λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι θα της προξενούσε τέτοιες βλάβες με τα χτυπήματά του. Ήταν γνώστης πολεμικών τεχνών κι εκείνη έδινε μάχη για τη ζωή της. Προφυλακίστηκε αργότερα τον ίδιο μήνα για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η 40χρονη Όλγα πιθανώς δεν ξέρει καμία από αυτές τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη βάναυση ενδοοικογενειακή βία που της ασκήθηκε. Βλέπεις, έχει περάσει τους επόμενους 8 μήνες νοσηλευόμενη χωρίς να μπορεί να κουνηθεί, να μιλήσει «σαν ζωντανή νεκρή», όπως είπαν οι γονείς της στο Star και την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα.

Η βία έχει διάρκεια. Πολλές φορές περισσότερη διάρκεια απ’ όση είμαστε σε θέση να φανταστούμε. Η 40χρονη Όλγα από την Αργυρούπολη είναι ένα παράδειγμα που δεν θέλαμε να μάθουμε, ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τη διάρκεια της βίας.

Οι γονείς της 40χρονης Όλγας από την Αργυρούπολη, μίλησαν για τον Γολγοθά που ανεβαίνει η κόρη τους τους τελευταίους 8 μήνες. Παράλληλα απηύθυναν έκκληση για οικονομική βοήθεια καθώς η νοσηλεία της και η αποκατάστασή της κοστίζουν δυσβάσταχτα.

«Σαν ζωντανή νεκρή»

«Ελπίζω να γίνει καλά το παιδί μου, γι’ αυτό ζητάω οικονομική βοήθεια από τον κόσμο, αν μπορεί να μας στηρίξει παρά τις δυσκολίες και τις συνθήκες», είπε ο πατέρας της. «Είναι ακόμα χάλια. Είναι σε δωμάτιο στον Ευαγγελισμό και θα την κρατήσουν μέχρι να βρούμε κέντρο αποκατάστασης. Ζητούν πολλά λεφτά. Βρήκαμε ένα στη γειτονιά μας, στην Αργυρούπολη, και θα την πάμε μάλλον εκεί», πρόσθεσε.

Η 40χρονη Όλγα είναι «σαν ζωντανή νεκρή», όπως εξήγησε η μητέρα της στην ίδια εκπομπή του Star. «Περνάμε έναν Γολγοθά. Μεγαλώσαμε και τα τρία παιδιά μας με στερήσεις και αυτή τη στιγμή είναι σαν ζωντανή νεκρή. Δεν μιλάει, δεν κουνιέται, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνη της. Θέλουμε κάποιο κέντρο. Μιλήσαμε και στην υπουργό, αλλά δεν έγινε κάτι. Την απορρίψανε σε κάποιο κέντρο που πήγαμε τώρα. Εκτός αυτού, πληρώνουμε και την αποκλειστική που είναι δημόσια νοσοκομεία, πληρώνουμε και φάρμακα, πάνες. 2.000 και πάνε για την αποκλειστική κάθε μήνα», τόνισε.

 

 

 

Η 40χρονη Όλγα συνεχίζει τον αγώνα της, ενώ ο σύντροφός της, που με τη βία που άσκησε άλλαξε με αυτόν τον δραματικό τρόπο τη ζωή της και αυτή των οικείων της, δεν έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια για τη νοσηλεία της, όπως είπαν οι γονείς της. Όχι πως το περίμεναν κιόλας. «Αυτός ήταν ένα τέρας, δεν ήταν άνθρωπος», είπε η μητέρα της, που σημείωσε ότι βοήθεια τους έχει προσφέρει ο δήμος όπου ζουν «και ο κ. Σεφερλής».

Η 40χρονη Όλγα από την Αργυρούπολη είναι θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας

Στην εκπομπή μίλησε και ο δικηγόρος της οικογένειας, Λουκάς Πουρσανίδης. «Μιλάμε για μια απόπειρα ανθρωποκτονίας. Από τύχη αυτή η γυναίκα ακόμα ζει. Εδώ και 8 μήνες είναι σχεδόν φυτό. Τον τελευταίο καιρό ανταποκρίνεται στο βλέμμα χωρίς όμως να μπορεί ούτε να κουνηθεί, ούτε να μιλήσει. Μιλάμε για έναν Γολγοθά. Το θέμα έχει δύο όψεις, την νομική πλευρά και την κοινωνική. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση αν δεν χρησιμοποιεί μόνο ρηματικά εκφράσεις με πανηγυρικό τρόπο θα πρέπει εμπράκτως στα θύματα να σταθεί αρωγός. Η Όλγα έχει απορριφθεί από τρία δημόσια κέντρα αποκατάστασης», εξήγησε.

«Η Όλγα έχει υποστεί τραχειοστομία επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τη βαναυσότητα των τραυμάτων της, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυξημένη φροντίδα για να μπορέσει να αποκατασταθεί ένα τμήμα της υγείας της. Η αυξημένη φροντίδα σημαίνει αυξημένη ευθύνη και έρχονται τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης και το απορρίπτουν αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ο 46χρονος είναι πρώην αθλητής του τζούντο, ενώ έχει κατηγορηθεί σύμφωνα με μαρτυρίες σε τηλεοπτικές εκπομπές για βίαιη συμπεριφορά και από πρώην συντρόφους του. Η Όλγα ήταν τυχερή, όπως είπε ο δικηγόρος της οικογένειάς της, που κατάφερε να ζήσει. Η Όλγα ήταν άτυχη που η κοινωνία έβλεπε έναν βίαιο άνθρωπο να συνεχίζει να ζει τη ζωή του ανενόχλητος και να περνά από τη μία κακοποιητική σχέση σε μία άλλη. Η Όλγα είναι άτυχη γιατί υπέστη τρομακτική βία. Μία βία διαρκείας που ακόμα και σήμερα την εμποδίζει να ζήσει όπως πριν κάνει την δραματική έξοδό του από τη ζωή της ο 46χρονος.

Η βία κατά των γυναικών σε αριθμούς

 • 243 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 – 49 ετών, έχουν υποστεί σεξουαλική ή/και σωματική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με την Ένωση του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UNWomen).
 • Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη Βία Κατά των Γυναικών.
 • Περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική βία.
 • 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ (33 %) έχει πέσει θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών. Οι συνηθέστερες μορφές σωματικής βίας είναι οι σπρωξιές και τα σκουντήματα, τα χαστούκια, το βίαιο τράβηγμα και το τράβηγμα των μαλλιών της γυναίκας.
 • 1 στις 2 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της
 • 1 στις 8 γυναίκες της ΕΕ έχουν υποστεί οικονομική βία από το σύντροφό τους
 • Συνολικά, το 11% των γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας.
 • Από το σύνολο των γυναικών στην Ευρώπη που έχουν (τέως ή νυν) σύντροφο, 22 % έχουν πέσει θύματα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
 • 1 στις 20 γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα βιασμού
 • 1 στις 5 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει stalking

Για κάθε τέτοιο αριθμό, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που δεν φανερώνονται ποτέ στις στατιστικές. Το ποσοστό καταγγελιών, βλέπεις, είναι μικρό.

 • 1 στα 3 θύματα βίας από σύντροφο καταγγέλει το περιστατικό.
 • 1 στα 4 θύματα βίας απο μη σύντροφο προχωρά σε καταγγελία.

Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι ή γνωρίζεις κάποιο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900.