ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Η ακρωτηριασμένη από τον σύζυγό της, Margarita Gracheva, έγινε σύμβολο κατά της κακοποίησης

Ksenia Ivanova for The Washington Post/Getty Images/Ideal Image

Η Margarita Gracheva έγινε σύμβολο δύναμης. Η Margarita Gracheva έγινε σύμβολο κατά της κακοποίησης. Η Margarita Gracheva δεν ήθελε να γίνει τίποτα από όλα αυτά. Ήθελε να ζει μια όμορφη ζωή χωρίς βία και πόνο.

Ήταν μαζί καιρό. Τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τα έβλεπε και τα έκανε στην άκρη ελπίζοντας πως θα είναι η τελευταία φορά. Η Margarita Gracheva αποφάσισε να βάλει ένα τέλος.

Ζήτησε από τον σύντροφό της να χωρίσουν. Εκείνος την αγνόησε θεωρώντας πως θα της περάσει.
Η Margarita Gracheva επισκέφθηκε δικηγόρο και του ζήτησε να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου. Με τα χαρτιά στα χέρια ζήτησε ξανά από τον σύντροφό της να χωρίσουν. Δεν αστειευόταν, δεν θα της περνούσε.

Η Margarita Gracheva τού ζήτησε να χωρίσουν

Εκείνος κατάλαβε πως έπρεπε να «δράσει» για να την κρατήσει κοντά του. Ένα βράδυ εισέβαλε στο διαμέρισμά της και της επιτέθηκε, ενώ κοιμόταν. Στο ίδιο δωμάτιο κοιμούνταν τα δύο αγόρια τους που είδαν τον πατέρα τους να χτυπά βάναυσα τη μητέρα τους.

Δεν σταμάτησε. Επέστρεψε λίγες ημέρες αργότερα για να την απειλήσει με ένα μαχαίρι. Η Margarita Gracheva πήγε στην αστυνομία για να τον καταγγείλει και να ζητήσει προστασία.

«Έδωσα κατάθεση και ο υπάλληλος μου είπε ότι θα επικοινωνούσαν μαζί μου μέσα σε 20 ημέρες. Τόνισα ότι μέχρι τότε θα μπορούσε άνετα να προσπαθήσει να με σκοτώσει πάνω από 20 φορές», είχε πει η Margarita.

Την έσυρε στο δάσος και της έκοψε με τσεκούρι τα χέρια

Οι απειλές δεν σταμάτησαν. Η Margarita ήταν μόνη της απέναντι σε έναν κακοποιητικό σύντροφο. Το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου του 2017 προσφέρθηκε να την πάει στη δουλειά. Μπήκε μαζί του στο αυτοκίνητο. Την οδήγησε στο δάσος. Την έσυρε έξω και από το πίσω κάθισμα έβγαλε ένα τσεκούρι.

Χωρίς να διστάσει λεπτό κι ενώ εκείνη τον εκλιπαρούσε για τη ζωή της, της έκοψε και τα δύο χέρια. Την πέταξε στο κάθισμα του συνοδηγού και την εγκατέλειψε στα επείγοντα ενός τοπικού νοσοκομείου. Δίπλα της, σε ένα κουτί παπουτσιών άφησε το κομμένο δεξί χέρι της.

Όσο οι γιατροί πάλευαν να σταματήσουν την αιμορραγία, εκείνος παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη του.

Margarita Gracheva Ksenia Ivanova for The Washington Post/Getty Images/Ideal Image

Η αστυνομία τώρα πια μπορούσε να κάνει τη δουλειά της. Τόσες φορές την έστειλε σπίτι της λέγοντάς της πως εφόσον δεν την είχε τραυματίσει σωματικά, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Ο σύντροφος της Margarita Gracheva, που ζητούσε ξανά και ξανά βοήθεια, της έκοψε με τσεκούρι και τα δύο χέρια. Ο πρώην σύζυγός της καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

«Καμία καταδίκη δεν θα φέρει πίσω τα χέρια μου»

Στο άκρο του δεξιού της χεριού, χρησιμοποιεί τώρα ένα εξελιγμένο τεχνητό χέρι που συνδέεται με τους μύες της, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί για να πιάνει αντικείμενα και ακόμη να κάνει κάποιες λεπτές κινήσεις.

Οι γιατροί μετά από πολύωρα χειρουργεία κατάφεραν να σώσουν το αριστερό της χέρι.
Βίωσε την απόλυτη αγριότητα όμως παρέμεινε δυνατή για τα παιδιά της. Συνέχισε και πάλεψε να επουλώσει τις πληγές της, εμφανείς κι αθέατες.

Η Margarita Gracheva δήλωσε: «Καμία καταδίκη δεν θα φέρει πίσω τα χέρια μου. Ήλπιζα όμως να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη».

Η Margarita Gracheva άφησε πίσω της την τραγωδία. Έχει παντρευτεί ξανά κι έχει αποκτήσει ένα ακόμα αγοράκι. Μιλά συχνά για την τραγωδία που βίωσε και αποτελεί σύμβολο ενδυνάμωσης για όλες τις γυναίκες.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές μία ακόμα γυναικοκτονία συνέβαινε στην Ελλάδα.

Γραμμή SOS 15900: «Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη»