PROFILE

Giorgia Meloni: Γιατί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει κάθε λόγο να σε τρομάζει

@2022 Gregorio Borgia, file/AP Images

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», είπε η Giorgia Meloni η επικεφαλής του κόμματος της ιταλικής άκρας δεξιάς, Αδέλφια της Ιταλίας, που κέρδισε τις ιταλικές εκλογές με ποσοστό πάνω από 22%. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», πρόσθεσε αφού το κόμμα της που πριν από λίγα μόνο χρόνια σημείωνε ποσοστά 4%, πλέον μετατράπηκε στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της Ιταλίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ένα κόμμα με μεταφασιστικές ρίζες βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Η Giorgia Meloni θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας ως επικεφαλής ενός ακροδεξιού συνασπισμού καθώς στη μάχη για την κατάκτηση της εξουσίας οι Αδελφοί της Ιταλίας συμπορεύονται με τη Lega του Matteo Salvini και το κόμμα του Silvio Berlusconi, Forza Italia.

«Η εκλογή της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού σε μία χώρα πάντα εκπροσωπεί μία ρήξη με το παρελθόν, κι αυτό είναι σίγουρα καλό πράγμα», σχολίασε νωρίτερα αυτό το μήνα η Hilary Clinton ενόψει των ιταλικών εκλογών. Και η Giorgia Meloni όντως θα επιχειρήσει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός με την Ιταλία. Ωστόσο, η ρήξη με το παρελθόν δεν είναι αυτό που επιθυμεί. Η επιστροφή σε αυτό, τη γοητεύει περισσότερο. Η Giorgia Meloni εκπροσωπεί όχι τη ρήξη, αλλά τη συνέχεια του πιο σκοτεινού σημείου της ιστορίας της Ιταλίας, την άνοδο του Benito Mussolini στην εξουσία. Την άνοδο του φασισμού στην χώρα της. Κι αυτό, αν το σκεφτόταν λίγο περισσότερο η Hilary Clinton, σίγουρα δεν είναι καλό για κανέναν.

Giorgia Meloni @2022 Gregorio Borgia/ AP Images

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν έσπασε ένα «ρεκόρ» που μπορούν να πανηγυρίσουν όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα, την εντάσει περισσότερο στο φαινόμενο του genderwashing, δηλαδή την χρήση γυναικών από απολυταρχικά καθεστώτα (ή και συντηρητικά και ακραία κόμματα) προκειμένου αυτά να εμφανιστούν ως προοδευτικά και δημοκρατικά, τραβώντας την προσοχή μακριά από τις αυταρχικές πρακτικές τους. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι New York Times, το γεγονός ότι είναι γυναίκα, χρησιμεύει πολύ στους συμμάχους της να γίνει η συνέργειά τους συμπαθής στους ψηφοφόρους (και κυρίως στον Berlusconi που έχει υπάρξει πρωταγωνιστής ατέλειωτων, σεξουαλικών σκανδάλων).

Η Giorgia Meloni αρνείται ότι είναι οπαδός του φασισμού. «Ο φασισμός ανήκει στο παρελθόν. Το κόμμα μου είναι συντηρητικό», λέει η ίδια. Κι όπως όλοι όσοι ανήκουν σε κόμματα που έχουν τις ρίζες τους σε νεοφασιστικά κινήματα, προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της την ταμπέλα αυτή. Ωστόσο, η ουσία των ομιλιών της πάντα κινείται γύρω από το σύνθημα της εποχής του Mussolini «Θεός, πατρίδα, οικογένεια».

Το 2019 έλεγε στο κοινό που είχε μαζευτεί να ακούσει μία ομιλία της: «Είμαι η Georgia. Είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι Χριστιανή». Την ίδια χρονιά, σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για την οικογένεια, υποσχόταν ότι «Θα υπερασπιστούμε τον Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια». Η ίδια σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατεία είχε υποστηρίξει πως το slogan αυτό δεν ήταν φασιστικό, αλλά μία όμορφη δήλωση αγάπης. Εκείνα που αγαπά όμως, μόνο αγάπη δεν προϋποθέτουν.

Όπως γράφει o Roberto Saviano στη βρετανική Guardian, ο Θεός για εκείνη, δεν εκπροσωπεί την πίστη, αλλά τον Καθολικισμό, ως τη μόνη θρησκεία που αξίζει να έχει δικαιώματα. Η πατρίδα έχει σύνορα τα οποία πρέπει να υπερασπιστεί ακόμα και με τη βία, ενώ η οικογένεια δεν είναι πηγή τρυφερότητας και ελευθερίας, αλλά ένα λίκνο βάρους και «πρέπει» που ακολουθούν μία συγκεκριμένη συνταγή, αφού η οικογένεια είναι πάντα ετεροφυλοφυλική και τα παιδιά της γεννιούνται ακόμα κι αν οι εγκυμοσύνες είναι αθέλητες.

Το όραμα της ίδιας και των συμμάχων της, Berlusconi και Salvini, είναι ένα μέλλον σκληρής δεξιάς. Η Georgia Meloni έχει μιλήσει πολλές φορές για τον φόβο της «μεγάλης αντικατάστασης» των Ιταλών με πληθυσμούς μεταναστών και θέλει να απαγορεύσει τη μετανάστευση. Στο πρόγραμμα της Giorgia Meloni βρίσκεται επίσης η μείωση της φορολογίας, που πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα εκτινάξει το ήδη τεράστιο χρέος της Ιταλίας. Επιπλέον, η οπτική της απέναντι στο θέμα της οικογένειας, κάνει πολλούς να ανησυχούν ότι θα «παγώσει» τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

Giorgia Meloni @2022 Alessandro Garofalo/LaPresse Via AP Images

Όπως γράφει το Atlantic: «Εμφανίζεται ως υπερασπιστής των γυναικών, παρόλο που το κόμμα της έχει ανατρέψει πολλά από τα δικαιώματά τους. Ενώ οι αμβλώσεις έγιναν νόμιμες το 1978 για παράδειγμα, οι “Αδελφοί της Ιταλίας” κάνουν δύσκολη την πρόσβαση στις υπηρεσίες».

Οι ομιλίες της Giorgia Meloni περιστρέφονται συχνά γύρω από την ανάγκη της ταυτότητας. Η ταυτότητα γίνεται στα χέρια της εργαλείο που χωρίζει τον κόσμο σε «Εμείς» και οι «Άλλοι». Οι άλλοι είναι οι μετανάστες, είναι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είναι εκείνοι που δεν χωρούν στις καθιερωμένες δομές που έχει αποφασίσει η κοινωνία για τα μέλη της.

Οι «άλλοι» είναι για εκείνη, απειλή για την εθνική ταυτότητα της Ιταλίας. Όσο κι αν αρνείται ότι το κόμμα της είναι φασιστικό, η Meloni δεν πείθει για το αντίθετο. Ο μόνος λόγος που αρνείται ότι το κόμμα της έχει τις ρίζες του στο φασισμό, (οι Αδελφοί της Ιταλίας έχουν το ίδιο logο με εκείνο που είχε το νεοφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα- MSI, του 1946 που ιδρύθηκε από υποστηρικτές του φασισμού, όπως ο Pino Romualdi), είναι για να μη χάσει τις ψήφους των πιο συντηρητικών, όχι ακραίων ψηφοφόρων της. Εκείνοι είναι άλλωστε που την έφεραν από το 4% στο 22%.

Η Giorgia Meloni ήταν μέλος της νεολαίας αυτού του MSI από τα 15 της χρόνια. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο κομμουνιστής πατέρας της είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του για να ζήσει στα Κανάρια Νησιά. Μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, σε μία εργατική περιοχή της Ρώμης. Ήταν πιστή αναγνώστρια του Tolkien και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όπως γράφει η Νίκη Μπάκουλη στο NEWS24/7 εξηγώντας τη σχέση της ακροδεξιάς, με το τόσο πολύτιμο αντιπολεμικό έργο, μία σχέση που σίγουρα κάνει τον Tolkien να γυρνά ανήσυχος στον τάφο του.

Στο ίδιο κείμενο μάς λέει ότι η Giorgia Meloni δεν βλέπει ότι αυτή η εγκατάλειψη του πατέρα της στην παιδική της ηλικία είχε κάποια επιρροή στην πολιτική διαδρομή που ακολούθησε. Ο πατέρας της, Francesco ήταν κομμουνιστής και λογιστής και η ίδια λέει ότι είχαν «δύσκολη» σχέση. «Δεν τον έχω δει από όταν ήμουν 12 χρονών», είχε πει σε συνέντευξή της. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως το μικρό κορίτσι που έγινε ακροδεξιά, αφότου την εγκατέλειψε ο κομμουνιστής πατέρας της. Είχα μια πολύ ωραία παιδική ηλικία και δεν μου έλειψε τίποτα», συμπλήρωνε σε άλλη συνέντευξη.


 

Από τα 15 της χρόνια μέχρι σήμερα η πορεία της ήταν αυτή μίας αφοσιωμένης πολιτικού της άκρας δεξιάς. Το 2004 έγινε πρόεδρος της Νεολαίας του MSI, το 2006 μπήκε πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Το 2014 με απόφαση του Silvio Berlusconi έγινε η πιο νέα υπουργός στην ιστορία της χώρας (Υπουργείο Νεότητας). Δύο χρόνια πριν είχε ιδρύσει τους Αδελφούς της Ιταλίας, μαζί με τον Francesco Lollobrigida.

Στην προσωπική της ζωή, η Giorgia Meloni είναι ζευγάρι με τον δημοσιογράφο του καναλιού του Silvio Berlusconi Mediaset, Andrea Giambruno και έχει αποκτήσει μαζί του μία κόρη, τη Ginevra. Μπορεί κάποτε να αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές για δήμαρχος, ενώ ήταν 7 μηνών έγκυος απλά επειδή όπως είπε ισχυροί άντρες της είπαν ότι δεν μπορούσε να το κάνει, μπορεί αυτό το «Είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα», να έχει ειπωθεί από το στόμα της, μπορεί να ξεκίνησε μόνη της το δικό της κόμμα που ανέβηκε στην κορυφή, αλλά οι γυναίκες δεν μπορούν επουδενί να είναι χαρούμενες με την εκλογή της.

Οι γυναίκες στην Ιταλία, ίσως περισσότερο από τις γυναίκες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παλεύουν να ξεπεράσουν την αυστηρή πατριαρχική δομή της κοινωνίας. 4 στις 10 γυναίκες στην Ιταλία δεν δουλεύουν, όπως αναφέρουν οι New York Times. Τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα για τις νέες γυναίκες. Οι γυναίκες CEO είναι ελάχιστες, ενώ μόνο 10 γυναίκες είναι πρύτανεις στα περισσότερα από 30 Πανεπιστήμια της Ιταλίας. Οι μισές γυναίκες στην Ιταλία δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Παράλληλα ενώ οι αμβλώσεις είναι νόμιμες μόνο το 33% των γιατρών προχωρούν σην επέμβαση.

Η Meloni έχει ισχυριστεί ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχουν θέματα για τα οποία μιλά με ασάφεια, όπως το γεγονός ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο για τις αμβλώσεις, αλλά ότι θα ήθελε να εφαρμόσει ένα μέρος του νόμου που «αφορά την πρόληψη» των αμβλώσεων. H Meloni έχει ισχυριστεί ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες, αλλά κάπως όταν ακούς το σύνθημα που χρησιμοποιεί, αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι δήλωση αγάπης, κάπως σου φαίνεται πως η βοήθειά της θα είναι προς τον περιορισμό των ελευθεριών των γυναικών, όπως και κάθε άλλης μειονότητας στην κοινωνία.

 

Η βία κατά των γυναικών είναι επίσης συστημικό πρόβλημα στην Ιταλία, όπου 125 γυναικοκτονίες έχουν συμβεί μεταξύ τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιούλιο του 2022, όπως αναφέρει το opendemocraty.net. Και δεν μπορείς να είσαι κατά της πατριαρχίας που αποτελεί το καύσιμο της έμφυλης βίας όταν έχεις παρουσιάσει τον εαυτό σου ως «γυναίκα, μητέρα, Ιταλίδα, Χριστιανή», δηλαδή ως ένα «παραδοσιακό» (όπου παραδοσιακό πες εγκεκριμένο από την πατριαρχία), μοντέλο γυναίκας. Το φύλο της, χρησιμοποιείται από την ίδια για να ενισχύσει τα στερεότυπα τα οποία πολεμούν όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι γυναίκες σαν την Meloni «προστατεύονται από την πατριαρχία. Επειδή είναι συχνά οι πρώτες που υποστηρίζουν τους βασικούς πυλώνες της ανδρικής εξουσίας και των προνομίων τους», όπως είπε και η Hilary Clinton στη συνέντευξη της στην Ιταλία. Κι είναι αυτό το «Θεός, πατρίδα, οικογένεια», που μάλλον γιορτάζει όλους αυτούς τους πυλώνες. Τους πυλώνες που έστησε ο Mussolini.