ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Gilda Sportiello: Η πρώτη βουλεύτρια που θήλασε το μωρό της στο ιταλικό κοινοβούλιο

© Roberto Monaldo/LaPresse via ZUMA Press/Visualhellas.gr

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής επιτρέπει στις βουλεύτριες να θηλάζουν τα μωρά τους στην αίθουσα. Η Gilda Sportiello έγινε η πρώτη βουλεύτρια που θήλασε το μωρό της στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά ένα μωρό βρέθηκε στα έδρανα του ιταλικού κοινοβουλίου. Την κορδέλα έκοψε ο δύο μηνών Federico. Η Gilda Sportiello μπήκε στην αίθουσα με τον γιο της στην αγκαλιά. Αφού τον υποδέχθηκαν όλες και όλοι με χειροκροτήματα, η μαμά του τον θήλασε. Όλα κανονικά. Όλα όπως θα έπρεπε να είναι.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Giorgio Mule, καλωσόρισε τον Federico στην ιταλική Κάτω Βουλή, λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά, με την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Τις καλύτερες ευχές στον Federico για μακρά, ελεύθερη και ειρηνική ζωή. Τώρα, ας μιλήσουμε σιγανά».

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής επέτρεψε στις γυναίκες βουλεύτριες να θηλάζουν τα μωρά τους στην αίθουσα έως ότου συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Μια υπέροχη υποδοχή στο κοινοβούλιο για την Gilda Sportiello και τον Federico

«Πάρα πολλές γυναίκες σταματούν να θηλάζουν πρόωρα, όχι από επιλογή αλλά επειδή υποχρεώνονται να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας», είπε η Gilda Sportiello λίγο πριν μπει στο κοινοβούλιο.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή»

Η Gilda Sportiello ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία με τον γιο της να θηλάζει, ως μία στιγμή μνήμης με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα. «Ας μην είναι αυτό η εξαίρεση. Ότι καμία μητέρα δεν απαγορεύεται να θηλάσει όπου κι αν επιλέξει. Ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να αναγκαστεί να σταματήσει νωρίς τον θηλασμό για να επιστρέψει στη δουλειά.

Είθε τα δικαιώματα να είναι πάντα εγγυημένα και σεβαστά για όλα τα αγόρια και τα κορίτσια, για όλες τις οικογένειες. Ολα. Σήμερα, ο ανώτατος δημοκρατικός θεσμός σε αυτή τη χώρα αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει: όποια γυναίκα το επιθυμεί μπορεί να θηλάσει στον χώρο εργασίας της.

Αυτή η μέρα σίγουρα δεν είναι μόνο σημείο έναρξης για τις μάχες που πρέπει να δοθούν στη χώρα μας για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μητέρων, των γυναικών και των παιδιών. Αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε η Gilda Sportiello.

Για την ιστορία (αλά ιταλικά). Παρότι η Gilda Sportiello έγινε η πρώτη βουλεύτρια που θήλασε το μωρό της στο ιταλικό κοινοβούλιο, πριν από 13 χρόνια η Licia Ronzulli, σήμερα γερουσιαστής του Forza Italia, θήλασε την κόρη της στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.