ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Γεωργία Λαλέ: Η ροζ ελληνική σημαία της σε έκθεση του Δήμου Αθηναίων

Photo Instagram@ Georgia Lale Studio

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το ξέσπασμα του (πολιτικού) σάλου με αφορμή το έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ με μια ροζ ελληνική σημαία. Μία σημαία την οποία η εικαστικός είχε δημιουργήσει χρησιμοποιώντας σεντόνια κακοποιημένων γυναικών και θηλυκοτήτων στην Ελλάδα. Το -σπουδαίας σημασίας- έργο που περνούσε μηνύματα κατά της βίας κατά των γυναικών, κόσμησε για λίγο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, καθώς αποσύρθηκε έπειτα από απόφαση του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη. Αυτή τη φορά ωστόσο, η το έργο της Γεωργίας Λαλέ, βρήκε νέα στέγη.

Με αφορμή λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων δράσεις με τίτλο Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία. Σκοπός, η ενίσχυση της φωνής των γυναικών και η ενημέρωση γύρω από το φαινόμενο της έμφυλης βίας που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Η Γεωργία Λαλέ θα συμβάλλει σε αυτό.

«Η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών 2024, αποτελεί μία αφορμή για να ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών και κατά της έμφυλης βίας. Ο Δήμος Αθηναίων μέσα από μία σειρά δράσεων καλεί όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και να ανατρέψουν τα στερεότυπα. με στόχο μία πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. ΜΑΖΙ, ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν κόσμο έμφυλης κατανόησης και ισότητας και ας διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα θα χαίρει αποδοχής, σεβασμού, εκτίμησης και ισότιμης συμμετοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος  Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας.

Η περιγραφή της δράσης

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες από επιστήμονες και ειδικούς, προβολές ταινιών μικρού μήκους και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ξεχωριστή παρουσία έχει η εικαστικός Γεωργία Λαλέ με την performance της με τίτλο ΑΔΥΤΟΝ, για την πραγματοποίηση της οποίας η καλλιτέχνιδα καλεί γυναίκες και θηλυκότητες να της δωρίσουν δικά τους σεντόνια που μπορούν να φέρουν μαζί τους, την ίδια ημέρα και κατά τη διάρκεια της δράσης, καθώς και με την τριήμερη εικαστική της έκθεση με τίτλο “Η Ενοχή της Γειτονιάς”», αναφέρεται στην περιγραφή της δράσης του Δήμου Αθηναίων.

«Με την έκθεσή της, η Ελληνίδα εικαστικός της “Ροζ Σημαίας”, Γεωργία Λαλέ, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, μνημονεύει θύματα γυναικοκτονίας και τιμά ανθρώπους που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Η έκθεση “Η Ενοχή της Γειτονιάς”, που θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο της έργο «Σημαία», φτιαγμένο ειδικά για τη φετινή Διεθνή Ημέρα των Γυναικών.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Αθηναίων με τίτλο “Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία”, στις 8 Μαρτίου, από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα, το έργο “Ροζ Σημαία” (2021) της Γεωργίας Λαλέ θα «ντύσει» την πρόσοψη του Δημαρχείου Αθηνών, με τη χρήση της τεχνολογίας 3D projection mapping.

Οι δράσεις της 8ης Μαρτίου απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε έφηβες και έφηβους, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει ως επίκεντρο τις ανισότητες λόγω φύλου, οι οποίες προκαλούν τη διαιώνιση της χαμηλότερης νομικής, κοινωνικής και οικονομικής θέσης των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή.

H Γεωργία Λαλέ με τη ροζ ελληνική σημαία της στην Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

Η έκθεση Η Ενοχή της Γειτονιάς της Γεωργίας Λαλέ θα περιλαμβάνει την -δημιουργημένη ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών 2024 – Σημαία φτιαγμένη από σεντόνια γυναικών και θηλυκοτήτων, το έργο Χάρτης της Ελλάδας που θα δημιουργήσουν το πρωί της 8ης Μαρτίου έφηβοι μαθητές και έφηβες μαθήτριες σε συνεργασία με τη Γεωργία Λαλέ, μεταξοτυπίες-αναπαραγωγές των έργων της Σημαία (2021) καθώς και το ομώνυμο έργο Η Ενοχή της Γειτονιάς.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό έναντι του συμβολικού ποσού των 2€. Με πρωτοβουλία της Γεωργίας Λαλέ, το σύνολο των εσόδων της έκθεσης θα δοθούν στην κερδοσκοπική οργάνωση Κέντρο Διοτίμα για την ενίσχυση του έργου του, που εξειδικεύεται στα ζητήματα φύλου και ισότητας.

8-10 Μαρτίου, Η Ενοχή της Γειτονιάς, εικαστική έκθεση της Γεωργίας Λαλέ

Παρασκευή 12:30-23:00, Σάββατο 10:00-22:00, Κυριακή 10:00-17:00, Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

Δες εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων.

Η Γεωργία Λαλέ είναι πρωτοπόρος εικαστική καλλιτέχνης με ακτιβιστικό έργο στο βιογραφικό της, που παρότι ζει μόνιμα στην Αμερική, εκφράζει συχνά την αγάπη της για την Ελλάδα. Η 33χρονη εικαστικός γεννήθηκε στο Χαϊδάρι, ζει και εργάζεται στο Brooklyn. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την A. Antonopoulou Art Gallery.